Kerüld a letudós ajándékokat: 4 különleges ötlet, amely a léleknek is jót tesz

GettyImages-1287686246

Hamarosan itt a karácsony, ezt az üzletek és a különböző márkák már jó ideje az orrunk alá dörgölik. Karácsonyi ajándékot pedig a legtöbb ember vesz is, csak hát nem mindegy, hogy milyet.

Az ajándékozás olyan ősi, az egész világon jelen lévő szokás, ami építi és erősíti a családi és baráti kötődéseket. Egy igazán jó ajándék kiválasztásánál azonban számos szempontot figyelembe kell vennünk, leginkább persze azt, hogy illeszkedjen az ajándékozott személyéhez, és hogy valóban ajándék legyen, azaz valami pluszt adjon hozzá a mindennapjaihoz. Az óriási kínálatból mi most olyan szemmel válogattunk, hogy melyik lehet az, amelyik a lelki egészségünket is segíti.

1. KLOZER közösség- és kapcsolatépítő kártyák

„Minden ember más. Ahogyan minden beszélgetés is más. Egyetlen szó számos változást indíthat. A megértéshez hátrébb kell lépnünk” – vallja a klozer csapata. A Pszichodiák Alapítvány gondozásában megjelenő klozer Karsai Szilvia pszichológus által tervezett közösség- és kapcsolatépítő kártyajáték, melynek rövid kérdései a személyes élményeket helyezik középpontba, hogy közelebb kerüljünk mások és ezáltal önmagunk megismeréséhez. A baráti és családi társaságokon kívül ajánlják tanároknak, trénereknek, pszichológusoknak, valamint önkénteseknek. A klozer-kártyák ráadásul nemcsak a lelkünknek és a kapcsolatainknak tesznek jót, hanem a szépérzékünknek is: ugyanis kivételesen jó ízléssel megrajzolt, gyönyörű színeket használó, lélekmelengetően dizájnolt termékről van szó.

2. Könyv: 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet

Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus a saját lelkéről írt könyvet, amely 100 olyan életesszenciát tartalmaz, ami gyökerestül megváltoztatta a szerző életét. „Az életünkből kell pszichológiát csinálni, és nem a tankönyvekből” – idézi fel könyvében Mérei Ferenc szavait Limpár Imre, és erre alapozza kötetét. A könyv tematikus rendbe szedve veszi végig azt a bizonyos 100 mondatot, amely őt gondolkodásra késztette. A transzgenerációs tégláktól kezdve sebeken és gyógyulásokon át a nagy életkérdésekig számos témában nyitja meg a lelkét a pszichológus, tudatosan és segítő szándékkal, humorosan és őszintén. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent könyv bennünket is gondolkodásra késztet, miközben elképesztően olvasmányos és magával ragadó.

Limpár Imre: 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet
Limpár Imre: 100 mondat, amely megváltoztatta az életemet

3. Kreatív önismereti határidőnapló

Pál Kata Dorottya és Sas Eszter Krisztina pszichológusok rendhagyó és különleges határidőnaplót alkottak. Ez a határidőnapló ugyanis egyrészt öröknaptár, másrészt nemcsak arra szolgál, hogy feljegyezzük a fontos időpontokat és teendőket, hanem egy teljes évig útitársként mutatja az utat önmagunkhoz. Tizenkét témakör mentén közérthető pszichológiai magyarázatokkal, valamint kreatív és elgondolkodtató gyakorlatokkal mélyíti el az önismeretünket. Nem siettet, meghagyja számunkra a teret és az időt, hogy akkor vágjunk bele az utazásba, és olyan ütemben haladjunk, ahogy az számunkra kényelmes. Persze ahogy egy jó szakember, úgy ez a könyv sem ad gyors és kész megoldásokat, nekünk kell elindulni az önmagunk felé vezető úton. A Mind Art alapítói külcsín tekintetében is igazán tetszetős naplót készítettek.

Kreatív önismereti határidőnapló – Út önmagamhoz
Kreatív önismereti határidőnapló – Út önmagamhoz

4. Stresszoldó napló

„A stressz része az életünknek. Mindannyiunkat érnek olyan ingerek, amelyekre a szervezet stresszválasszal reagál – ezeket az ingereket nem tudjuk teljes mértékben kizárni az életünkből, a rájuk adott reakciónkat viszont befolyásolhatjuk” – véli Frauhammer Alexa pszichológus, a Stresszoldó napló megálmodója. A napló olyan életterületeket vesz sorra, amelyekkel kapcsolatban stresszt élhetünk meg, és amelyekben egyben benne lehet a feszültség kezelésének kulcsa is. Minden hónapban egy adott témakör kerül a fókuszba (pl. időbeosztás, tudatos jelenlét, emberi kapcsolatok, öröm), mi pedig átgondolhatjuk, hogy állunk most az életünknek ezzel a területével, min és hogyan szeretnénk változtatni. A Stresszoldó napló célja, hogy jobban rálássunk az életünk stresszkeltő helyzeteire, és tudatosabban vehessük kézbe az irányításukat.

Stresszoldó napló
Stresszoldó napló
Oszd meg másokkal is!
Mustra