Beszélgessünk a hüvelygombáról!

Egy olvasónk szülés után előjött kezelhetetlen, folyton visszatérő hüvelyfertőzését próbálta legyőzni mindenféle módszert bevetve és szinte minden lehetséges gyógymódot kipróbálva. Tapasztalatait összefoglalta és közzéteszi itt, a Porontyon.



Eddig csak hallottam, hogy korunk legújabb trendi nyűgje a candida, de nem foglalkoztam vele. Gondoltam túl van reagálva. Túl is van, de most már sajnos foglalkoznom is kell vele, mivel engem is utolért. Lévén, hogy igazi maximalista vagyok, napi szinten kutakodok ebben a témában, és sajnálattal tapasztaltam, hogy nincs sehol egyetlen olyan hely sem, ahol tényleg maximálisan minden infó összegyűlne. Persze én sem tudok erről mindent, ezért ez a cikk is csak úgy lesz teljes, ha mindenki hozzáírja a saját tapasztalatait.



Tehát. 2005-ben szültem. Előtte és a terhesség alatt sem volt soha ilyen bajom. Aztán szülés után fél évente jött elő candidás hüvelyfertőzésem. És itt rontottam el, hogy nem kapcsoltam, mindig ráfogtam valamire, hogy biztos egy vendég hagyta a klotyónkon, meg ilyesmi. Aztán eljött idén július, amikor is már pár hete éreztem, hogy valami nem stimmel, mert hol a jobb, hol a bal petefészkem fáj. Aztán megjelent egy kisebb rendellenes folyás. Spuri az orvoshoz. Innen nem részletezném, a lényeg, hogy kétszer váltottam nőgyógyászt, voltam természetgyógyásznál is, beszedtem egy marék gyógyszert, elhasználtam három féle kúpot, abból volt amit többször is, javulást csak a természetgyógyásznál értem el, ő volt az első ugyanis aki a bélrendszeremet kezdte el rendbe rakni. Maradéktalanul itt sem jöttem rendbe. Még. Ja, a petefészkemnek semmi baja, a vékonybelemben tombol a candida, ez a fájdalom forrása.

Mi is az a candida?

A Candida albicans a széles körben elterjedt "Candida" sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. Különböző változatai ismertek, a candida gombatörzsek nem mind lehetnek jelen testünkben, de akár már születéskor is bekerülhetnek szervezetünkbe (pl. csecsemőkori szájpenész). A bél hasznos baktériumflórája (immunrendszerünk részét is képezi) szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha az károsodást szenved, vagy megsemmisül, akkor a bélben lévő élesztőgomba elszaporodik, elözönli a szervezetet (száj, garat, illetve a nemi szervek nyálkahártyája). Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez.

Tünetek

Ami minket, nőket a leginkább érint:

vaskos, fehér színű, nyálkás-vizes folyás, amely rendszerint szagtalan, avagy fehér túrós, darabos, esetleg erjedt szagú folyás, igen kellemetlenebb is tud lenni, nem csak simán viszket, van hogy már menni nem bír a beteg a fájdalomtól, a vulva kipirosodik és duzzadt.

De ennél többet is tud:

fáradékonyság, depresszió, feledékenység, fejfájás, ingerlékenység, gyomorégés, puffadás, gázképződés, hasfájás, hasmenés, de lehet székrekedés is, libidó csökkenés, gyakori fejfájás, látászavar, prosztatagyulladás, visszatérő ciszták, gyulladások, alvászavarok, hajhullás, soványság, elhízás, tanulási nehézségek, bőrkiütések, stb. És a már meglévő gondok felerősítése. De ez logikus is, hiszen a bélflóránk, immunrendszerünk nagy része szenvedett sérülést azzal, hogy a gomba elszaporodott.

Amik fokozzák a rizikót:

terhesség, fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, immungyengeség, antibiotikumok.

Lehetséges kezelések és a valóság

A bélből kéne kezdeni az irtását már a legelső alkalommal, hogy felüti a fejét ez a kis gonosz. Számtalan út van, ki miben hisz, a gyógyszeres, a diéta, de az étrendkiegészítőkkel is fel lehet venni a harcot.

Gyógyszeres:

különböző gombaölő szerek szájon át történő szedése, de jól tudjuk, hogy ezeknek mindig van mellékhatása. Én személy szerint nem szívesen veszek be semmiféle szintetikus szert, de van, hogy szükségesek. Úgy gondolom, ez az az eset.

Diéta:

több ismerősöm csinálta, sajnos ez sem hoz mindig 100 százalékos sikert. Ez egy olyan diéta, ami alatt tilos minden olyan ételt enni, ami táplálhatja a gombát. És nem csak a csokit és a kenyeret kell eldobni, sok gyümölcs és zöldség is tiltólistára kerül. Nem tudom pontosan, de a neten sok oldal foglalkozik a diétával, akit érdekel és hisz benne, nézzen utána. Nekem nem tetszik, nem csak azért mert diéta, és azt ugye senki sem szereti, de akit láttam, hogy majdnem egy évig lelkesen csinálta, betartotta, az sem gyógyult meg teljesen. Viszont 15 kilót fogyott, legyengült az immunrendszere. Mert nem csak a gombát nem táplálta...

Egyre inkább úgy gondolom, hogy a módszereket ötvözni kell. Először is, valóban a cukrot nem szabad két pofára tömni, de nem kell az immunrendszerünket hazavágni. Sőt. Csak az erősítésével lehet kezdeni a harcot. Vagyis segítsük a jótékony bélflórát helyreállítani. Erre számtalan gyógyszertári, herbáriás, bioboltos készítmény van, de még a joghurt is ilyen. A lényeg, hogy a jótékony bacikat erősítsük, csakis ők győzhetik le a gombát. Aztán ha szükséges, segítsünk be nekik gyógyszeres, homeopátiás készítményekkel.

Ami nagyon fontos, és nem igazán értem az orvosokat, de nyitott vagyok persze, hogy miért javasolják folyton a tejsavas cuccokat, ha az ember candidás. Ugyanis ez a gomba imádja a savas közeget. Próbáljon meg valaki makacs gombás folyás esetén felnyomni egy tejsavas kúpot éjszakára. Garantálom, zokogva ugrik ki az ágyból 10 perc múlva. Nagyon felerősíti. Nekem a védőnőnk javasolt egy francia intim mosakodót, ami kicsit lúgos is. Gyógyszertárban biztosan lehet kapni, igazi felüdülés. Irrigálásra a körömvirág és cickafarkfű tea jó erős keveréke szintén csodás.

Nem vagyok orvos, nincs egészségügyi végzettségem. A gyógyírt sem találtam meg, de ha meglesz, azt is leírom. Csak remélem, hogy jó úton járok. Orvosokra már nem számíthatok, tehetetlenek. A neten sok fórum van, ahol olyanok szólalnak meg, akik 10 éve nem szabadulnak a candidától. Persze ezzel együtt is lehet élni, ha az ember visszaszorította valamennyire, legalább annyira, hogy a tünetek ne okozzanak kellemetlenséget! Sőt, teherbe is lehet esni, gyereket is lehet szülni mellette, a magzatra nem veszélyes. (Ez számomra igen hihetetlenül hangzik, de kezdem elhinni, orvosok, természetgyógyászok, védőnők állítják.)

Egész iparág kezd kiépülni a candidára, lehet kapni gyorstesztet, amit az egyik fórumon magát candida szakértőnek valló orvos feltűnően ajánlgat, de közben nem sok tanáccsal szolgál, mivel nagyon nem is lehet mivel, meg ott van gondolom minden férfi kedvenc reklámja vacsora közben, a beszélgessünk a hüvelygombáról.

Szóval, hogy visszakanyarodjak kicsi írásom elejére, valóban, egyrészt túl van reagálva. Az a verzió legalább is ami a már megállapított candidára vonatkozik. Én kb annyit tennék csak, hogy candida, hát akkor erősítsük kicsit az immunrendszert, nehogy kellemetlenséget okozzon, ha meg már okozott, akkor ezeket orvosoljuk, aztán ha elmúlik, örülünk, ha nem figyeljünk oda magunkra, de ne essünk túlzásba, egyszer elmúlik. És valószínű, ha az ember nem görcsöl rajta sokat, talán el is múlik. De ami ehelyett zajlik, az elszomorító. Az ember odáig jut, hogy csak ül egy szobában és zokog, hogy már sosem fog meggyógyulni, és oda az egész élete, minden terve. Én is jártam ebben az állapotban, a mostani sokkal jobb.

Na és persze ott van az a része ami nem hogy nincs túlreagálva, de nincs is reagálva. Most először találtak nálad candidát, vagy esetleg hajlamosító tényező valamelyike felmerül nálad? Hát figyelj oda kicsit jobban magadra, egyél egészségesebben, óvd a bélflórád, sőt támogasd. 

V.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek