Segítség a munkába visszaigyekvő anyáknak

Mi anyák, mindig sírunk, hogy de nehéz az életünk a gyerekkel (gyerek nélkül is sírunk, de ez egy másik poszt) és várjuk, hogy valami csoda folytán ránk mosolyog a napocska. De legalább valaki fizeti a tandíjunkat (vagy legalább egy részét), vagy a bérletünket, esetleg megdob havonta egy tisztességesebb GYESSEL, GYEDDEL, családi pótlékkal. A szerényebbek azzal is megelégednek, ha lesegítik a babakocsijukat a buszról.



Abban azonban mindannyian egyetértünk, hogy a hosszabb-rövidebb babapihenő (haha, de vicces) után nehéz tisztességes, de még tisztességtelen munkát is találni. Ebben szeretne segíteni az állam, mivel hivatalosan is a hátrányos helyzetű munkavállalók közé sorolta a munkába visszaigyekvő mamikat.



A 2005. október 1-től életbe lépő Start program a pályakezdők munkavállalását segíteti, s már közel hatvanezren igényelték. Hogy ez a szám nagy, vagy kicsi, végül is nézőpont kérdése, tekintettel arra, hogy a támogatás közvetetten érinti az amúgy is munkát kereső fiatalokat. A kedvezményt ugyanis a munkáltató kapja, kevesebb járulékfizetés formájában. No de kit is érint és hogyan a program? És miért?

A célja a munkába való visszatérés elősegítése azok számára, akik

• GYES, GYED, GYET, ápolási díj megszűnését követő egy évben kíván munkaviszonyt létesíteni.

• Gyermekének 1 éves kora után GYES alatt megszűnt a munkaviszonya, nincs munkáltatója, vagy fizetés nélküli szabadságon van.

• A tartósan álláskereső (aki az utóbbi 16 hónap során 12 hónapig - pályakezdő esetén az utóbbi 8 hónap során 6 hónapig - a munkaügyi kirendeltség nyilvántartásában álláskeresőként szerepel).

A támogatás két évig érvényes és alanyi jogon járó járulékkedvezmény. A munkáltatót az alábbi kedvezmény éri:

• az első évben a havi bruttó kereset 15 százalékát fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 17 százaléka),

• a második évben a havi bruttó kereset 25 százalékát fizeti be járulékként (a kedvezmény a bruttó kereset 7 százaléka),

• két évig nem kell fizetnie tételes egészségügyi hozzájárulást.

A kedvezmény csak a mindenkor hatályos legkisebb munkabér kétszeresének mértékéig érvényesíthető, ugyanakkor a kereset ettől eltérhet, azonban a minimálbér kétszeresét meghaladó kereset feletti rész után a munkáltató az általános szabályok szerint köteles a járulékot megfizetni, írja a Szociális és Munkaügyi Minisztérium.

A kedvezményre való jogosultság igazolása Start plusz kártyával történik, melyet - a START kártyához hasonlóan - az állami adóhatóság állít ki a jogosult kérelmére.

Reméljük, hogy ez a program közelebb segít majd a munkához, s nem fogja eltántorítani leendő főnökeinket az sem, ha a két gyerek baciszezonban felváltva dől ki.

www.szmm.gov.hu

Oszd meg másokkal is!
Mustra