Sznoboskodj velünk ma is: háromsajtos-szerecsendiós karfiol au gratin

Csőben sültnek is hívhatnánk, de ugye, hogy mennyivel menőbb ezen a néven?

Ha vega napot tartasz, süss egy kevés hagymát a tetejére, és tálald rozspirítóssal, hedonista változatban szűzérméket készíts mellé, és szórd meg őket frissen tört zöld és rózsaborssal.

Elég neki negyedóra is a forró sütőben.
Elég neki negyedóra is a forró sütőben.Fotó: boblin

Hozzávalók 2 személyre:

  • 1 fej karfiol előfőzve, rózsáira szedve
  • 10 deka ementáli sajt
  • 10 deka mozzarella sajt
  • 4 evőkanál reszelt parmezán (a tetejére)
  • ízlés szerint só, frissen tört rózsabors, szerecsendió
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 1 deci tejszín
  • 3 nagyobb darab burgonya előfőzve, felkarikázva
  • 5 gerezd fokhagyma összetörve
  • 1 nagyobb darab tojás
  • a tetejére kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

Keverd el a tejfölt a tejszínnel, fokhgymával és egy tojással, majd rétegezd egy kivajazott jénaiban a hozzávalókat: a burgonyát, tejfölös krémet, a lereszelt sajtokat (a parmezán kivételével) és a karfiolt. Minden réteget alaosan fűszerezz meg, és süsd meg az egészet úgy negyedóra alatt. Frissen reszelt parmezánnal és kakukkfűvel a tetején tálald.

Tészta helyett próbáld ki a sajtos makarónit karfiolból!
Tészta helyett próbáld ki a sajtos makarónit karfiolból!

Na jó, a mac and cheese az az étel, aminek nem kell cégér: a sajtos tésztát magyaros változatban tejföllel is lehetetlen nem szeretni, és persze hogy a tengerentúli soksajtos, sütőben pirult változatot is bármikor falnánk.

Tovább »

Még több recept

A fokhagymás bulgurgolyók pitában és paradicsomszósszal is finomak

Univerzálisan felhasználhatók ezek a klassz bulgurfasírtok, amiket összedobni akkor is remek döntés, ha maradt egy nagy tányér köret ebédről, és nem szeretnéd kidobni a megmaradt adagot.

január14., 06:04

Édesburgonya, csili és füstölt paprika – köretként és főételként is bevetheted

Töltsd néhány házi tortillalap közepébe, vagy tálald párolt rizs tetején, mindenképpen finom és egészséges ez a zöldségragu, amit akár olaszos, paradicsomos változatban egy nagy adag sajttal is kipróbálhatsz.

január8., 06:04

A karfiolleves szerintünk szerecsendiós-vajas kenyérkockákkal és mazsolával a legfinomabb

Talán furán hangzik, de a sós, markáns aromák közé egy-egy kanál gránátalmamag is nagyon jól illik. Ebben a változatban már simán jó lesz karácsonyi kímélő levesnek is az ünnep valahányadik napján. Addig is gyakorlásképp érdemes vacsorára összedobnod.

2020. szeptember20., 06:04

Édesburgonya és bulgur – tökéletes újévi, életmódváltó fogás

Mi csípősen szeretjük a legjobban ezt a klassz salátát, amit tortillalapokba töltve akár magaddal is vihetsz a munkahelyedre. Ha hiányzik belőle a hús, néhány szelet napon szárított sonkát érdemes kínálod mellé.

január14., 06:04

Dobd fel a napot ezekkel a koreai karfiolszárnyakkal!

Igen, mi is tudjuk, hogy a karfiolnak általában nincs szárnya, ez a fogás a nevét inkább onnan kaphatta, hogy hunyorítva, messziről kissé úgy tűnik, mintha csirkeszárnyakat enne az ember.

2020. október31., 06:04

Pimpeld juharsziruppal a gyökérzöldségeket, így lesz belőlük igazán ünnepi köret!

Egy nagy adag a kedvenc gyökérzöldségeidből, egy kevés vaj és juharszirup, és máris tökéletes köretet készítettél, ami egy egyszerű, joghurtban pácolt, grillezett csirkemell mellett a legfinomabb.

2020. december13., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.