Végleg megérkezett az ősz, ezt válthatja ki belőled

GettyImages-1060795812

Biztos veled is megesik, hogy fáradtnak, kimerültnek érzed magad az esős, borús, őszi napokon. Ha nem depresszióról van szó, akkor sokat tehetsz, hogy elmúljon a szezonális rosszkedv – már mutatjuk is, mit érdemes bevetned!

Az őszi napok és a velük érkező borús időjárás beköszöntével sokan panaszkodnak rossz hangulatra, levertségre, ami nem is csoda a rövidebb nappalok és lényegesen kellemetlenebb időjárás okán. Jó, ha te is tudod, hogy ez a kedélyváltozás teljesen normális, és csupán átmeneti. Az őszi depresszió valóban létezik: legfontosabb tünetei közé tartozik a fáradtság, az alvászavar, és akár a szorongás, az ingerlékenység is. Ha az egész még rosszabbra fordul, jellemző tünet lehet mindezeken túl a libidócsökkenés, az édesség iránti sóvárgás és a testsúlygyarapodás is.

A jelenség okát is ismerjük: feltehetőleg kapcsolatban áll a napsütéses órák számának csökkenésével, ami felborítja a szervezetben a melatonin–szerotonin egyensúlyt. Előbbi állítja be a szervezet belső óráját – ezzel csökkenti a testhőmérsékletet, valamint álmosságot okoz. Utóbbi pedig egy ingerületátvivő anyag, ami szabályozza a hangulatot, és javítja a memóriát, valamint a figyelmet.

Őszi szorongás: Miért érezheti magát bárki stresszesebbnek ebben a szezonban?

A szakértők szerint ennek a szorongásnak néhány oka lehet az új tanév kezdete, az ünnepi időszak fenyegető stressze, vagy az azzal kapcsolatos csalódottság, hogy nem sikerült elérni a kitűzött célokat a nyáron, legyen szó akár csak az elegendő pihenésről.

Az étrend megváltoztatása, a napi testmozgás és a fokozott nappali fény azonban mind olyan módszerek, amelyekkel az emberek minimálisra csökkenthetik az őszi szorongás hatásait. 

„Az őszi szorongás kifejezés arra a gyakori állapotra utal, hogy az emberek szorongással és rossz hangulatban szenvednek az őszi hónapokban”

– kezdte a témában dr. Clare Morrison, a MedExpress orvosi tanácsadója.

„Eltérően a többi szorongástól, gyakran nincs nyilvánvaló külső kiváltó ok, és évente megismétlődik”

– folytatta.

Azt mondja, sokan nem veszik észre, milyen gyakori az őszi szorongás, és nem is ismerik fel.

„Ha azonban minden évben megtörténik, a minta nyilvánvalóvá válik, és lépéseket lehet tenni a megelőzés érdekében” – javasolja a szakember.

Morrison a következőkre utal az őszi szorongás tüneteiként:

  • rossz hangulat és depresszió
  • szorongás és túlzott aggodalom
  • ingerlékenység
  • letargia, álmosság és fáradtság érzés
  • a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése

„Az egyik ok a napfény csökkenése, ami a szerotoninszint csökkenéséhez vezet. Ez a fontos hormon befolyásolja a hangulatot, az étvágyat és az alvási szokásokat. Megemelkedik a melatonin hormon szintje is, ami álmossá és depresszióssá teszi az embert” – magyarázta Morrison.

Az alacsonyabb D-vitamin-szint egy másik hatása annak, ha kevesebb napfénynek vagyunk kitéve.

„Ennek hiánya a depresszióval is összefüggésbe hozható” – mondta Morrison. „Egyéb tényezők közé tartoznak a viselkedésbeli változások, mivel az időjárás romlásával kevesebb időt töltünk a szabadban, és kevesebbet sportolunk.”

Őszi szorongás vagy valami más?

„Azok az emberek, akik bármilyen változással küzdenek az életkörülményeikben, például az iskolába való visszatérés ütemtervének megváltozásával, szoronghatnak, mert most korábban kell kelniük, és kevesebbet alszanak. Ez szorongást okozhat” – mondta a szakértő.

Megjegyzi azonban, hogy sok olyan ügyfele, akiknek OCD-je és szorongásos zavara van, jobban érzi magát, amikor visszatér az iskolába vagy a munkahelyére, és rutinja van.

„Ez azért van, mert az OCD és a szorongás szinte kirobbanhat, ha nincs elég tennivalónk”

– fejtette ki Thornton. „Ha valaki tétlenkedik a nyáron, az alig várja, hogy visszamenjen az iskolába, mert van mire összpontosítania, és ez segít abban, hogy enyhítse gondolatait, aggodalmait.”

Az őszi negatív érzések másik magyarázata az, amit a szakember „évfordulós reakcióként” emleget.

„Ez egy olyan jelenség, amely általában az események évfordulója körül jelentkezik. Néha traumatikus eseményekről van szó, mint például a halál emléke, de néha csak egy emlékezés az évforduló körüli benyomásokra, amelyek érzelmeket válthatnak ki, és előfordulhat, hogy nem tudod, miért vagy szorongó vagy depressziós” – mondta Thornton, hozzátéve, hogy mindezeken túl a nyár vége a megbánás érzését is kiválthatja, amiért nem tettél meg mindent, amit a nyári hónapokban elterveztél, hogy megtapasztalj vagy megvalósíts.

„Ráadásul ha csodálatos nyarad volt, és vége lett, az is lehangoló lehet” – folytatta Thornton.

GettyImages-1400427497
Elena Popova / Getty Images Hungary

Mit tudsz tenni ellene?

Nem számít, mi okozza a szorongást az őszi szezonban, a szakértők azt vallják, ez a 6 dolog segíthet a megkönnyebbülésben:

1. Keress több fényt!

Kezdd azzal, hogy több időt töltesz a szabadban, hogy a legtöbbet hozd ki a napfényből.

Morrison azt javasolja, hogy kelj fel korán, hogy élvezd a reggeli napsütést. „Ha szükséges, feküdj le korábban, hogy leküzdd a fáradtságot és a nappali álmosságot” – mondta.

Mivel azonban kora reggel sötét lehet, azt mondta, fontold meg akár a reggeli hangulatvilágítás használatát is.

Thornton egyetért azzal, hogy sokféle fényterápiás doboz létezik, ami hasznosabb lehet az egyszerű lámpáknál. „Vannak olyanok is, amelyek intenzitása fokozatosan növekszik, ahogy felébredsz, így szimulálják a napfelkeltét, még akkor is, ha kint koromsötét van” – mondta.

2. Sportolj mindennap!

Morrison azt javasolja, hogy naponta legalább 30 percet sportoljunk.

„Miután a forró nyári idő lecsillapodik, az ősz kiváló alkalom a szabadban való edzésre, ezért használjuk ki a csodás időt hosszú sétákkal vagy kerékpározással. Alternatív megoldásként kezdj el egy új sportot, vagy iratkozz be egy az edzőterembe” – folytatta.

A testmozgás kulcsfontosságú a mentális egészségi rendellenességek esetében. Minden tanulmány azt mutatja, hogy az edzés után javul a hangulat, így nem érdemes kihagynod a napi rutinodból. 

3. Változtass az étrendeden!

Az ősz kiváló alkalom arra, hogy átgondold, mit eszel – mondta Morrison, kiemelve, hogy ilyenkor a legszívesebben színes zöldségleveseket fogyaszt, amik a hangulatára is remek hatással vannak. 

4. Kezdj el valami újat!

Mivel az ősz az újrakezdések, de legalábbis egy új évszak időszaka, Morrison azt mondja, hogy úgy tekints rá, mint egy olyan időszakra, ami lehetőséget ad arra, hogy valami új dologba belevágj. A takarítástól a tanfolyamokon át minden új foglalkozás jól jöhet, ami eltereli a figyelmed a sötétebb délutánokról.

Keretezd át az ősszel kapcsolatos gondolataidat
Keretezd át az ősszel kapcsolatos gondolataidatAleksandr Zubkov / Getty Images Hungary

5. Keretezd át az egészet!

Ahelyett, hogy az őszt a negatív tapasztalatokkal társítanád, a szakember azt mondja, hogy próbálj meg másképp rátekinteni az úgynevezett átkeretezéssel.

„Az emberek sokszor túlságosan a veszteségre koncentrálnak. Ebben az esetben a napfény és a kint tartózkodás lesz az, amitől elköszönünk egy időre, de próbáld meg átgondolni, mennyi jót nyújthat a bentlét és az őszi időszak számodra” – emelte ki. 

6. Kérj szakmai segítséget, ha szükséges

Ha valaki mindezek ellenére túlterheltnek érzi magát, Morrison arra biztatja, hogy bátran keresse fel orvosát. „Ne várd meg, amíg a dolgok nagyon rosszra fordulnak” – figyelmeztet. „Ha szorongsz és lehangoltnak érzed magad, azonnal tegyél lépéseket hangulatod javítása érdekében” – javasolja a szakember, aki szerint nem éri meg várni, és hagyni, hogy a borús, őszi hangulat teljesen eluralkodjon rajtunk.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra