Coq au vin – így készítsd el a francia vörösboros kakast

Egy klasszikus francia recept, ami szerencsére nem annyira pepecselős, mint a legtöbb, viszont legalább olyan finom. Tökéletes vasárnapi ebédnek és ráérős vacsoraként is.

Jó lassan készüljön.
Jó lassan készüljön.Fotó: Luiz Henrique Mendes

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 darab konyhakész kakas
  • 1 üveg jó minőségű, száraz vörösbor
  • 5 deka sárgarépa
  • 5 deka zeller
  • 5 deka vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors, kakukkfű, rozmaring, babérlevél
  • 5 cl olívaolaj
  • 12 deka vaj
  • 25 deka barna csiperke
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 nagy evőkanál barna cukor
Recept idők

Elkészítés:

Öntsd a bort a felaprított zöldségekre, majd főzz alaplevet a szárnyvégekből és a farhátból. A feldarabolt kakast tedd zöldséges borba a fűszerekkel, ízesíőkkel és olajjal együtt, és pácold a húst 24 órán keresztül. Ha az idő letelt, a húst forgasd meg 5 deka lisztben. Forrósíts fel 5 deka vajat az olajjal együtt egy fedeles tűzálló edényben, majd pirítsd meg benne a húst. Add hozzá a pácolt zöldségeket, majd néhány perc után öntsd fel a páclével és az alaplével. Lefedve, 160 fokos sütőben süsd legalább 2 órán át (akár a tűzhelyen is főzheted, de kis lángon, hosszú idő alatt készüljön el). Ha a kakas már puha, vedd ki a tálból, és átszűrés után forrald fel a szaftot. A maradék vajat dolgozd el a liszttel, és keverd a forró szaftba. Folyamatosan kevergetve, kis lángon sűrítsd be.

Kiderült, melyik a legegészségesebb sajt
Kiderült, melyik a legegészségesebb sajt

Sajtozz nyugodtan, de nem mindegy, melyiket eszed.

Tovább »

Még több recept

A chimichurri egyrészt finom, másrészt rengeteg vitaminnal dobja fel ételeid

Az argentinok pestójának névadója állítólag az ír Jimmy McCurry, aki a 19. század elején keveredett bele az argentin függetlenségi harcokba, és itt mutatta be specialitását, ami végül még nála is ismertebb lett. Hogy a történet igaz-e, nem tudni, ám annyi biztos, hogy a friss szósz ezerféleképpen készülhet, ám legfontosabb összetevői, a petrezselyem, a fokhagyma és vörösborecet nem hagyhatók ki belőle.

október21., 06:16

Ez a vegán curry nálunk thai hangulatban készült

Citromfüves rizzsel nincs is ennél izgalmasabb, könnyű fogás, ami egyrészt húsmentes, másrészt gyors, de abban is segít, hogy a tél közeledtével egy kicsit több vitamin jusson a szervezetedbe.

október22., 06:04

Narancsos rizstorta – narancsos étcsokoládészósszal még finomabb

Édességek is készülhetnek rizsből, és ha szereted a rizskochot vagy gyümölcsrizst, ezt a klassz tortát is érdemes kipróbálnod. Télen mézeskalácsfűszerekkel és aszalt gyümölcsökkel dobd fel.

október24., 06:04

A mentaszósz minden vörös hús mellett príma, így készítheted el a legegyszerűbben!

Ne gondold, hogy csak a bárány mellett lesz finom, nyugodtan tálald bármelyik sült mellé egy kevés burgonyapürével és gravyvel.

október23., 06:04

Ezt a 4 összetevős, sütőtökös brownie-t akár a gyerekekkel is összedobhatod

Na majd biztos mi nem oldjuk meg, hogy az érkező sütőtökszezonban ne legyen az asztalon valami egészségesnek gondolt édesség, amit néhány perc alatt dobhatunk össze. Klassz gyerekbarát fogás, főleg azt alapul véve, hogy ha nem velük készül, a kicsik nem tudják majd, hogy tök is van benne. A tetejére olvasztott csokival, mandulával, vagy akár szarvasgombaolajjal teheted még izgalmasabbá.

október25., 06:04

Palacsinta is készülhet a maradék sütőtökből, mutatjuk, hogyan csináld!

Ez az amerikai hangulatú palacsinta gyönyörű narancssárga színű és nem csak látványra remek. Klassz mellette egy adag kissé megpirított dió, egy kis adag sós vaj és néhány kanál juharszirup.

október23., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.