Az anyatejes babák kevésbé híznak el

Az anyatejjel táplált csecsemők kisebb eséllyel lesznek túlsúlyosak később, mint tápszeren felnevelt társaik. Egy új amerikai kutatás szerint a szoptatás előnyei még akkor is érzékelhetők, ha az anya túlsúlyos vagy cukorbeteg.


A Harvard egyetem közegészségügyi intézetének kutatói több mint tizenötezer gyermek adatait vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy a kizárólag anyatejjel táplált csecsemőknek átlagosan 34%-kal kisebb volt az esélye a gyermekkori elhízásra, mint kizárólag tápszeren élő társaiknak. Egy korábbi elemzésből az is kiderült, hogy minden anyatejes hónap 4 százalékkal csökkentette a későbbi elhízás kockázatát, írja a CBS News híroldala.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a szakorvosok a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejes táplálást javasolnak, derül ki a La Leche Liga szoptatásról szóló kiadványából. A WHO és az UNICEF ezen túlmenően azt ajánlja az anyáknak, hogy legalább a gyermek két éves koráig folytassák a szoptatást.

Az Egyesült Államokban a 2 és 19 év közti gyermekek több mint 17 százaléka számít túlsúlyosnak, és ez az arány Magyarországon sem sokkal jobb: nálunk 16% az elhízott gyerekek aránya. Ráadásul ez az arány egyre nő, melynek következtében egyre több tinédzser szenved az elhízással kapcsolatba hozható kettes típusú cukorbetegségben, mely korábban ritkának számított a gyerekek körében.
Oszd meg másokkal is!
Mustra