Ez a világ legdrágább, legritkább féme, nem az arany: neked is lehet otthon belőle

GettyImages-1437009074

Általánosan elterjedt az a vélemény, hogy az arany az egyik legritkább és legdrágább nemesfém. Ez azonban nem igaz. Bár viszonylag előkelő helyet foglal el a listán, van egy fém, amely ár és ritkaság tekintetében is lekörözi.

A különböző fémek pénzbeli értéke inkonzisztens, azaz mindig a kereslettől és a hozzáféréstől függ az aktuális piaci ára. Az arany sokoldalúsága, vezetőképessége, tartóssága és jó megjelenése minden egyes alkalommal az öt legdrágább fém közé sorolja. Nem véletlen, hogy egyetlen grammja világpiaci árfolyamon több mint húszezer forintba kerül. Szép eredmény, de ez még mindig semmi a ródiumhoz képest.

A ródium csak halványan lehet ismerős kémiaóráról, ezért frissítsük fel tudásunkat. 1803-ban fedezte fel William Hyde Wollaston angol vegyész, aki a dél-amerikai platinaércből vonta ki. Egy átmenetifémről beszélünk, vegyjele Rh. A tömör fém fényes, fényvisszaverő, ezüst-fehér színben ragyog, de mivel sói rózsaszínűek, erről is nevezték el: a görög rhodon szó rózsaszínt jelent. Kis hazánkban a nyelvújítás idején rózsanyként próbálták népszerűvé tenni (kevés sikerrel). A ródium azonban még ennél is magasabb árakon kel el, jelenleg ez a legértékesebb és az egyik legritkább nemesfém. De mitől kerül belőle egy uncia (azaz 31,1 gramm) 3,4 millió forintba?

Erre használjuk a ródiumot

A ródium nem könnyen reagál az oxigénnel, ami azt jelenti, hogy tökéletes katalizátor, ellenáll a korróziónak és az oxidációnak egyaránt. Nagyon szilárd, olvadáspontja kiemelkedően magas, viszont szinte semmilyen sav nem képes szétmarni. Épp ezért nagyon sokoldalúan használható autókban, repülőgépekben, elektromos érintkezőkben, magas hőmérsékletű hőelemekben, huzalokban. Óra- és ékszergyártásnál is használják, de a legtöbb kibányászott ródium az autóiparba kerül, a katalizátorok gyártásánál használják fel. 

Ritka, de nagy erőkkel bányásszuk

Bányászható, de nagyon sokoldalú tudást és türelmet kíván, ugyanis ritkábban található meg bolygónkon, mint az arany. A főleg Dél-Afrikában és Oroszországban előállított ródium a réz- és nikkelércek finomításának mellékterméke, és legfeljebb 0,1 százalékot tartalmaznak a nemesfémből. Évente körülbelül 16 tonna ródiumot állítanak elő, 3000 tonnára becsült tartalékkal.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra