A köldökcsonkot ápolni kell

Alig várjuk, hogy megszülessen. 9 hónapig óvjuk a pocakunkat, beszélgetünk a benne lakóval, a végén csalogatjuk ki a világba. Csak ámulunk és bámulunk, amikor tapasztaltabb anyukák mondogatják: „Addig jó, amíg bent van! Utána csak a gond, az aggódás!” Nem értjük, miért mondja. Nézzük, mire is gondolhat!

Rögtön itt egy probléma, amely már az első pelenkázáskor jelentkezik: a köldökápolás.
A szülőszobában a köldökzsinór elvágásánál műanyag köldökcsatot helyeznek fel a gyermekre. Ezt 24 óra múlva eltávolítják, megelőzendő, hogy szükségtelenül vongálja a már száradó csonkot.


Hogyan kell a köldökcsonkot helyesen ápolni?

Javasolt fürdetés utánra időzíteni a kezelést. Természetesen, aki kezeli a köldököt, annak kezet kell mosnia! Felemeljük a köldökcsonkot, 70 %-os alkohollal letörölgetjük, majd hexachlorophen hintőporral beszórjuk. Nagyon kell vigyázni, hogy ne az egész hasat kezeljük, mert ezek a szerek erősen szárítanak! Megfelelő gondozás mellett a köldökcsonk leesése körülbelül 2 hetes korban várható. Fontos, hogy a pelenka vagy legyen köldökvédős, vagy érjen a köldök alá, hogy a csonk ne ázzon.

A köldök kiváló táptalaja a baktériumoknak, és még ennél is jobb behatolási kapu a fertőzések számára. Naponta kell ellenőrizni, nem váladékozik-e, nem vörös-e. Akármelyik tünet előfordul, orvoshoz kell fordulni vele, mert egy fertőzés nagyon gyorsan elterjedhet, szövetelhaláshoz is vezethet.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek