Amit ma gondolsz, tízmilliószoros erővel válik valóra

Érdemes február 4-én minden gondolatunkra ügyelnünk, mert óriási teremtőerővel hatnak vissza. A tibeti kultúrában a Buddha (Dharmacsakra) napokat hívják 10 milliószoros napoknak. Ajánlatos ilyenkor pozitív gondolatokra koncentrálni, illetve jót kívánni másoknak és a világnak. A negatív gondolatokat lehetőleg hagyjuk másnapra.

Mi teremtjük meg a világunkat

A tibetiek évente négy ilyen napot tartanak nyilván: ez az első holdhónap 15. napja, a negyedik holdhónap 15. napja, a hatodik holdhónap 4. napja és a kilencedik holdhónap 22. napja. Ma van az első ilyen nap az évben, kiváló lehetőséget teremtve, hogy arra gondoljunk, amit teremteni, elérni és beteljesülve látni szeretnénk az életünkben. A kívánság tízmilliószoros erővel fog hatni. Minden tízmilliószoros napon minden teremtő tett vagy gondolat tízmilliószoros erővel fog hatni. Ez érvényes a pozitív, előremutató gondolatokra, érzelmekre, mind a negatív szándékra. A mindennapi életben is ugyanúgy igaz, hogy gondolkodásunk határozza meg valóságtudatunkat: amit kivetítünk, könnyen valóságba fordulhat. Mi teremtjük meg a körülményeinket, kapcsolatainkat és azok minőségét. Mi választjuk meg, hogy kivel és mivel kívánunk kapcsolatba kerülni földi létünk során. Ahogy minden anyagi létezés egy teremtő gondolat eredményeként jön létre, úgy minden, ami a világunkat meghatározza, a mi teremtményünk.

Fotó: Victor Bezrukov
Fotó: Victor Bezrukov

Mit érdemes ma tennünk?

Alapvetően azok a gondolataink formálják valóságunkat, amelyek nap mint nap megszületnek bennünk, akár tízmilliószoros a nap, akár nem. A tízmilliószoros napok jelentősége abban áll, hogy lehetőséget adnak tudatosságunk fejlesztésére, hiszen nem csak teremteni tudunk ekkor, de fogadalmakat tehetünk annak érdekében, hogy a rossz szokásainktól megszabaduljunk: változtatni tudunk berögzült gondolkodásmintáinkon és olyan gondolatokkal tölthetjük meg elménket, amelyek céljaink felé vezetnek, megnyugvással és békével töltenek el minket. Kiemelten fontos, hogy ezeken a napokon arra gondoljunk, amit teremteni szeretnénk az életben. Ellenőrizzük a gondolatainkat, a felmerülő érzelmeket. Ha felmerül egy rossz gondolat, vagy valaki felhúz minket, legalább ma ne rendeljük alá magunkat az ártó érzelmeknek, hanem emelkedjünk föléjük és egykedvű nyugalommal szemléljük. Az elkerülhetetlenül felmerülő negatív gondolatokat, érzelmeket tudatosítsuk, majd engedjük el és cseréljük fel számunkra pozitív gondolattal. Ma ünnepeljünk, töltsünk sok időt barátainkkal, fantáziáljunk egy új autóról, házról, végleg törlesztett hitelről, nevessünk sokat. Adjunk hálát minden jóért, ami az életünkben már bekövetkezett.

Buddha és a Dharmacsakra napok

Az év négy nagy ünnepe Buddha életével kapcsolatos. Ezeket a napokat ajánlatos intenzív gyakorlással tölteni – tudtuk meg a Karma Kagyüpa Buddhista Közösségtől. "Az első nap neve: a Csodák ünnepe, melyet az első tibeti holdhónap teliholdján tartunk. Az év első tizenöt napja annak a tizenöt napnak az ünneplése, amikor Buddha minden nap más csodát mutatott be azért, hogy jövendő tanítványai érdemeit és odaadását növelje. A negyedik tibeti holdhónap teliholdja a Veszák, Buddha Sákjamuni megvilágosodásának és Paranirvánába térésének évfordulója. Harmincöt éves korában Buddha elérte a megvilágosodást Bodhgajában. Születésnapját is ezen a napon ünnepeljük."

A hatodik tibeti holdhónap negyedik napján Buddha hét hétig nem tanított, végül azonban Indra és Brahma ösztönzésére megforgatta a Tan Kerekét - első ízben Szarnathban, ahol a Négy Nemes Igazságot tanította. A kilencedik tibeti holdhónap 22. napján Buddha Sákjamuni alászáll az istenek birodalmából és Buddha anyja, Indra birodalmában születik újjá. Buddha három hónapot tölt tanítással az istenek birodalmában, hogy anyját megszabadítsa és jóságát viszonozza, ugyanakkor az istenek javát is szolgálja.

