Vedd komolyan a hasfájást, „csendes gyilkosnak” nevezett betegség jele is lehet

GettyImages-1467241375

Évente emberek ezreinek kell a gyomorfájást okozó májproblémákkal szembenézniük, melyeket, ha nem kezelnek, csendes gyilkosokká válhatnak. Ezek közül az egyik legsúlyosabb az a zsírmájbetegség, aminek semmi köze a túlzott alkoholfogyasztáshoz. A betegség igen alattomos, bárkit érinthet, életkortól és életmódtól függetlenül.

A nem alkoholmentes zsírmájbetegség egy olyan állapot elnevezése, amelyet az emésztőszervben felhalmozódó zsír okoz. A nem alkohol okozta zsírmájbetegség azért keltette fel az orvosok figyelmét, mert az elmúlt egy-két évben egyre több panaszos beteg került kórházba. Az orvosok szerint a túlsúlyosak vagy elhízottak különösen ki vannak téve a betegségnek.

Visszafordíthatatlan következményeket okoz

A nem alkoholos zsírmájbetegség súlyos és végérvényes következményhez vezethet, pedig egy kis odafigyeléssel és életmódváltással megelőzhető, és ha időben felismerik, akár vissza is fordítható az elváltozás. Ám ha nem kezelik, akár a májcirrózishoz is vezethet. A májzsugorodásként is ismert betegség pedig visszafordíthatatlan. 

A máj megbetegedése több krónikus betegséghez is vezethet
A máj megbetegedése több krónikus betegséghez is vezethetSebastian Kaulitzki/science Phot / Getty Images Hungary

A máj károsodása, magas zsírtartalma egyéb súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet, például cukorbetegség, magas vérnyomás és vesebetegség fokozott kockázatával is járhat.

A nem alkoholos zsírmáj évek alatt alakul ki

A nem alkoholos zsírmáj kialakulása négy szakaszra bontható. A legtöbb ember estében csak az első szakasz alakul ki, sokszor észrevétlenül, és a nagyrészt ártalmatlan zsírfelhalmozódást csak más okból végzett vizsgálat során diagnosztizálják. Ha a problémát nem észlelik és nem kezelik, kialakulhat az úgynevezett májfibrózis, amikor a tartós gyulladás hegesedést okoz a májszövetekben, de a máj továbbra is képes normálisan működni.

A legsúlyosabb stádium a májcirrózis, amely többéves gyulladás után következik be, amikor a máj összezsugorodik, hegesedik és csomós lesz; ez a károsodás maradandó, és olyan májelégtelenséghez vezet, amikor a máj nem működik megfelelően, és akár májrákhoz is vezethet.

A nem alkoholos zsírmájat már gyerekeknél is diagnosztizálták
A nem alkoholos zsírmájat már gyerekeknél is diagnosztizáltákKSChong / Getty Images Hungary

A fibrózis vagy cirrózis kialakulása évekbe telhet. Az állapot súlyosbodásának megelőzése érdekében fontos az életmód megváltoztatása.

Bárki veszélyben lehet

A tapasztalatok szerint a nem alkohol okozta zsírmáj kockázatának az 50 év felettiek, a dohányzók és a cukorbetegek vannak leginkább kitéve, de olyanoknál is diagnosztizálták már, akik nem rendelkeznek ezekkel a kockázati tényezőkkel, beleértve a kisgyermekeket is.

A nem alkoholos zsírmájat gyakran azután diagnosztizálják, hogy a májfunkciós tesztnek nevezett vérvizsgálat kóros eredményt mutat, és más májbetegségeket, például a hepatitist, kizárták. A kóros májelváltozás és az általa okozott állapot hasi ultrahangvizsgálat során is észlelhető.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra