Ez a fűszerünk valójában egyáltalán nem bors, hanem egyfajta nem túl erős csilipaprika, ami jó eséllyel fordítási hiba miatt kapta magyarul a megtévesztő nevet. Az angol pepper szó ugyanis paprikát és borsot is jelent, és meghonosítója a rosszabbik verziót választotta.
Akárhogy is történt, érdemes vele fűszerezned, mert nemcsak egészséges, hanem finom is. Kiváló fűszer lehet gyömbéres-csokis kevert süti ízesítőjeként, de salátaöntetekben, paradicsomos húsgombócok szószában, lecsóban, tikka massalában is finom. Garnélához is remekül illik, de csirke-chorizo jambalaya, gazpacho, forró csokoládé, limonádé, fűszeres, mézes magvak ízesítőjeként és barbecue-szószba keverve sem tévedhetsz vele nagyot.
A Cayenne-borsot eredetileg Közép- és Dél-Amerikában termesztették, és Kolumbusz Kristóf hozta Európába a 15. században. És hogy mit érdemes tudnod róla?
1. Fokozhatja az anyagcserét
A Cayenne-paprikában található kapszaicin anyagcserét fokozó tulajdonságokkal rendelkezik. Az egyik vizsgálatban azok, akik reggelire fogyasztottak kapszaicint és MCT-olajat, 51 százalékkal több kalóriát égettek el az étkezés során, összehasonlítva azokkal az emberekkel, akik egyikből sem ettek.
2. Segíthet az éhségérzet csökkentésében
Érdekes, hogy a Cayenne-paprika csökkentheti az éhségét, segít kevesebbet enni és hosszabb ideig teltebbnek érezni magunkat. Hogy hogyan működik, az nem teljesen tisztázott, de egy tanulmány kimutatta, hogy csökkenti a ghrelin nevű éhséghormon mennyiségét.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a kapszaicint szedő emberek kevesebbet ettek a nap folyamán, mint azok, akik nem szedték. A kapszaicinkiegészítőket szedő alanyok egész pontosan 10 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztottak, míg azok, akik kapszaicint tartalmazó italokat ittak, 16 százalékkal kevesebbet.
A cikk az ajánló után folytatódik
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés
3. Csökkentheti a vérnyomást
A magas vérnyomás óriási egészségügyi kockázatot jelent világszerte, ami a 25 éven felüli felnőttek több mint 40 százalékánál jelentkezik. Állatkísérletek kimutatták, hogy a Cayenne-paprika kapszaicinje csökkentheti a magas vérnyomást.
4. Segíthet az emésztőrendszer egészségének megtartásában
A fűszerek és aktív összetevőik számos előnnyel járhatnak a gyomor számára. A Cayenne-paprika elősegítheti a gyomor védelmét a fertőzésekkel szemben, fokozhatja az emésztőrendszer folyadéktermelését és elősegítheti az enzimek szállítását a gyomorba, így segítve az emésztést.
5. Segíthet a fájdalom enyhítésében
A kapszaicinnek erős fájdalomcsillapító tulajdonságai vannak, ha krémként alkalmazzák a bőrre. Ennek oka az, hogy a kapszaicin csökkenti a test által termelt neuropeptid mennyiségét, amely az agyban a fájdalmat jelzi.
6. Enyhítheti a pikkelysömör tüneteit
Az autoimmun betegségek olyan állapotok, amelyekben a test önmagát támadja meg. A psoriasis, azaz a pikkelysömör például vörös, viszkető, pikkelyes bőrfoltokként jelentkezik, és nem gyógyítható. A kapszaicinkrémek azonban enyhíthetik a viszketést és enyhíthetik a tüneteket.
7. Csökkentheti a rák kockázatát
A rák olyan betegség, amelyet ellenőrizetlen sejtnövekedés jellemez. A Cayenne-paprikában található kapszaicin ígéretesen csökkenti a rák kockázatát úgy, hogy a rákos sejtek növekedési folyamatát akadályozza. Tanulmányok kimutatták, hogy a kapszaicin lelassíthatja a rákos sejtek növekedését, sőt sokféle rák – beleértve a prosztata-, hasnyálmirigy- és bőrrákot – sejthalálát is okozhatja. Noha a kapszaicin rákos sejtekre gyakorolt hatása ígéretesnek tűnik, fontos megjegyezni, hogy a jelenlegi eredmények laboratóriumi és állatkísérleteken alapulnak.
Erről a fűszerről azt is érdemes tudnod, hogy egyszerre sok belőle gyomorfájást és rosszullétet okozhat. Aki vérnyomáscsökkentő gyógyszereket vagy vérhígítót szed, annak érdemes megkérdeznie orvosát a kapszaicin rendszeres fogyasztása előtt.