Az űrkatasztrófa 170 ember haláláért felelt: ki hibázott ekkorát?

GettyImages-3067803

A köztudatban az 1986-os Challenger-katasztrófa volt a világ legsúlyosabb űrhajósbalesete, de ennél sokkal több életet követelt egy 1960-as tragédia.

Az űrbe repülni az egyik legveszélyesebb emberi vállalkozás: tegnap, azaz csütörtök délután például percekkel a kilövése után felrobbant a SpaceX által épített, minden eddiginél erősebb Starship hordozórakétája. Később ez repítené a Marsra is az űrhajósokat, fontos tehát, hogy minden jól működjön. Szerencsére ez a baleset nem követelt emberéletet.

Az 1960 októberében történt Nyegyelin-katasztrófa viszont igen: ebből a szempontból máig ez a legnagyobb tragédia az űrhajózás történetében. A szovjet Bajkonuri űrrepülőtéren a 30 méter magas, 140 tonnás ballisztikus rakéta egy rövidzárlat miatt még a kilövése előtt felrobbant. Az esetről kezdetleges videó is készült:

Aki csak a közelében dolgozott, könnyebben vagy súlyosabban, de megsebesült. Eleinte csak 78 ember halálát ismerték el hivatalosan, de a valóságban 170 felett volt az áldozatok száma: katonák, mérnökök, technikusok, akik vagy ott a helyszínen hunytak el, vagy később a kórházban. Az eset névadója, Nyegyelin marsall is életét vesztette, de a szovjetek csak 1989 után ismerték el a baleset tényét, s később is próbálták befolyásolni az áldozatok valós számának közzétételét.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek