Ilyen volt ’56: online elérhető mintegy félezer korabeli röplap és plakát

1956 – történelem röplapokon címmel ingyenes tartalomszolgáltatással jelentkezik az Országos Széchényi Könyvtár. Az izgalmas adatbázis az 1956-os forradalom és szabadságharc idején keletkezett röplapokból, kiáltványokból és egyéb szöveges plakátokból válogat.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc heteiben a széles tömegek megszólításának nélkülözhetetlen elemei voltak a különböző röplapok és szöveges plakátok. Ezek a szerény eszköztárral, gyorsan előállítható és könnyen terjeszthető kisnyomtatványok egyaránt eszközt jelentettek a forradalmi ifjúság, a mezőgazdasági és ipari termelést biztosító üzemek és a hatalom kezében is.

A plakátgyűjtemény egyik érdekessége, hogy az nem pusztán az utókor történelemfeltáró kísérleteinek eredményeképpen állt össze: 1956-ban Hankiss Elemér vetette fel a forradalommal kapcsolatos aprónyomtatványok, dokumentumok gyűjtésének, archiválásának szükségességét. A kezdeményezés hatására a korabeli sajtóban felhívást is közzétettek az alábbi szöveggel:

A forradalom dokumentációja készül a Széchényi Könyvtárban címmel, amely többek között azt is leszögezte, hogy „világviszonylatban is egyedülálló lesz ez a gyűjtemény. Nem késői történetírók, hanem a történelmet alakító nemzet önmaga számol be itt azokról a küzdelmekről, melyeket saját maga és az emberiség jövőjéért vívott.”

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

A felhívás hatására nemcsak a könyvtár dolgozói, de mindazon magánemberek, akik fontosnak érezték e dokumentumok megőrzését a jövő számára, megkezdték a forradalom anyagának összegyűjtését. Az így összegyűlt anyag október 23-tól nemcsak az Országos Széchényi Könyvtárban, de a plakattar.oszk.hu oldalon is megtehető és szabadon böngészhető. 

Az izgalmas gyűjteményből mi is kiválogattuk kedvenceinket: a képre kattintva galéria nyílik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek