6 saláta, amit érdemes étteremben rendelni, és 5, amit jobb, ha kihagysz

Van az úgy, hogy egy-egy, talán nem is annyira szándékos tömegelési időszak után az ember diétába kezd, ám valahogy mégis egy étteremben találja magát. Ilyenkor jönnek megoldásképp a saláták, amikből a séfek szerint léteznek igazán remek és katasztrofális választások is. Már mutatjuk is, melyek ezek!

Az Insider profi séfektől kért tippeket arra, milyen salátákat érdemes megrendelnünk, ha étteremben járunk. A szakemberek a legrosszabb választásokra is kitértek, és elmondták: ha frissebb és egészségesebb éttermi fogásokat keresünk, a salátafélék tökéletes választásnak tűnhetnek, de sajnos néhány közülük túlárazott lehet, mások kevésbé finomak, sőt van olyan is, amibe sok helyütt a maradék alapanyagokat dobálják bele. 

Rukkolasaláta extrákkal

A rukkolasaláta általában jól sikerül, és ha kerül mellé gyümölcs és jó minőségű sonkaszeletek, akkor a szakemberek szerint is megéri az árát. Drew Slane, a Mohicans Treehouse Resort vezető séfje szerint az egyszerű rukkolasaláta ideális választás a legtöbb étteremben, hiszen megfelelő alapanyagokkal kombinálva az egyik legbiztonságosabb, amit rendelhetünk. Mivel csak néhány összetevőre van szükség hozzá, a legtöbb szakács időt szakít arra, hogy kiváló minőségű termékeket szerezzen be hozzá.

Cékla- és kecskesajtsaláta, az édes és sós ízek kombinációja

Mila Furman séf azt vallja, hogy még a legelvetemültebb céklagyűlölőknek is ki kell próbálniuk egy céklás-kecskesajtos salátát. Szerinte

ha az ember nem rajong a cékláért, a megkóstolása után majd fog!

A borsos sült céklasaláta ropogós kandírozott pekándióval és balzsamos vinaigrette-tel varázslatos ízkombinációt eredményez. Azok, akik nem szeretik a pikáns kecskesajtot, megkérhetik a konyhát, hogy feta sajttal helyettesítsék. 

Egy kiadós Cobb-saláta tartalmas vacsora lehet

A Cobb-saláta legtöbbször tele van olyan tartalmas alapanyagokkal, mint az avokádó, a kemény tojás, a csirke és a szalonna. Számos étterem kéksajttal és vörösborecetes öntettel készíti – egyik változatban sem érdemes kihagynod. 

Drew Slane szerint egy igazi Cobb-saláta minden olyan összetevőt tartalmaz, amire az ember éhesen vágyhat, ráadásul a legtöbbször elég nagy adag ahhoz, hogy főételként szolgáljon. 

A tabulé egzotikus és tartalmas finomság

A tabulé mediterrán saláta, ami sok apróra vágott petrezselyemmel, mentával, hagymával és bulgurral készül. Általában paradicsommal szolgálják fel, és citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal ízesítik, és kielégíti a salátákkal kapcsolatos három fontos követelményt: olcsó, finom és ráadásul egészséges is. Drew Slane olyan nagy rajongója a tabulénak, hogy mindig megrendeli, amikor meglátja az étlapon, bármit is eszik.

Ebből a séf mindig rendel, ha az étlapon látja.
Ebből a séf mindig rendel, ha az étlapon látja.EasyBuy4u / Getty Images Hungary

Panzanella, az étlapok rejtett gyöngyszeme

A panzanella egy klasszikus toszkán saláta, tele lédús paradicsommal, ropogós uborkával és krutonnal. Általában olívaolajjal és ecettel locsolják meg, és olykor friss bazsalikom is kerül bele. Különösen a nyári hónapokban finom, amikor a paradicsom érett és lédús. 

Ez azért elég finomnak tűnik
Ez azért elég finomnak tűnikThomas Barwick / Getty Images Hungary

Gabonaalapú saláták, ha nagyon éhes vagy

Jennifer Hill Booker hivatásos séf és főzőshow-műsorvezető elmondta, hogy a gabonaalapú saláták kiválóan kielégítik a nagyevők idényeit is. Az olyan, kiadós saláta-alapanyagok, mint a quinoa, a kuszkusz és a barna rizs mind tökéletesek, ha az ember nem csak zöldségeket falatozna. Azért különösen jók, mert a hagyományos saláták friss hangulatát kínálják, de jóval laktatóbbak. 

Saláták, amiket jobb, ha kihagysz

A séfek szerint vannak olyan saláták, amiknek a megvásárlása egyszerűen pénzpazarlás. Egyikük szerint a „ház salátája” kifejezésnél érdemes arra gyanakodnunk, hogy a hangzatos nevű fogás egyszerűen maradékmentőként került az étlapra. Általában csak néhány jégsalátalevél hideg paradicsomszeletekkel – véli Furman, bár mi azért inkább megkérdeznénk a felszolgálót is. 

A cézársalátát sem javasolják a séfek, legalábbis ott, ahol nem garantáltan friss az öntet. A hagyományos cézáröntethez ugyanis helyben készül, nyers tojással és szardellafilével. Bármely más előre elkészített utánzás egyszerűen rosszabb. Az előre elkészített öntet készítőjének vagy ki kell hagynia ezt az összetevőt, vagy mesterséges tartósítószert kell a keverékhez adnia.

A megkérdezett séfek szerint jobb, ha kihagyjuk a capresesalátát is, kivéve, ha épp szezonja van a paradicsomnak, és a mozzarella is biztosan friss.

A caprese finomnak tűnik az étlapon, de a valóságban gyakran csalódást okoz a nem túl ízletes paradicsom és a rossz minőségű mozzarella miatt

– vallja Jennifer Hill Booker, aki szerint nincs az a jó minőségű balzsamecet, ami megmenthet egy ilyen salátát.

Ezenkívül a halas salátákat is szerencsésebb, ha kihagyjuk. Minden tengeri ételnél, a tonhalsalátánál is a frissesség a titok, de sok étterem előkészített vagy akár konzerv-tonhalsalátát szolgál fel, így érdemes érdeklődünk arról, hogy pontosan mi van benne. A tacosaláták szintén nem mindig a legfrissebb fogások, hiszen alkalmasak a maradékok ügyes elrejtésére, így szerencsésebb, ha helyettük is a séfek által ajánlott fogásokból választunk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek