Ezért ennyire olcsó a pálmaolaj

A pálmaolaj több ezer hétköznapi termékben alapanyag, és a bolygón a legszélesebb körben felhasznált növényi olaj. Van belőle a csokoládéban, mosóporokban, szappanokban, a fagylaltban és a rúzsokban is. Egy kg pálmaolaj mindössze 2 dollárért cserél gazdát. Vajon mi az oka annak, hogy ez az olajféle ennyire kedvező áron beszerezhető?

Számos termékben jelen van, miközben használata jelentős természeti károkat okoz: ültetéséhez egyre több esőerdő-területet kell kiirtani, ami egyes fajok kihalását jelentheti és komoly szén-dioxid-kibocsátást hoz magával. Emiatt a pálmaolaj akár jóval drágább is lehetne, mint a többi, mégsem ez a helyzet. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

De vajon miért ennyire olcsó? – tette fel a kérdést a Business Insider, és annak is utánajárt, mi a kedvező ár oka. 

Évente átlagosan 8 kiló pálmaolajat fogyasztunk fejenként, és ez a szám aligha csökken jelentősen a jövőben, ahogy az alapanyag ára sem. Egy 2019-es MTI-hír szerint a pálmaolaj ára 7,4 százalékkal csökkent a második negyedévben: ezzel akkor már a hetedik egymást követő negyedévben jegyeztek fel áresést. Elemzők szerint egyelőre biztosan nem várható drágulás, mert a vezető előállító Indonéziában és Malajziában továbbra is magas a pálmaolaj-tartalék, miközben, hála a Földért aggódó szervezeteknek és embereknek, mérséklődik a pálmaolaj iránti kereslet.

A kedvező ár oka egyszerűen az, hogy az olajpálmák nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek: gyorsan nőnek, bőséges termést hoznak, és vígan növekednek olyan talajban is, amelyben sok más növény nem képes.

Ennek ellenére érdemes lenne tennünk azért, hogy valamivel kevesebbet fogyasszunk belőle, hiszen a Greenfo korábbi becslései szerint naponta 6-12 orangután pusztul el kizárólag a pálmaolaj miatt, és az a szám a jövőben jó eséllyel tovább növekszik majd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra