A dolgozó anyák inkább otthon maradnának

Az amerikai Pew Kutatóközpont legfrissebb felmérése szerint - melynek 2020 felnőttet kérdeztek meg - az elmúlt évtizedben harminckét százalékról huszonegy százalékra csökkent azoknak a dolgozó anyáknak a száma, akik úgy vélik, hogy a teljes munkaidős állások az ideálisak számukra. Jelenleg hatvan százalékuk érzi úgy, hogy inkább részmunkaidőben dolgozna, míg ez az arány 1997-ben még csak negyvennyolc százalék volt, írja a MediPress.


Hasonló a helyzet a gyermekükkel otthon lévő háztartásbeli anyákkal, akiknek tizenhat százaléka szeretne teljes munkaidőben dolgozni az egy évtizeddel korábbi huszonnégy százalék helyett. Most körülbelül felük gondolja úgy, hogy az az ideális, ha egyáltalán nem dolgoznak – ez az arány 1997-ben harminckilenc százalék volt.

Nem meglepő, hogy az apák hetvenkét százaléka előnyben részesíti a teljes munkaidőt. Amikor az anyukákat arra kérték, hogy egy 1-től 10-ig terjedő skálán értékeljék, hogy milyen szülőnek tartják magukat, a gyerekükkel otthon maradt anyák negyvenhárom százaléka 9-re vagy 10-re értékelte teljesítményét. A teljes munkaidőben dolgozó anyák mindössze huszonnyolc százaléka helyezte magát ilyen magasra.

Az otthon maradt anyák negyvennégy százaléka úgy gondolja, nem tesz jót a társadalomnak, hogy sok kismama nem tér vissza dolgozni a szülés után - míg a dolgozó anyáknak csak a harmincnégy százaléka gondolja ugyanezt.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek