Cukorral kevésbé fáj az oltás

A legtöbb anyuka sajnálja a kicsinyét, amikor a gyerekorvos hatalmas injekciós tűvel közelít felé, hogy beadja a kötelező oltást. A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói szerint egy kevés cukros víz elszopogatása után elviselhetőbbnek érzik az injekcióval járó fájdalmat a csecsemők. Két és négy hónapos csecsemők két perccel a védőoltás előtt két milliliter 24 százalékos cukoroldatot kaptak, mely csökkentette a oltás utáni fájdalmukat és lerövidítette azt az időt, mely alatt visszazökkentek szokásos viselkedésükbe - közli a Linda A. Hatfield által vezetett csoport a Pediatrics orvosi szaklap februári számában.


A vizsgálat során 38 csecsemő kapott cukros és 45 sima vizet, mielőtt az oltássorozatot beadták nekik. Az első, második és harmadik injekciót az oldat után két, öt és hét perccel kapták meg, számol be az MTI. A babák fájdalomérzetének nagyságát egy olyan skálán mérték, mely értékeli a sírást, arckifejezést, viselkedést, a testmozgásokat és az alvást. A skála 0 és 5 között jelzi a fájdalom nagyságát. Minden injekció után azonnal és kilenc perc elteltével mérték a fájdalmat.

Azoknál a babáknál, akik cukoroldatot kaptak, 1,19 és 3,80 között volt az injekciók után a fájdalmat jelző érték, míg a kontrollcsoportnál 3,02 és 4,81 között, írja az MTI. Kilenc perc elteltével az utolsó értékelésnél a fájdalom mérőszáma mindössze 0,59 volt a cukros vizet kapott babáknál a másik csoport 2,75-ös értékéhez képest.
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek