Méhátültetést tervez egy amerikai orvos

Néhány éve Szaúd-Arábiában már végeztek technikailag sikeresnek minősített méhátültetést, írja az Index. Giuseppe Del Priore New York-i orvos még idén szeretné elvégezni a nyugati félteke első méhátültetését, esélyt adva ezzel azoknak a nőknek, akiknek méhe betegség vagy baleset miatt nem alkalmas arra, hogy kihordják magzatukat. A terv nagy vitát kavart.


A transzplantációs műtét után a páciensnek kilökődést gátló gyógyszert kell szednie, majd ha az orvos megbizonyosodott arról, hogy az új méh biztonságos a magzat számára, megtörténik az in vitro megtermékenyített embrió beültetése. A szülés császármetszéssel történik, amelynek végén a méhet eltávolítják.

A műtét ellenzői azzal érvelnek, hogy az eljárást nem tesztelték megfelelően állatokon, valamint elképzelhető, hogy a magzat kihordásával járó előnyök nem arányosak azzal a veszéllyel, amellyel a méhátültetésen átesett anyának és magzatnak szembe kell néznie.

Del Priore szerint azok a nők is megérdemlik a lehetőséget, hogy életet adjanak, akik méhük rendellenessége, rákos daganata vagy korábbi szüléseknél bekövetkezett komplikációk miatt nem eshetnek teherbe. Más szakmabeliek is támogatják a műtétet, feltéve, ha az orvos a lehetőségekhez képest biztos abban, hogy sikerül a műtét és a betegek tisztában vannak a kockázatokkal.
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.