Kerüljük a szórakozást, ne használjunk parfümöt

Megtudtuk, hogy a közösség tari központjában ezeket az ünnepeket mindig kétnapos Nyungne meditációval töltik. A Dharmacsakrás nap mindig a meditáció második napja. "A Nyungne alatt tartózkodunk a test, a beszéd és a tudat negatív cselekedeteitől, és felkeltjük magunkban a megvilágosodás szellemét. Törekszünk minden lény javára, és meditálunk szellemünk igaz természetén. A Nyungne ideje alatt Csenrézi, a határtalan együttérzés bódhisszattvája meditácóját végezzük, s 24 órára szóló, hajnaltól hajnalig tartó fogadalmakat teszünk, melyek a következők: nem ölünk, nem lopunk, nem élünk szexuális életet, nem hazudunk, nem iszunk alkoholt, nem ülünk kiemelt helyre, csak az előírt időben étkezünk, kerüljük a szórakozást, nem használunk parfümöt és nem viselünk ékszereket." - mesélték.

Fotó: Khalid Almasoud
Fotó: Khalid Almasoud

A lényeg, hogy ne gondoljunk és tegyünk semmi rosszat

Buddhista szent iratok szerint nyolc, hibátlanul, azaz a fogadalmakat megtartva és helyes szándékkal elvégzett Nyungne bizonyosan emberi létformában történő újjászületést eredményez. A helyes szándék azt jelenti, hogy a meditációt nem csak önmagunk, de kivétel nélkül minden lény javára végezzük. Ha azonban nincs lehetőségünk arra, hogy a Dharmacsakrás napot intenzív gyakorlással, pl. Nyungnéval töltsük, akkor is különösen ügyeljünk arra, hogy mindenféle testi, szóbeli, vagy gondolati ártó cselekedetet kerüljünk, és minél több segítő, együttérző, szeretetteli tevékenységgel töltsük el a napot – persze minden napot, de a Dharmacsakrás napot különösen, hiszen ezen a napon akár az ártó, akár az erényes tetteink hatása tízmilliószoros.

Erőt kaphatunk ezeken a napokon

“A hagyomány szerint ezeket a nagy Buddha napokat azért hívják tízmilliószoros napoknak, mert ez e napokon elkövetett erényes tettek, vagy a bölcs gondolatok ereje tízmilliószoros– meséli Csörgő Zoltán a Javas.hu-tól. "Ám ez egy szokásos mondat, hasonlóan ahhoz, ami a buddhista szútrák végén áll: Ha ezt a szútrát csak egyszer is látod, minden szennyeződéstől megszabadulsz. Ez a mahájána buddhizmus módszere, így ad jelentőséget a dolgoknak. Mindettől függetlenül eljátszhatunk a gondolattal, hogy ezek a napok jobban telítettek a szent idő erejével, s ezáltal kiemelkednek a hétköznapokból. Ha így tekintünk a tízmilliószoros napokra, akkor erőt kaphatunk ahhoz, hogy ezeken a napokon is tudatosak legyünk, sőt még tudatosabbak, mint előző nap. Érdemes felidéznünk, hogy ezen a napon is nagyot léphetünk előre, hogy eligazodjunk saját bensőnk labirintusában.”

A mantrák is fokozott erővel hatnak

„Ezeket a napokat különleges hatású napoknak tartjuk, és mindegyiknek más a jelentősége – meséli Gábor (39) buddhista gyakorló. "A Dharmacsakrás napokon meghatalmazásokat is kaphatunk, a tavalyi évben például az a megtiszteltetés érte a gyakorlókat, hogy május 27.-én a Tiszteletreméltó Láma Kalszang adott Sárga Dzambala meghatalmazást. Különleges és ritka alkalom ezen a szerencsés napon meghatalmazást kapni egy tibeti Lámától. A Sárga Dzambala a bőség egyik istensége, gyakorlói a következő eredményeket érhetik el: jószerencse, erkölcsi tisztaság, hosszú élet, intelligencia növekedése, és az anyagi és szellemi szükségletek kielégítése. Az említett napon éppen három különleges esemény esett egybe: Buddha születése, megvilágosodása és a Parinirvánába távozása. A gyakorlók ezeken a napokon meditációkat végeznek és pudzsákat tartanak. Az ilyenkor elmondott mantrák is fokozott erővel hatnak.”

Fotó: Trent Mcbride
Fotó: Trent Mcbride

Százszorosan teremtő napból több van

Általános megfigyelés, hogy teliholdkor és újholdkor sokkal érzékenyebbek vagyunk. A tibetiek szerint minden telihold és újhold napja százszoros teremtő erővel bír. Amit ezeken a napokon adunk, azt százszorosan kapjuk vissza. Ezekre a napokra is érdemes figyelmet fordítani, csakúgy, mint érzelmeinkre. Gyújtsunk meg egy füstölőt, egy mécsest és ajánljuk fel az emberiségért. Kérjük, hogy minden ember szívében jelenjen meg a szeretet, az elfogadás, a megértés és a megbocsátás, mind önmaga, mind a világ felé. Küldjünk fényt a Földnek és az emberiségnek.

Tízmilliószoros napok 2011-ben

2011. február 4.

2011. május 17.

2011. július 5.

2011. november 17.

Oszd meg másokkal is!
Mustra