Két orvos kell az otthon szüléshez?

Készenléti mentőt akar az Egészségügyi Minisztérium az otthon szüléshez, de az Országos Mentőszolgálat ezért nem vonna el kocsit a sürgősségi ellátástól. Az otthon szülést támogatók és a jogvédők példátlanul szigorúnak és kizárólag orvosbarátnak ítélik a törvénytervezetet, írja a Velvet.


Az Egészségügyi Minisztérium törvénytervezete az otthon szülésről „példátlanul szigorú, értelmetlenül túlszabályozott, sok szempontból korszerűtlen és szakszerűtlen" - állítja az Intézményen Kívüli Szülés Szabályozását Előkészítő Bizottság és a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért).

A tervezet szerint a szülésnél kötelező lenne egy gyerekgyógyász jelenléte is a szakorvos mellett, a szakmai gyakorlatot pedig tíz évben határozná meg a Kollégium. A javaslat megtiltaná a nagysúlyú babákat kihordó anyák kórházon kívüli szülését és korhatárhoz kötné a szabad választás jogát. Azaz 35 éves kor felett már nem lehet szabadon megválasztani, hogy hol kívánja megszülni gyermekét egy egészséges kismama. Köteleznék a Mentőszolgálatot, hogy egy kocsival készenlétben álljon az édesanya szülésének helyszínén.

A magyarországi független bábák ugyan időben elkészítették az otthon szülés protokollját és irányelveit - a nemzetközi gyakorlatot is figyelembe véve -, ám a minisztérium mindezt figyelmen kívül hagyta, számol be a Velvet.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.