Menő görög rétes egyszerűen: spanakopita

A spanakopita egy görög sós süti, aminek legfontosabb és leggyakoribb alkotóelemei a vékony réteslap, a spenót és krémes feta. Akkor a legszebb, ha egy hatalmas csigát formázol belőle és úgy sütöd készre. Előételként, egyszerű vacsoraként is bevethető, de akár köretként is tálalhatod.

Egy egyszerű tortaformában is készülhet.
Egy egyszerű tortaformában is készülhet.Fotó: Brett Stevens

Hozzávalók 4 személyre:

  • 8 darab réteslap
  • 35 deka spenót
  • 15 deka kecskesajt
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 10 deka vaj
  • néhány csepp citromlé
  • ízlés szerint só, bors és szezámmmag
Recept idők

Elkészítés:

A vaj felén párold össze a spenótot a fokhagymával, majd ízesítsd citrommal, sóval, borssal és add hozzá a sajtot is. A maraék vajat is olvaszd meg, kend meg vele a lapokat és tetszés szerint oszlasd el rajta a tölteléket. Tekerd fel, vagy vágd háromszögekre, szórd meg a tetejét szezámmaggal, és 20 perc alatt süsd készre a forró sütőben. Ha krémesebben szeretnéd, egy kevés natúr krémsajtot is adj a töltelékhez.

Mennyire vagy képben a görög mitológiával?

Még több recept

Ez a görög babsaláta bármilyen egyszerű hússzeletből mediterrán fogást kerekít

A bab jóval sokoldalúbb alapanyag annál, hogy csakis levesben végezhesse. Nálunk most egy klassz saláta készült belőle, ami remek akár a beltérben grillezett, natúr hússzeletek mellett is, de talán egy izgalmas mézes-joghurtos pácban készült csirkecomb alatt az igazi.

2020. október11., 06:04

Spenótos zabpalacsinta, snidlinges juhtúróval töltve

Ha egy kicsit elég volt már a húsból az ünnepek után, készítsd el ezt a jó kis pikáns, spenótos fogást vacsorára vagy ebédre.

2020. január7., 12:00

Készítsd a zöldségfasírtot karalábéval, mutatjuk, hogyan lesz a legfinomabb!

Akár burgonyapüré mellett, de pitával töltve, zöldségekkel és joghurttal is remek ez a fasírt. Ha épp azon gondolkodsz, hogy kevesebb húst ennél, mindenképpen adj neki egy esélyt.

május5., 12:52

Ez a klassz almás-tormás hússaláta nálunk párolt karalábéval lett még finomabb

Ha tavasz, akkor karalábé, és ebben az időszakban nagyon is igyekszünk a legtöbb fogásba belecsempészni. Szeretjük töltve, főzelékben és akár ebbe a hússalátába keverve is.

május7., 10:44

Spenótos-édesburgonyás taco – még egy nagyon egyszerű, zöldséges fogás

Egy kevés tejföl és lime ad mexikói hangulatot ennek az egyszerű, növényi alapú fogásnak, amiben az édesburgonyát akár főtt fehérbabbal is helyettesítheted.

január7., 06:04

Ez a kéksajtos zöldborsópogácsa remek szendvicsekben és sült krumpli mellett is

Hús nélkül is remek fogásokat dobhatunk össze, erre bizonyíték ez a zöldségfasírt, amit most tárkonyos-kéksajtos változatban készítettünk el. Ha így megunod, ízesítsd köménnyel, fokhagymával és füstöltpaprika-porral.

május6., 10:44

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.