Gyenge a szülészeti ellátás Nagy-Britanniában

Az eddigi legnagyobb szabású felmérés eredménye szerint a szülészeti ellátás egész Nagy-Britanniában tele van hiányosságokkal; a legrosszabb a helyzet a fővárosban és Közép-Angliában, írja az MTI.


Az Egészségügyi Bizottság (Healthcare Comission) szerint számos nő magzata alacsony színvonalú vizsgálatban részesül. Másrészt túl kevés a bába, ami azt jelenti, hogy nem minden nő kap szakképzett segítséget szüléskor. Az egy évben történt születések száma 2001 óta 72 ezerrel nőtt, de a múlt évben a bábák száma csökkent. Továbbá kimutatták, hogy tíz nőből négynél a magzat ultrahangos vizsgálatakor nem végzik el mind a 11 előírt ellenőrzést, amelyek közt szerepel a magzat szívének, arcának és ajkainak vizsgálata. Csupán 11 kórház számolt be arról tavaly áprilisban, hogy maradéktalanul elvégzi a Down-kór kiszűréséhez szükséges teszteket.

A felmérés során az ország összes közkórházát, vagyis 148-at vizsgáltak. Ezen egészségügyi intézmények évente mintegy 600 ezer szülés lefolytatásáért felelnek. Az egészségügyi hatóságok szerint ezer szüléshez osztályonként 36 bába szükséges - ez felelne meg a kormány előírásának -, ám a felmérésből kiderült, hogy az átlag csupán 31 bába ezer szülésre. Kilenc kórházban 26 vagy kevesebb bába jut ezer szülésre, számol be az MTI.
Mustra