Ez a hűtlenség ára: ismered az utána következő 3 fázist?

GettyImages-1006503374

A traumatizáló eseményt ugyanúgy fel kell dolgozni egy kapcsolatban, mint ahogy egy szeretett személy halálát meggyászoljuk: a hűtlenség következményeinek nincs még vége akkor, amikor búcsút mond valaki a szeretőjének.

Ha valaki, akkor Esther Perel biztosan gyakran találkozik a hűtlenség jelenségével és annak a kapcsolatokra gyakorolt következményeivel. Az amerikai pszichoterapeuta a társas kapcsolatok egyik nagy szakértője, aki nemcsak praxisában segít azoknak, akik közös útját hűtlenség mérgezte meg. Az Affér című kötetben a hűtlenség megértésében, értelmezésében és feldolgozásában azokat is segíti, akik nem tudnak New York-i rendelőjébe bejutni.

Ma már mindent megtudhatunk a szeretőről is

Az, hogy a hűtlenség elítélendő, talán minden monogám kapcsolatban élő ember számára alapvetés – az azonban már jóval ingoványosabb talaj, hogy ki mit tekint megcsalásnak. Nem voltam józan, nem élveztem el, rossz volt a szex, csak csókolóztunk, azonnal megbántam: meglehetősen széles a tárháza azoknak az érveknek, amelyeket egy megcsaló fél képes felsorakoztatni akkor, ha szembesítik azzal, amit tett. Ez persze nem tudja kisebbíteni a megcsalt ember fájdalmát, sőt – inkább úgy tűnik, semmibe igyekszik venni azt.

Erre még rátesz egy lapáttal az a tény, hogy az okostelefonok korszakában lebukó csalárd felek viszonyai kisebb és nagyobb digitális bizonyítékok garmadáját hagyják hátra.

Ahogy Esther Perel is írja, ezek segítségével egészen konkrét bizonyítékok kerülhetnek kezünkbe arról, mikor kezdődött az affér, milyen stációi voltak, s a képek, videók árulkodnak arról, milyen boldog volt a társunk – nélkülünk.

Az okostelefonok korában a szeretőkről is pillanatok alatt kiderül minden hűtlenség esetén
Az okostelefonok korában a szeretőkről is pillanatok alatt kiderül minden hűtlenség eseténImage Source / Getty Images Hungary

A hűtlenség utáni fázis így fest

Nem csoda, ha a leleplezést követően hüllőagyunk aktivizálódik: a fight or flight, azaz harcolj vagy menekülj a zsigeri reakció ilyenkor, kiegészítve egy harmadik hüllőviselkedéssel, a dermedt borzalommal. Van, aki egészen tehetetlenné válik, amikor a megcsalás ténye elé kerül, míg mások azonnal otthagynak csapot-papot, vagy rögtön hevesen támadják társukat.

Perel fontos tanácsa ebben a helyzetben, hogy legyünk tudatában annak, hogy milyen mechanizmusok vezérelnek mindannyiunkat ilyenkor, viszont ne a túlfűtött érzelmek hajtotta lelkiállapotban hozzuk meg azokat a döntéseket, amelyek rossz esetben akár visszavonhatatlanul bélyegzik meg jövőnket.

Ér tehát dühösnek lenni, ér magadban mindennek elhordani a másikat, de az már nem ér, hogy az affér bizonyítékait közösségi oldalon oszd meg több száz ismerőssel,

mivel ennek beláthatatlan következményeit nemcsak partnered és szeretője, hanem te, és ha vannak, gyermekeid is viselik. Meg kell próbálnod ilyenkor egy kicsit lehiggadni.

A három fázis

Ha ez sikerült, az affér feldolgozása három fázisból áll: ezek a krízis, az értelem keresése és a tervezés, a közös jövő lehetőségeinek keresése.

Az első fázisban főként a félrelépő félnek kell tetteivel a kapcsolat jövőjéért dolgozni: bármilyen furcsán is hangzik ez, Perel azt mondja, neki kell napirenden tartani a megcsalás tényét.

A legtöbb esetben ugyanis a hűtlen fél szeretné minél hamarabb levenni az esetet a napirendről, míg a megcsalt fél kérdez – ha a dinamika megváltozik, az üzenet a fájdalmat érző partner felé arról, hogy vállalja a felelősséget, nem söpri szőnyeg elé az esetet.

Vitákra muszáj lesz felkészülnöd
Vitákra muszáj lesz felkészülnödVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Ha ez megtörtént, csak akkor lehetünk képesek valami jót kihozni abból, aminek valószínűleg a megcsalt fél szerint meg sem lett volna szabad történnie: építkezhetünk arra az alapra, amelyet a rengeteg vita, beszélgetés és fájdalmas vallomás eredményeképp közös életünk folytatásának gondolunk. Ekkor már megszülethet az új jövőkép is.

De nem mindig van megoldás

Persze útközben sok buktató vár azokra a párokra, akik elindulnak ezen az úton. Megkísérthet bárkit az, hogy bosszút álljon, úgy érezze, igazságot kell szolgáltatni magának, ha már az élet így elbánt vele. És létezhetnek egyéb utak is, elképzelhető az is, hogy látszatra sikerül együtt maradni, ám a hűtlenség utáni status quo csak egy életszakaszra szól, például addig, amíg a gyerekek ki nem repülnek a házból. Esther Perel megannyi útról villant fel hús-vér emberek megélte tapasztalatokat az Afférban: érdemes tanulnunk belőlük.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek