Gyönyörű bőrt szeretnél? Ezt a szokást kell sürgősen abbahagynod a szakértők szerint

A fenti kérdésre azért aligha akad bárki, aki azt válaszolná, hogy „köszi szépen, én nem szeretnék gyönyörű bőrt, jó nekem ez a kissé száraz, problémás is, úgyhogy, ha lehet, ragaszkodnék káros szokásaimhoz”. Mi sem tartozunk közéjük, ezért utánajártunk, vajon mi derül ki a vonatkozó kutatásokból arról, hogyan lesz a bőrünk a lehető legszebb. Megtaláltunk, miről kell leszoknunk, ha lehet, még ma.

Az EatThis oldalán összegyűjtötték, mik a legfontosabb étkezési szokásaink, amiktől azonnal meg kellene szabadulnunk, ha tökéletes bőrt szeretnénk. Szerencsére az ajánlás egybecseng minden más véleménnyel, cikkel és tanulmánnyal, ami arról szól, hogyan kellene úgy általában egészségesen étkeznünk. Lássuk, mik azok a hibák, amelyekért a bőrünk legszívesebben ránk szólna, ha tehetné, de mivel nem teheti, csak fakó állaggal, fénytelenséggel, problémákkal „honorálja” rossz döntéseinket. 

„Az ételek megválasztásától az általános étkezési szokásokig többféle rossz döntés befolyásolhatja negatívan a bőr általános megjelenését. A bőrproblémák gyakran gyulladáshoz, rossz bélrendszeri egészséghez és hormonális egyensúlyhiányhoz vezetnek” – mondja Paulina Lee dietetikus szakértő, aki felsorolta, milyen alapanyagokkal követjük el a legtöbb hibát. 

1. Gyulladást okozó ételek rendszeres fogyasztása

Hasábburgonya, sült csirke, feldolgozott péksütemények, fehér kenyér: a gyulladást okozó élelmiszerek listája hosszan folytatódhatna – és sajnos riasztó gyakorisággal fogyasztunk belőlük nagyobb mennyiséget is.

„A gyulladást okozó ételek fogyasztása negatívan befolyásolhatja a bélrendszer egészségét, és fokozhatja a belső gyulladást, ami bőrkiütésekhez vezethet.

A bélrendszerünk egészsége mélyen összefügg a bőrünk állapotával. Éppen ezért, ha helyesen táplálkozunk a bélrendszer egészségének optimalizálása érdekében, az javíthatja a bőrképet” – hívja fel a figyelmet Lee.

Kutatásokon alapuló tanulmányok a bélrendszer és a bőr mikrobiomáinak egyensúlyhiányát figyelték meg számos gyakori bőrbetegségnél, például az akne, rosacea, pikkelysömör és atópiás dermatitis esetén. A kiegyensúlyozott étkezéssel és az egészséges hormonokat támogató életmóddal pozitívan befolyásolhatjuk bőrünk állapotát. 

A szép bőrt sajnos nem adják ingyen
A szép bőrt sajnos nem adják ingyenfizkes / Getty Images Hungary

2. A jojódiétákkal is kikészíted a bőröd

Ez egy másik negatív étkezési szokás, amely rossz hír lehet bőrünknek, és általános egészségi állapotának. „Érdekes módon egyes kutatások azt mutatják, hogy szignifikáns összefüggés van az akne és a rossz étkezés között, ami azt jelenti, hogy a rendszertelen táplálkozás zavaró változó, amelyet ellenőrizni kell az aknéval kapcsolatos kutatások során” – figyelmeztet Rachel Fine, az RDN regisztrált dietetikusa arra utalva, hogy a rendszeresen, kiegyensúlyozottan táplálkozók kevésbé számolhatnak a pattanások megjelenésével. 

Fine azt mondja, hogy a tisztább bőr érdekében törekedjünk a stressz-szint csökkentésére is. „A korlátozó étkezési szokásokról és a jojódiétáról ismert, hogy növelik az allosztatikus terhelést, a stresszt” – teszi hozzá.

