Vedd komolyan a hasfájást, „csendes gyilkosnak” nevezett betegség jele is lehet

GettyImages-1467241375
Olvasási idő kb. 3 perc

Évente emberek ezreinek kell a gyomorfájást okozó májproblémákkal szembenézniük, melyeket, ha nem kezelnek, csendes gyilkosokká válhatnak. Ezek közül az egyik legsúlyosabb az a zsírmájbetegség, aminek semmi köze a túlzott alkoholfogyasztáshoz. A betegség igen alattomos, bárkit érinthet, életkortól és életmódtól függetlenül.

A nem alkoholmentes zsírmájbetegség egy olyan állapot elnevezése, amelyet az emésztőszervben felhalmozódó zsír okoz. A nem alkohol okozta zsírmájbetegség azért keltette fel az orvosok figyelmét, mert az elmúlt egy-két évben egyre több panaszos beteg került kórházba. Az orvosok szerint a túlsúlyosak vagy elhízottak különösen ki vannak téve a betegségnek.

Visszafordíthatatlan következményeket okoz

A nem alkoholos zsírmájbetegség súlyos és végérvényes következményhez vezethet, pedig egy kis odafigyeléssel és életmódváltással megelőzhető, és ha időben felismerik, akár vissza is fordítható az elváltozás. Ám ha nem kezelik, akár a májcirrózishoz is vezethet. A májzsugorodásként is ismert betegség pedig visszafordíthatatlan. 

A máj megbetegedése több krónikus betegséghez is vezethet
A máj megbetegedése több krónikus betegséghez is vezethetSebastian Kaulitzki/science Phot / Getty Images Hungary

A máj károsodása, magas zsírtartalma egyéb súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet, például cukorbetegség, magas vérnyomás és vesebetegség fokozott kockázatával is járhat.

A nem alkoholos zsírmáj évek alatt alakul ki

A nem alkoholos zsírmáj kialakulása négy szakaszra bontható. A legtöbb ember estében csak az első szakasz alakul ki, sokszor észrevétlenül, és a nagyrészt ártalmatlan zsírfelhalmozódást csak más okból végzett vizsgálat során diagnosztizálják. Ha a problémát nem észlelik és nem kezelik, kialakulhat az úgynevezett májfibrózis, amikor a tartós gyulladás hegesedést okoz a májszövetekben, de a máj továbbra is képes normálisan működni.

A legsúlyosabb stádium a májcirrózis, amely többéves gyulladás után következik be, amikor a máj összezsugorodik, hegesedik és csomós lesz; ez a károsodás maradandó, és olyan májelégtelenséghez vezet, amikor a máj nem működik megfelelően, és akár májrákhoz is vezethet.

A nem alkoholos zsírmájat már gyerekeknél is diagnosztizálták
A nem alkoholos zsírmájat már gyerekeknél is diagnosztizáltákKSChong / Getty Images Hungary

A fibrózis vagy cirrózis kialakulása évekbe telhet. Az állapot súlyosbodásának megelőzése érdekében fontos az életmód megváltoztatása.

Bárki veszélyben lehet

A tapasztalatok szerint a nem alkohol okozta zsírmáj kockázatának az 50 év felettiek, a dohányzók és a cukorbetegek vannak leginkább kitéve, de olyanoknál is diagnosztizálták már, akik nem rendelkeznek ezekkel a kockázati tényezőkkel, beleértve a kisgyermekeket is.

A nem alkoholos zsírmájat gyakran azután diagnosztizálják, hogy a májfunkciós tesztnek nevezett vérvizsgálat kóros eredményt mutat, és más májbetegségeket, például a hepatitist, kizárták. A kóros májelváltozás és az általa okozott állapot hasi ultrahangvizsgálat során is észlelhető.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek