Évente ötezer kutyatámadást regisztrálnak Magyarországon

Ingyenes kiadvánnyal indította el kampányát a Felelős Állatbarátok Egyesülete, amelynek célja, hogy a gyermekeket játékos formában tanítsa meg a kutyákkal való helyes bánásmódra és megtanítsa őket felismerni az ebekkel kapcsolatos veszélyhelyzeteket és segítse azok elkerülését. Az oktatófüzetet a tervek szerint minden magyarországi óvodába eljuttatják.


A FRAKK elnevezésű társadalmi célú kampány programjának készítői úgy vélik, hogy a kiskorban kialakított szemlélet nagyon fontos. Az állatokhoz fűződő viszonyunk pedig akkor alakul ideálisan, ha kellő mennyiségű és minőségű információt kapunk. A program épp ezért elsősorban a kisgyerekeknek szól, a leendő állattartóknak, hogy meganuljanak harmonikus kapcsolatot kialakítani a kutyákkal.

Hazánkban nemzetközi viszonylatban is sok, körülbelül kétmillió kutyát tartanak. Évente csaknem ötezer kutyaharapást regisztrálnak, a statisztika pedig azt mutatja, hogy a támadások elszenvedői leginkább a 6 évnél fiatalabb gyerekek. A legtöbb tragikus kimenetelű támadás is őket éri. A kutyatámadásoknak az elmúlt tíz évben 25 halálos áldozata volt, olvasható a program honlapján.

A legutóbbi kutyatámadás a Borsod megyei Nemesbikken történt, szerdán este egy hétéves kisfiú a súlyos sérülések következtében a helyszínen meghalt, írja az MTI. A település határában lévő futballpályán játszó gyerekekre egy közelben lakó férfi uszította rá az általa tartott 13 kutyát. A Sajtóadatbank összeállítása a 2005 óta történt halálos kimenetelű kutyatámadásokról:

2005. augusztus 3. - Életét vesztette egy 84 éves asszony, akit egy kaukázusi juhászkutya támadott meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szabolcsveresmart községben; az idős nő a kórházba szállítást követően hunyt el.

2005. augusztus 26. - A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fényeslitkén saját kutyája támadott meg egy 74 éves asszonyt, aki olyan súlyosan megsérült, hogy 31-én belehalt sérüléseibe.

2005. december 23. - Feltehetően saját rottweiler kutyája marta halálra azt a férfit, akinek holttestére másnap találtak rá a Csongrád megyei Magyarcsanád egyik lakóházában.

2006. szeptember 6. - Tragikus baleset történt az Albertirsa és Ceglédbercel közötti egyik tanyán, ahol egy elszabadult rottweiler halálra mart egy féléves csecsemőt.

2007. március 11. - Kiskunfélegyházán otthonában megtámadta gazdáját egy rottweiler kutya. Az idős nő a kórházban belehalt sérüléseibe.

2008. február 16. - Kutyák marcangoltak halálra egy férfit Egerben, akit egy hétvégi ház udvarán találták meg holtan az Eger határában lévő almári üdülőkörzetben.

Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársa hangsúlyozta, hogy a rendőrségi tapasztalatok szerint az ilyen jellegű tragédiák jelentős százaléka a nem megfelelő állattartásra vezethető vissza.
Oszd meg másokkal is!
Mustra