Fájdalom ellen és étvágycsökkentőként is bevetheted a Cayenne-borsot

A Cayenne-bors legfőbb hatóanyaga a kapszaicin, amiről sokfelől hallhatjuk, hogy enyhíti a fájdalmakat, gyulladáscsökkentő, de meleg folyadékba keverve állítólag a megfázás tüneteit is enyhíti. Lássuk, mi igaz ebből!

Ez a fűszerünk valójában egyáltalán nem bors, hanem egyfajta nem túl erős csilipaprika, ami jó eséllyel fordítási hiba miatt kapta magyarul a megtévesztő nevet. Az angol pepper szó ugyanis paprikát és borsot is jelent, és meghonosítója a rosszabbik verziót választotta. 

Akárhogy is történt, érdemes vele fűszerezned, mert nemcsak egészséges, hanem finom is. Kiváló fűszer lehet gyömbéres-csokis kevert süti ízesítőjeként, de salátaöntetekben, paradicsomos húsgombócok szószában, lecsóban, tikka massalában is finom. Garnélához is remekül illik, de csirke-chorizo jambalaya, gazpacho, forró csokoládé, limonádé, fűszeres, mézes magvak ízesítőjeként és barbecue-szószba keverve sem tévedhetsz vele nagyot.

A Cayenne-borsot eredetileg Közép- és Dél-Amerikában termesztették, és Kolumbusz Kristóf hozta Európába a 15. században. És hogy mit érdemes tudnod róla?

1. Fokozhatja az anyagcserét

A Cayenne-paprikában található kapszaicin anyagcserét fokozó tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyik vizsgálatban azok, akik reggelire fogyasztottak kapszaicint és MCT-olajat, 51 százalékkal több kalóriát égettek el az étkezés során, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik egyikből sem ettek.

2. Segíthet az éhségérzet csökkentésében

Érdekes, hogy a Cayenne-paprika csökkentheti az éhségét, segít kevesebbet enni és hosszabb ideig teltebbnek érezni magunkat. Hogy hogyan működik, az nem teljesen tisztázott, de egy tanulmány kimutatta, hogy csökkenti a ghrelin nevű éhséghormon mennyiségét. 

Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicint szedő emberek kevesebbet ettek a nap folyamán, mint azok, akik nem szedték. A kapszaicinkiegészítőket szedő alanyok egész pontosan 10 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, míg azok, akik kapszaicint tartalmazó italokat ittak, 16 százalékkal kevesebbet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

3. Csökkentheti a vérnyomást

A magas vérnyomás óriási egészségügyi kockázatot jelent világszerte, ami a 25 éven felüli felnőttek több mint 40 százalékánál jelentkezik. Állatkísérletek kimutatták, hogy a Cayenne-paprika kapszaicinje csökkentheti a magas vérnyomást.

4. Segíthet az emésztőrendszer egészségének megtartásában

A fűszerek és aktív összetevőik számos előnnyel járhatnak a gyomor számára. A Cayenne-paprika elősegítheti a gyomor védelmét a fertőzésekkel szemben, fokozhatja az emésztőrendszer folyadéktermelését és elősegítheti az enzimek szállítását a gyomorba, így segítve az emésztést.

5. Segíthet a fájdalom enyhítésében

A kapszaicinnek erős fájdalomcsillapító tulajdonságai vannak, ha krémként alkalmazzák a bőrre. Ennek oka az, hogy a kapszaicin csökkenti a test által termelt neuropeptid mennyiségét, amely az agyban a fájdalmat jelzi.   

A Cayenne-bors valójában paprika
A Cayenne-bors valójában paprikafcafotodigital / Getty Images Hungary

6. Enyhítheti a pikkelysömör tüneteit

Az autoimmun betegségek olyan állapotok, amelyekben a test önmagát támadja meg. A psoriasis, azaz a pikkelysömör például vörös, viszkető, pikkelyes bőrfoltokként jelentkezik, és nem gyógyítható. A kapszaicinkrémek azonban enyhíthetik a viszketést és enyhíthetik a tüneteket.

7. Csökkentheti a rák kockázatát

A rák olyan betegség, amelyet ellenőrizetlen sejtnövekedés jellemez. A Cayenne-paprikában található kapszaicin ígéretesen csökkenti a rák kockázatát úgy, hogy a rákos sejtek növekedési folyamatát akadályozza. Tanulmányok kimutatták, hogy a kapszaicin lelassíthatja a rákos sejtek növekedését, sőt sokféle rák – beleértve a prosztata-, hasnyálmirigy- és bőrrákot – sejthalálát is okozhatja. Noha a kapszaicin rákos sejtekre gyakorolt hatása ígéretesnek tűnik, fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi eredmények laboratóriumi és állatkísérleteken alapulnak.

Erről a fűszerről azt is érdemes tudnod, hogy egyszerre sok belőle gyomorfájást és rosszullétet okozhat. Aki vérnyomáscsökkentő gyógyszereket vagy vérhígítót szed, annak érdemes megkérdeznie orvosát a kapszaicin rendszeres fogyasztása előtt. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra