Az étcsoki a tudomány szerint is segít a fogyásban

Valamiért szeretünk hinni olyan megosztó vélekedésekben, mint az, hogy a csokival fogyni lehet, a vörösbor valójában egészséges, vagy hogy napi egy kanál fahéjjal minden egészségügyi problémánk megoldódik. Ki tudja, így van-e, ám annyi biztos, hogy az étcsokoládé kérdését már a tudomány is vizsgálta, így kiderült, mi az igazság abból, hogy egy kis adag belőle vígan beilleszthető a diétába.

Segít, ha az ember életmódot vált és kevesebb kalóriát eszik meg, mint korábban? Vagy mindenképpen kell mellé mozogni? Az édességek, mint a csoki, inkább a tűrt kategóriába esnek, mintsem hogy valóban segítenének? Esetleg a csokiban van ugyan egészséges alkotóelem, de a fogyást azért nem segíti? Alább a tudomány minden eddig ismert válasza a kérdésre. 

A sötét csokoládét olyan előnyös vegyületek miatt nevezik általában egészségesnek, mint a polifenolok, a flavanolok és a katechinek. Már az is bizonyított, hogy számos fontos egészségügyi előny kapcsolható a fogyasztásához, ideértve a jobb szívegészséget, a gyulladáscsökkentő hatást és a fokozott agyműködést is. 

Javítja az inzulinérzékenységet

Néhány kutatás azt sugallja, hogy az étcsokoládé javíthatja a szervezet érzékenységét az inzulinra, azaz arra a hormonra, amely felelős a cukor kivezetéséért a véráramból, hogy végül energiát adjon nekünk. 

Akárhogy is, mi szeretjük.
Akárhogy is, mi szeretjük.Khosrork / Getty Images Hungary

Bár további kutatásokra van még szükség, néhány kisebb tanulmány azt is megállapította, hogy az étcsokoládé segítheti a vércukorszint kordában tartását, és ezzel megelőzhető a vércukorszint lezuhanása. Ez azért fontos, mert ha a vércukorszintünk nagyon ingadozik, akkor olyan tüneteink lehetnek, mint például a kifejezetten cukros, fehér liszttel készült desszertek után tapasztalt farkaséhség.

Érdekes módon a tanulmányok azt mutatják, hogy az étcsokoládé csökkentheti a sóvárgást és elősegítheti a teltségérzetet, így végső soron a súlycsökkenést is. Egy 12 nővel végzett vizsgálatban az étcsokoládé illata és fogyasztása csökkentette az étvágyat és a ghrelin, azaz éhséghormon szintjét.

Egy másik, 16 emberen végzett vizsgálat összehasonlította a tej- és az étcsokoládé hatásait, és azt találta, hogy a résztvevők kevésbé éheznek, telítettebbnek és elégedettebbnek érzik magukat étcsokoládé evése után. Az étcsokoládét fogyasztók 17 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak a későbbi étkezések során a tejcsokit fogyasztókhoz képest.

GettyImages-988202576
kyoshino / Getty Images Hungary

Hasonlóképpen, egy 14 posztmenopauzás nő részvételével végzett vizsgálat azt mutatta, hogy az étcsokoládé fogyasztása az étvágy nagyobb mértékű csökkenéséhez vezetett, mint a fehér és a tejcsokoládé fogyasztása. A tejcsokinál tehát biztosan jobb, de annak értékeléséhez, hogy az étcsoki pontosan hogyan befolyásolja az étvágyat és az ételfogyasztást, további kutatásokra van szükség.

Fokozza a hangulatot

Számos tanulmány kimutatta, hogy az étcsokoládé pozitívan befolyásolhatja a mentális egészséget és a hangulatot, azaz az ember jobban érzi magát diéta közben. Egy több mint 13 ezer embert vizsgáló tanulmány szerint azoknak, akik nagyobb mennyiségű étcsokoládét fogyasztottak, 57 százalékkal alacsonyabb esélyük volt depressziós tünetek megjelenésére, mint azoknak, akik nem rendszeresen fogyasztottak ilyenfajta csokoládét.

Egy másik kis tanulmányban az is kiderült, hogy a napi 40 gramm étcsokit fogyasztó nők stressz-szintje két hét alatt lecsökkent. Sőt, egy 72 résztvevővel végzett kutatás azt is kimutatta, hogy egyfajta étcsokoládés ital 30 napos fogyasztása fokozta az önértékelést és az elégedettség érzését azokban, akik fogyasztották. Mindez a placebót kapott csoportnál nem jelentkeztek. 

Lehetséges hátrányok

Bár az étcsokoládé potenciális előnyöket kínálhat a fogyáshoz, a hátrányait is érdemes megfontolni. Először is, viszonylag magas a zsír- és a kalóriatartalma, így a napi étkezési tervünkbe ezt diéta alatt és azon kívül is érdemes belekalkulálni. 28 gramm étcsokoládé nagyjából 155 kalóriát és közel 9 gramm zsírt tartalmaz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Bizonyos típusú étcsokoládék nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmaznak, amelyek szintén károsíthatják az egészséget, így vásárláskor érdemes figyelnünk a kakaó- és cukortartalom arányára, mert a hozzáadott cukor hozzájárulhat az olyan krónikus egészségi állapotok kialakulásához, mint például a máj-, a szív- vagy a cukorbetegség.

Mindent összevetve úgy tűnik, az étcsoki belefér a fogyókúrába, ám fontos, hogy ragaszkodjunk a  kiváló minőségű fajtákhoz, és nagy mennyiségben azért ne fogyasszuk.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra