Coq au vin – így készítsd el a francia vörösboros kakast

Egy klasszikus francia recept, ami szerencsére nem annyira pepecselős, mint a legtöbb, viszont legalább olyan finom. Tökéletes vasárnapi ebédnek és ráérős vacsoraként is.

Jó lassan készüljön.
Jó lassan készüljön.Fotó: Luiz Henrique Mendes

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 darab konyhakész kakas
  • 1 üveg jó minőségű, száraz vörösbor
  • 5 deka sárgarépa
  • 5 deka zeller
  • 5 deka vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
  • 5 cl olívaolaj
  • 12 deka vaj
  • 25 deka barna csiperke
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Öntsd a bort a felaprított zöldségekre, majd főzz alaplevet a szárnyvégekből és a farhátból. A feldarabolt kakast tedd zöldséges borba a fűszerekkel, ízesíőkkel és olajjal együtt, és pácold a húst 24 órán keresztül. Ha az idő letelt, a húst forgasd meg 5 deka lisztben. Forrósíts fel 5 deka vajat az olajjal együtt egy fedeles tűzálló edényben, majd pirítsd meg benne a húst. Add hozzá a pácolt zöldségeket, majd néhány perc után öntsd fel a páclével és az alaplével. Lefedve, 160 fokos sütőben süsd legalább 2 órán át (akár a tűzhelyen is főzheted, de kis lángon, hosszú idő alatt készüljön el). Ha a kakas már puha, vedd ki a tálból, és átszűrés után forrald fel a szaftot. A maradék vajat dolgozd el a liszttel, és keverd a forró szaftba. Folyamatosan kevergetve, kis lángon sűrítsd be.

Kiderült, melyik a legegészségesebb sajt
Kiderült, melyik a legegészségesebb sajt

Sajtozz nyugodtan, de nem mindegy, melyiket eszed.

Tovább »

Még több recept

Sósan is finom: spenótos-kecskesajtos kenyérpuding

Még egy remek maradékmentő fogás a hétre, amivel nem lesz túl sok dolgod: ha a spenótos-kecskesajtos változatot megunod, készítsd el sült hagymás-mozzarellás testvérét is.

május2., 10:24

Kolbászos-tojásos casserole – egy szelet házi kenyérrel és ecetes fejes salátával érdemes tálalnod

Egy gyors, sütőben sült fogás, ha épp nem szeretnél sokat a konyhában szobrozni egy tartalmas vacsoráért. Csak süsd össze az alapanyagokat egy kisebb szilikontepsiben, vágj néhány szelet zöldséget és egy nagy szelet kovásszal készült kenyeret mellé.

május1., 10:24

Kezdőként is sikered lesz vele: pumpkin spice nemtiramisu

Ne csak télen gondolkodj a tökben és az ahhoz legjobban illő fűszerekben! Ez a narancsos-tökös finomság tavaszi desszertként is tökéletesen megállja a helyét.

május1., 10:24

Bazsalikomos karalábé-krémleves: néhány falat kalácskrutonnal tökéletes tavaszi fogás

Kissé olaszos hangulatban készült nálunk ez a leves, ami mellé vajban pirított kalácsfalatokat szeretünk tálalni a legjobban. Ha te is levesrajongó vagy, ki ne hagyd a tavaszi repertoárból!

május6., 10:24

A tárkonyos csirkeraguleves még finomabb egy kevés karalábéval

Ez a gyors leves a citromtól savanykás, a tárkonnyal és a puha karalábéval édeskés ízvilágú lesz, ami tökéletesen illik a fokhagymás csirkefalatokhoz.

május3., 12:52

Ha nem félsz, hogy rákattansz, ezt az epres-mandulás tiramisut érdemes összedobnod

Ha az eperzsákmány nem lett éppen a legtökéletesebb, legédesebb, akkor rétegezés előtt egy kevés eperszörppel vagy eperlekvárral keverd el a megvásárolt adagot, így még finomabb lesz a desszerted. Ha egy kis mandulalikőrt is adsz hozzá, sokkal izgalmasabbá varázsolhatod.

május2., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.