A kislány, aki soha nem nő meg

Nemrég hunyt el Szepes Mária, többek között a Pöttyös Panni sorozat szülőanyja. Szép kort élt meg, egy híján száz esztendős volt, s igazán nagy örökséget hagyott hátra nekünk. Meséink kívül számos science fictiont és spirituális könyvet írt a végzettsége szerint filozófus, pszichológus írónő.

Talán az utóbbi pszichológiai, vagy egyéb beállítottsága miatt, olyan elevenen sikerült a gyerekek elé varázsolnia Pöttyös Pannát, a két röpködő copfjával és igazi kislány lényével, hogy néhány rész elolvasása után úgy érezhetjük, ő a kislány a szomszédból, sőt a gyerekszobánkból.

Panna lányom sok akadályt ugrott meg a könyvbéli druszájának segítségével. Mielőtt elkezdtük az óvodát, hónapokkal előtte nekifogtunk a legelső résznek, majd gyorsan egymás után el is jutottunk ahhoz a könyvhöz, amikor kezdi Panni az ovit.
Pöttyös könyvvel feküdtünk, keltünk, egyszóval imádta Panna. Meghoztam azt az áldozatot is, hogy évekig Panni helyett Pannának olvastam az összes könyv összes Panniját, s olyannyira megszoktam így, hogy a Pannit olvasva ignorálom. Így maradt nekünk a pöttyös kötényes kislány, mindig Panna, mint lányom, aki felettébb büszke volt, hogy íródott róla könyv. Haladtunk szépen időben előre, lépésben, kézen fogva Panna és Panni. Tanultunk ünnepeket, évszakokat, nevelődtünk s szocializálódtunk, és hipp-hopp eljutottunk az iskoláig.

Kevés olyan könyv íródott gyerekeknek, amely ilyen globálisan vezeti őket életfázisról életfázisra. A sorozat lapjain keresztül nyújt segítséget az író a halál gyermekfejjel való felfogásához és elfogadására, de támaszkodhatunk Szepes Mária pszichológiai tudására a kistestvér születésének nehéz perceiben is.

Van egy fiam is már. Nem mondom, hogy Péterke lett, de gyakran feltűnik Andris láttán előttem egy szőke üstökű, eleven és találékony kisfiú, aki sokszor elrettentő példa volt lányomnak, sokszor pedig szívet melengető, igazi kisgyerek, akire minden fiús anya vágyik. Kell ennél több meséket szerető gyereknek és szülőnek?

Gyűjtöttük a pöttyös könyveket tehát ünnepről ünnepre, s most végleg elengedjük Pöttyös Panni és Kockás Peti kezét, szomorúan, hogy nem lesz folytatás. Mert Panni lesz az a kislány, aki örökre a polcunkon marad gyereknek úgy, ahogy anyukája megálmodta őt.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek