Ha ezeket korábban tudtuk volna a majoránnáról, biztosan többet főztünk volna vele

A majoránna őshazája a Földközi-tenger környéke, itthon a törökök honosították meg a tizenhatodik században. Jellegzetes illatáról azonnal felismerhető, de nem sokáig – ha nem tartod lezárt üvegben, hamar elillan az aromája.

Viszonylag igényes növény, de ne ijedj meg, azért érdemes elszórni néhány majoránnamagot – vagy ültetheted palántaként is, amiket úgy 20 centis tőtávolságra helyezz el egymástól. Lemorzsolt levelei étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatásúak, egyesek fejfájásra, köhögés ellen is használják.

Mire használd a majoránnát, és miért?

Egyrészt mert finom, másrészt azért, mert olyan, mint egy egészséges, univerzális pirula. Szuper a sülteken, májas rizottóban, fokhagymás fűszervajjal egy bagetten, de finom lencsesaláta és burgonyaleves is készíthető vele. Ne hagyd ki egy egzotikus fehérbablevesből és házi fűszerkeverékekből, de különlegessé tehetsz vele egy egyszerű vajas-parmezános spagettit is. 

A majoránnának sok pozitív hatása van
A majoránnának sok pozitív hatása vanDiana Miller / Getty Images Hungary

Néhány egészségügyi előnyét már emberekkel és állatokkal végzett kísérletekkel is bizonyították. A benne lévő antioxidánsok segítenek megakadályozni a szabad gyököknek nevezett potenciálisan káros molekulák által okozott sejtkárosodást. A majoránna számos vegyületének, például a karvakrolnak is van antioxidáns hatása.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hígított illóolaját alkalmazzák a bőrön gombás fertőzések kezelésére, és olyan kiegészítőkben, amelyek segítenek a bélbaktériumok elterjedésének kezelésében. 

Mindezeken túl használják emésztőrendszeri problémák, például gyomorfekély megelőzésére, de kivonata és teája segíthet szabályozni a menstruációs ciklust, valamint helyreállíthatja a hormonegyensúlyt a nem várandós nőknél. Segíthet a policisztáspetefészek-szindróma  (PCOS)  kezelésében is, így a hormonális eredetű pattanások kialakulása ellen is tehetünk vele. 

Tudj meg mindent a fűszerekről! Tudj meg mindent a fűszerekről!

Hogyan leszel egészségesebb a fűszerektől, hogyan tárold őket, és melyiket melyikkel tudod helyettesíteni?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek