Kicsi a bors, és nemcsak erős, de egészséges is

Sózunk és borsozunk szinte mindent: húsokat, leveseket, önteteket és tésztaételeket. Ám míg a sóval kapcsolatban gyakran óva intenek minket attól, hogy túl sokat fogyasszunk belőle, a borsról és annak lehetséges előnyeiről és hátrányairól ritkán esik szó. Kár, mert van több olyan előnye, amelyek miatt nem érdemes megfeledkezned róla fűszerezéskor.

A fekete borssal ma már jóval nagyvonalúbban bánunk, mint akár évtizedekkel ezelőtt. Ez a fűszer a bogyós gyümölcsök mellett, jeges dinnyesorbet tetején is remek, ahogy cheddaros-borsos pogácsákra törve, halas taco tetején és gombasalátákra őrölve is érdemes megkóstolnod. Szószok és szirupok készülhetnek vele, és még a gyümölcsös Pavlováknak is izgalmas ízt ad belőle egy-egy frissen őrölt adag. De vajon mire jó azonkívül, hogy kissé csípős, sajátos aromákkal teszi izgalmasabbá ételeinket?

Ezért érdemes fekete borsot fogyasztanod

A fekete bors nem véletlenül lett a konyhai rutin része. A fűszerek királyának tekintik, és az ókori ajurvédikus gyógyászatban évezredek óta használják, mivel nagy koncentrációban vannak benne jótékony növényi vegyületek.

Állítja a népgyógyászat. És bizony a tudomány is egyetért vele. Mutatjuk a fekete bors bizonyított pozitív hatásait.

#1 Magas az antioxidáns-tartalma

A szabad gyökök súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak: szervezetünkben való jelenlétüket összekapcsolták már gyulladásokkal, korai öregedéssel, szívbetegségekkel és bizonyos rákfélék kialakulásával is. Márpedig a fekete borsban sok a piperin, ami kémcsőben végzett vizsgálatok szerint erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

#2 Gyulladásgátló tulajdonságai vannak

Számos laboratóriumi vizsgálat szerint a piperin hatékonyan képes legyőzni a szervezetben lévő gyulladásokat. Egérkísérletekben a piperin elnyomta az artritisz, az asztma és szezonális allergiák által okozott gyulladásokat egyaránt. 

#3 Serkenti az agyműködést

Kimutatták, hogy a piperin javítja az agyműködést. Különösen a degeneratív agyi állapotokhoz kapcsolódó tünetek, például Alzheimer- és a Parkinson-kór tüneteinek enyhítésében van nagy szerepe.

#4 Szabályozza a vércukorszintet

Tanulmányok szerint a piperin hozzájárulhat a vércukorszint anyagcseréjének javításához. Egy kísérletben 86 túlsúlyos ember 8 hétig piperint és más vegyületeket tartalmazó étrendkiegészítőt szedett, és jelentős javulást tapasztaltak az inzulinérzékenység szintjében. 

Sok pozitív tulajdonsága van
Sok pozitív tulajdonsága vanLew Robertson / Getty Images Hungary

#5 Csökkentheti a koleszterinszintet

A magas koleszterinszint a szívbetegség fokozott kockázatával jár, ami világszerte az egyik vezető halálok. Egy 42 napos vizsgálatban a patkányok magas zsírtartalmú táplálékot kaptak és kiderült: a feketebors-kivonat csökkentette a vér koleszterinszintjét, beleértve az LDL (rossz) koleszterint is. Ugyanezek a hatások nem voltak megfigyelhetők a kontrollcsoportnál, akik nem kaptak a borskivonatból.

#6 A rák elleni küzdelemben is hasznos lehet

A kutatók feltételezik, hogy a fekete borsban lévő aktív vegyület, a piperin a rák elleni küzdelemben is segíthet. Bár egyelőre nem végeztek humán kísérleteket, kémcsőben végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a piperin lelassította az emlő-, a prosztata- és a vastagbélrákos sejtek replikációját, és rákos sejthalált indukált.

#7 Fokozza a tápanyagok felszívódását

A fekete bors fokozhatja az olyan alapvető tápanyagok, mint a kalcium és a szelén felszívódását.

#8 Elősegítheti a bél egészségét

A kutatások szerint a fekete bors elősegítheti a hasznos bélbaktériumok fejlődését.

#9 Fájdalomcsillapítóként is működhet

Rágcsálókkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a fekete borsban lévő piperin természetes fájdalomcsillapító lehet.

#10 Csökkentheti az étvágyat

Egy vizsgálatban, amit 16 felnőttel végeztek, úgy találták, hogy fekete borsos ital fogyasztása után alacsonyabb volt a résztvevők étvágya, mint amikor ízesített vizet ittak. Mivel ez a vizsgálat kifejezetten alacsony résztvevőszámmal készült, így azért még továbbiak szükségesek ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, hogy a bors fogyasztása után kevésbé lesz éhes az ember. 

Említettük a cikk elején, hogy Pavlovákhoz is lehet használni a fekete borsot – íme a bizonyíték:

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek