A sok közül ez a legfinomabb cukkinikenyér receptje

A cukkinikenyér a hagyományos kenyérfélék egy jóval egyszerűbben elkészíthető, kicsit izgalmasabb, sűrűbb és zöldségesebb változata, ami sós vajjal reggelire, pirítva curryk mellé, és akár egy vacsorára készült csirkés szendvicsben és zöldségcsatnival is remek. Lássuk, melyik recepttel lesz a legfinomabb!

Sokkal zamatosabb, tartalmasabb, mint a hagyományos kenyér, az íze édeskés, nem is kell belőle sok. Önmagában is klassz köret, most pedig az is kiderült, hogy 4 népszerű gasztroblogger legjobb értékelést kapott receptjei közül melyik hozta a legfinomabb végeredményt. Ahogy testvére, a banánkenyér, ez is napokig puha marad. 

Ez a legfinomabb cukkinikenyér

Rengetegféle recept akad hozzá az interneten, előállításának sokféle módja alapján az eredmények drasztikusan változhatnak.  Néhány receptben kinyomkodják a vizet az aprított cukkiniból, másokban a cukkinit egyenesen a tésztába dobják.  Egyesek görög joghurtot adnak a keverékhez, mások 100 százalékos növényi olajat használnak.

A versenyben a  Serious Eats, a Smitten Kitchen, az AllRecipes és az Alexandra’s Kitchen receptjei szálltak ringbe. A Serious Eats receptjében olívaolajat és görög joghurtot is használnak, a Smitten Kitchen hozzáadja a cukkinit a tésztához anélkül, hogy kiszűrné a fölösleges nedvességet, és cukorral szórja meg a kenyér tetejét. Az AllRecipes meglehetősen klasszikus, de több mint 10.000 értékeléssel és izgalmas kommentek ezreivel rendelkezik, így jó esélye volt az aranyéremre. 

Finom!
Finom!Fotó: lauraag / Getty Images Hungary

A szabályok szerint az összes cukkinikenyeret ugyanazon a napon sütötték, és többen is megkóstolták. Mindegyik ugyanabban a sütőben sült, és az alapanyagokat mind ugyanabból a boltból vásárolták.

És hogy ne szaporítsuk tovább a szót: a győztes Alexandra konyhájának szuper gazdag, sűrű cukkinikenyere lett.

Így készítheted el:

HOZZÁVALÓK:

  •  227 gramm liszt 
  • ¾ teáskanál sütőpor
  • ¾ teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál fahéj (opcionális)
  • 1 teáskanál só
  • 213 g barna cukor
  • 100 gramm kristálycukor
  • ¾ csésze növényi olaj
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2 tojás enyhén felverve
  • 2 és fél csésze reszelt cukkini

Túl sok munka nincs vele: össze kell keverni a hozzávalókat (előbb külön a száraz és külön a folyékony alapanyagokat), aztán egy órát át kell sütni és nagyjából negyedórát pihentetni még a sütőben. Szeletelni csak akkor szabad, amikor már teljesen kihűlt. 

Ha egyébként is szereted a cukkinit, alábbi gyűjtésünkben sok cukkinis receptet találsz:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.