A hedonista borász szerint a nők többet isznak

Merfelsz Gábor szerint a nők többet isznak a férfiaknál, csak nem vallják be. A bankárból lett borász igazi hedonista férfi, szenvedélyesen szereti a jó borokat, az ételeket és a nőket. Szekszárdi birtokán kóstoltuk borait. Élménybeszámoló és nyereményjáték.

A Spicc meghívást kapott a Merfelsz pincészettől Szekszárdra, menjük le kóstoljuk meg a boraikat, nézzük meg a pincészetüket. Hagyományos borkóstolóra számítottunk, így a meglepetés annál nagyobb volt.

Erős családi kötődés

Nyerj velünk egy üveg vörösbort!

A szekszárdi vagy az egri bikavér az igazi? Írd meg nekünk a szerkesztoseg@divany.hu címre, mikor és hol készítették az első bikavért. Akik helyes választ küldenek, azok nyerhetnek egy üveg 2007-es Nectar Sexardique szűretlen bikavért.

A pincészet egy kis családi vállalkozás Szekszárdon, mindössze 8 dűlőn, 12 hektárnyi saját telepítésű szőlővel. A fajtaválaszték nem olyan meglepő módon vörösbor szőlőkre korlátozódik, világfajtákból és helyiekből egyaránt. A tőkéken a szigorú hozamkorlátozás alapnak számít és egy tételből sosem készül több egy acéltartálynyinál, mivel ekkora mennyiséget tud a borász teljes felügyelet alatt tartani. Ez azt jelenti, hogy 6600 palacknál nagyobb tételszám nincs a Merfelsz pincében.

Merfelsz Gábor szekszárdi születésű, erős családi kötődéssel a gasztronómia és borkészítés irányában. Apai nagyszülei egy csárdát vezettek Szekszárd határában, így már gyerekként magába szívhatta a jó konyha és borok iránti elkötelezettséget. Persze ez így utólag teljesen egyértelműnek tűnt számunkra, miután hazafelé indultunk.

A nők többet isznak, csak nem vallják be

A hedonizmus filozófiája ma is jelen van a Merfelsz pincében. Ahogy Gábor nagyapja mondta, jó bort kell csinálni, mert magunk isszuk meg.  Az elkészült borokban is ez a hitvallás jelenik meg. Házigazdánk szerint a Merfelsz pincészet célközönsége két csoportból áll, a 40 év feletti férfiakból, akik szeretik a jó bort és hajlandóak is áldozni rá, és a nőkből, úgy általában.

Szerinte a nők többet isznak a férfiaknál, csak nem vallják be. Természetesen ez nem igaz, a borász is csak akkor merte ezt kimondani, amikor a felesége kiment a konyhába. Merfelsz Gábor többek között így határozza meg a jó bor ismérveit: ezek a borok alacsony savakkal és a viszonylag magas alkoholtartalommal jelennek meg, majd meg is issza, amit készített, eleget téve a nagyapai rendelésnek, tehát a bor jó.

Igazán nőies darabok

Határozottan szimpatikus, ha egy borban megjelenik a készítőjének egyénisége és hitvallása és nem feltétlenül követi mindenben a divatos trendeket. Többek szerint a magas alkoholtartalom a bor hibája, de Gábor szerint minden nagy bornak magas az alkoholtartalma és az a lényeg, hogy a bor egyensúlyban legyen. Mint elmondta, az azt is biztosítja, hogy a szűretlen borban esetlegesen visszamaradó élesztőgomba ne indítsa be újra az erjedési folyamatokat.

A pincészet kizárólag szűretlen borokat készít, véleményük szerint a szűréssel valami végérvényesen elveszik a borból. De hogy jönnek a képbe a nők? A Merfelsz pince az alacsony savval rendelkező vörösborok mellett rose borokat is készít, amiről úgy gondolja, igazán nőies darabok. Az első nemzetközi díjukat is egy Kékfrankos rose-val nyerték meg 2006-ban.

Merfelsz Gábor komolyabb rajongása a borok iránt is a rose borokon keresztül indult el. A kilencvenes évek elején véletlenül vett magának egy Tiffán rozét, amit addig kóstolgatott, amíg szinte felvásárolta belőle a teljes készletet. Ettől a pillanattól kezdve egyre több dolog mutatott a borok irányába, ami a saját pincészetben teljesedett ki. Gábor ma is nagyra becsüli a rose borokat, talán többre, mint az átlagos borértő, nehezen érti meg, hogy egy rose miért nem lehet „nagybor”.

Sok kísérlet és kudarc árán

Persze a siker nem volt törvényszerű. Sok-sok kísérletezés és kudarc árán jutottak el a mai szintre és ennek a folyamatnak sosem lesz vége. A Merfelsz pincészetre amúgy is jellemző a kísérletező kedv, kevés az „egyszerű” fajtabor, minden évben változó, rafinált borházasításokon törik a fejüket. Szeretnek a borkészítésben új fajtákat is kipróbálni, mint például a Néró, amely az egyedüli csemegeszőlő fajta, amiből bor is készíthető.

Egyedi módszert dolgoztak ki arra is, hogyan lehet elérni a pincészet boraira olyannyira jellemző alacsony savtartalmat. Hosszú évek megfigyelései vezettek arra a következtetésre, hogy a szőlőt az optimális érettségen túl hagyják a tőkéken, mely a cukor és az alkohol növekedéséhez, míg a savak csökkenéséhez vezet.

Házi ravioli sütőtökkel, vörösbor mártásban

A borkóstoló már az első perctől nem volt hagyományosnak nevezhető. A megszokott borász, borászati előadás és pogácsa hármas helyett egy szimpatikus házaspár várt minket. Gábor felesége saját kezűleg háromféle borkorcsolyát készített, egy juhsajttal töltött aszaltszilvát roquefortos sajtkrémet, és egy uborkás krémsajtot. Szóltak, hogy ez csak csipegetni való, de nehezen tudtunk ellenállni a kísértésnek, hogy ne ott helyben együk tele magunkat. És ezzel még nem volt vége.

3-4 bor megkóstolása után a teljes társasággal átvonultunk a házigazdáink faddi rezidenciájába, ahol egy ötfogásos vacsora várt ránk. Hihetetlen gonddal elkészített fogások voltak ezek, többek között házi ravioli sütőtökkel, vörösbor mártásban, és gyömbéres, kókusztejes lencse. Mint kiderült, házigazdánk az egész délelőttöt tésztagyúrással töltötte, mert úgy gondolja igazán máltó fogásokat a saját bora mellé csak akkor tud felszolgálni, ha azt minden mozzanatában saját maga készíti el. Mi tagadás, a  Merfelsz család nagyon ért a vendéglátáshoz. Mint mondják, Budapesttől 150 kilométerre egy vállalkozásnak csak így lehet életben maradni. De hamar kiderült, hogy  Merfelsz Gábor igazi hedonista. Rajongással szereti a jó borokat, a jó ételeket és persze a nőket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek