Minden gyerek elvisz egy fogat?

Néhány hete letört egy darab az egyik fogamból. Elmentem a fogorvoshoz, aki betömte, ám három nappal később a tömés is letört. Megcsinálta újra: ezúttal egy hónapig bírta a fog, ám nemrég egy másik sarka is letört.



Visszamentem az orvoshoz, aki megvizsgálta a delikvenst, és rémisztő hírekkel szolgált: nem elég, hogy a szanaszét törött fogon már csak egy korona segít (huszonötezerért), de ráadásul három másik fogam is lyukas. Pedig évente egyszer hibajelenség nélkül is elmegyek hozzá, megnézetni, hogy minden rendben van-e.


Anyám mindig azt állította: akkor mentek tönkre a fogai, amíg velem volt terhes. Én egyrészt nagyvárosi legendának tartottam ezt az elméletet, másrészt - biztos, ami biztos - terhességem alatt és a szoptatás alatt is végig ettem vitamint. Nemcsak a terhesest, de az utóbbi időben még külön kalciumot is, mert az anyatejhez nagyon sok kalciumra van szükség.

Ezzel együtt ide jutottunk: a gyerek 9 hónapos (és, kopogjuk le, makkegészséges), nekem pedig 4 fogam szorul sürgős javításra. Persze a képhez az is hozzátartozik, hogy sikerült rém vacak fogakat örökölnöm a szüleimtől, és úgy tűnik, hiába mosom vallásos buzgósággal elektromos fogkefével, hiába ellenőriztetem, a génekből ennyire futotta.

Az érdekes az, hogy az orvosok egy része hisz ebben a "szoptatás elviszi a kalciumot" dologban, másik részük azonban tévhitnek tartja. Nektek milyen tapasztalataitok vannak ezzel kapcsolatban?

Néhány adat:

A szoptatós anyáknak napi 1200 mg kalciumra van szükségük, vagyis naponta mintegy 5-600 mg-al többre, mint egyébként. Ezt a mennyiséget a táplálkozásunk megváltoztatásával is fedezhetjük: három pohár tehéntejben például 700 mg kalcium van, de sok kalciumot tartalmaznak a tejtermékek, a zöld levélzöldségek (spenót, brokkoli), a szálkástul evett szardínia és a szezámmag.

A szoptatás során az anya csontsűrűsége akkor is csökken (mintegy 3-5%-kal), ha kalciumot és egyéb vitaminokat szed. Az elválasztás során azonban különösen fontos a fokozott kalciumbevitel, ez a kalcium ugyanis beépül az anya csontjaiba. A kutatások szerint az anya csontsűrűsége az elválasztás után gyakran nagyobb, mint terhessége előtt.
Oszd meg másokkal is!
Mustra