3. Nem eszel elég probiotikus ételt

Mi a legrosszabb szokás, amit a tiszta bőr ellen elkövethetsz? Nincs elegendő probiotikum az étrendedben. „További kutatásokra van szükség a bél-bőr kapcsolatot magyarázó mögöttes mechanizmusok megértéséhez, de a szakemberek felvetették, hogy a bélmikrobiomunk összetétele hozzájárulhat bizonyos bőrbetegségek kialakulásához, különösen, ha diszbiotikus bélrendszerünk van” – jegyzi meg Lee.

„Egy tanulmány kimutatta, hogy a probiotikumok bevitele az ekcéma szignifikánsan alacsonyabb előfordulásával járt a placebocsoporthoz képest, ami arra utal, hogy a probiotikum-kiegészítés hatékony lehet az ekcéma megelőzésében.”

4. Finomított szénhidrátban gazdag étrend fogyasztása

Úgy tűnik, le kell mondanunk a tésztáról, a fehér kenyérről és a csomagolt édességekről. Amellett, hogy általános egészséged érdekében is iktasd ki ezeket az egészségtelen ételeket a mindennapi étrendedből, most már azt is tudod, hogy a döntés a bőröd számára is áldás lehet.

„A finomított szénhidrátok, például a fehér rizs, a fehér kenyér, a pékáruk, az édességek vagy az édesített italok jellemzően olyan élelmiszerek, amelyeknek magas a glikémiás indexe. A magas GI-vel rendelkező élelmiszerek gyorsabban emelik a vércukorszintet, mint az alacsony GI-vel rendelkező ételek” – hangsúlyozza Lee. „A kutatások azt sugallják, hogy a vércukorszintet emelő és nagyobb inzulinreakciót okozó élelmiszerek előidézhetik a pattanásokat. A vércukorszint emelkedése serkentheti az androgének szekrécióját, kiválasztását is, amelynek megemelkedése akne kialakulásához vezethet” – mutat rá az összefüggésekre a szakember.

5. Rostszegény étrend mellett sajnos nincs min csodálkozni

A finomított szénhidrátokat hangsúlyozó és az alacsony rosttartalmú étrend gyakran kéz a kézben jár, de ki kell emelni, hogy a rostban gazdag ételeket mellőző étrend is hozzájárulhat a fakó bőrhöz.

„Ahogyan a probiotikumok fontosak a bélmikrobiom számára, a prebiotikumok és a rostok is ugyanolyan jótékony hatással vannak bélrendszerünk egészségére. Abból, amit a bél-bőr kapcsolatról tudunk, az egészséges bélrendszer támogatása az egészséges bőr támogatását jelenti. A prebiotikumok táplálékként szolgálnak a baktériumok számára, és támogatják a jó bélbaktériumok szaporodását” – világítja meg a folyamatokat Lee.

„A prebiotikumok megtalálhatók a rostban gazdag élelmiszerekben, mint például a hagyma, a fokhagyma, a póréhagyma, a spárga, a zab és az alma. A rostfélék az egészséges bélbaktériumokat is táplálják. A rost fermentációja során a melléktermékek gyulladáscsökkentő vegyületeket képeznek, amelyeket rövid szénláncú zsírsavaknak neveznek. Ezek létfontosságúak a bőr, az anyagcsere, az agy és az immunrendszer egészségéhez.”

6. Úgy általában a nyugati étkezést kellene elfelejtenünk 

Kezded már látni a mintázatot? A feldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót a bőrödnek. „A nyugati diéták jellemzően sok túlzottan feldolgozott élelmiszert és finomított szénhidrátot tartalmaznak, ami gyulladáshoz vezethet. A gyulladás aknét és bőrkiütést eredményezhet, így a gyulladáscsökkentő étrend betartása előnyös lehet” – mondja Lee a kutatásokra alapozva.

„A gyulladáscsökkentő diéták teljes értékű élelmiszerekből és tápanyagdús ételekből állhatnak, elsősorban az ómega-3 zsírsavakban gazdag ételekre (például a lazac), illetve az antioxidánsokat tartalmazó bogyókra (áfonya, fekete ribizli, szeder) fókuszálva” – emelte ki a dietetikus. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra