Maradék kenyérből is szuper ételek készülhetnek a séfek szerint is

Milyen jó, hogy a nem szemetelésnek és nem pazarlásnak mára olyan trendi neve lett, mint a zero waste, így nagyszüleink maradékmentő szokásait visszacsempészhetjük a konyhába úgy, hogy közben menők is maradunk. Így segít egy új név és a jó marketing a bolygón, a konkrét tippekért pedig néhány szakemberhez kellett csak eljutni. Így végre kiderülhet az is, hogyan lesz igazán menő fogás a megmaradt kenyérszeletekből.

Persze úgy is megoldhatod, hogy egy nagy adag kakaót telepakolsz vele, vagy sajttal, házi szendvicskrémmel készítesz belőle melegszendvicset, de vannak ennél cifrább tippek is, csak azok kiagyalásához már az Insider által megkérdezett szakértő séfnek kell lenni. 

Panzanella: ízletes és friss köret

A panzanellasaláta általában paradicsomot, kenyeret és jégsalátát tartalmaz. Olasz gyökerekkel rendelkezik, egyszerű változata felezett koktélparadicsomot, szeletelt lila hagymát, kockára vágott avokádót és pirított kenyérdarabokat tartalmaz, amit balzsamos vinaigrette-tel locsolnak meg, majd némi sóval és borssal ízesítik. Diana Yin, Los Angeles-i éttermi tanácsadó séf szerint a panzanella az egyik legjobb recept, ami vígan elbírja a többnapos kenyeret is. „Szeretek kézzel tépett, rusztikus kenyérdarabokat használni, finoman megpirítani, majd a kedvenc zöldségeimmel feldobni” – magyarázza a szakács.

A panzanella többféleképpen is készülhet.
A panzanella többféleképpen is készülhet.Annabelle Breakey / Getty Images Hungary

Házi zsemlemorzsa: ízletes és könnyen elkészíthető

Rachel Wright séf szerint a kenyérmorzsa készítése az egyik legegyszerűbb és legfinomabb módszer a kenyér újrahasznosítására. Az ő ötlete szerint a kenyérből készült prézli ropogósra pirítva tésztákon és salátákon is finom, ha pedig még tovább tuningolnád, adj hozzá fűszereket, például kakukkfüvet, rozmaringot és oregánót.

Kisebb és nagyobb morzsákban is gondolkodhatsz.
Kisebb és nagyobb morzsákban is gondolkodhatsz.YelenaYemchuk / Getty Images Hungary

Kenyérpuding: újabb klassz módszer a maradék kenyér felhasználására

A kenyérpudingot általában úgy készítik, hogy a régi kenyeret tojással, olajjal vagy vajjal, majd édes vagy sós összetevőkkel keverik, de akár tepsis bundás kenyérként is gondolhatsz rá. 

Egyszerűen elkészíthető: mindent összekeverünk egy tálban, és mehet is a sütőbe 

– adja meg az elkészítés módját Wright. Bármilyen típusú kenyeret használhatunk hozzá, így tökéletes arra, hogy a megromlani készülő kenyeret divatos maradékmentő étellé alakítsuk. 

Sós kenyérpuding elkészítéséhez adj olyan összetevőket, mint a párolt gomba, kakukkfű, parmezán, medvehagyma vagy fokhagyma, a kenyérpuding édes változatához pedig szárított gyümölcsök, csokoládédarabok, vaníliakivonat, fahéj és szerecsendió illik a legjobban. 

Lehet a maradékból is gusztusos fogás.
Lehet a maradékból is gusztusos fogás.Lindsay Upson / Getty Images Hungary

A fasírt sem rossz ötlet

Wright az Insidernek elmondta, hogy szerinte a kenyeret nyugodtan hozzá lehet adni a húsos ételekhez, hogy nagyobb térfogatot és még jobb ízt kapjanak. Szerinte fasírtban a legjobb, de más ötletei is vannak. „Ha húsos panadát készítek kenyérrel és tejszínnel, és hozzáadom a kenyeret a húshoz, az kevésbé lesz sűrű, mégis gazdag, jó minőségű fogás marad” – magyarázza, hozzátéve, hogy ez remek ötlet ízletes ételek készítéséhez és az étkezési költségvetés csökkentéséhez egyaránt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Éttermi minőségű fokhagymás kenyér otthon 

A kenyér grillezése fűszerekkel, fokhagymával és olajjal látványos nyári köretet eredményez, és levesbetétként is tökéletes. Ha már úgyis melegít a grill, érdemes egy-egy ilyen szeletet is készítened a  kenyérmaradékból. Tuningolt változatban tálald a grillezett kenyeret friss mozzarellaszeletekkel vagy darált, napon szárított paradicsommal.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek