A fogápolást gyerekkorban kell megtanulni

Magyarországon a felnőtt lakosság legnagyobb részének nem ép a fogsora. A szakemberek szerint ennek a fogmosás hiánya és a túl sok édességfogyasztás az oka. A fogápolás fontosságát már gyermekkorban ajánlott megtanítani: rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel és tudatos fogápolással megelőzhetők lennének a fogbetegségek.



A gyerekek foga általában azért lyukad ki, mert sokáig cumiznak, édes teát vagy cukrozott üdítőt isznak, vagy nem mosnak fogat, például lefekvés előtt, így az ételmaradék savvá alakul a szájban és attól kilyukadnak a fogak, írja a Független Hírügynökség.

Gyerekeknek ingyenes szűrővizsgálatot szerveztek Pécsett. A szervezők egyrészt azt szerették volna, hogy a gyerekek lássák a fogápolás fontosságát, másrészt, hogy azok is eljussanak fogorvos, akiknek erre egyébként nem lenne pénzük. Szép Ilona szerint ugyanis vidéken, ahol már buszra kell ülni, és meg kell venni a buszjegyet oda-vissza, ott már alig viszik el a szülők a gyerekeiket fogorvoshoz. Pedig a megelőzés fontos volna: szakemberek szerint már óvodás, de legkésőbb hat éves korban el kell vinni a gyerekeket a fogorvoshoz. Ha ugyanis nem kezelik időben a lyukas fogakat, akkor a maradandó fogak is károsodhatnak.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek