Sokat tehetsz magadért, ha még jobban megismered a kakukkfüvet

Már az ókori egyiptomiak is hittek a kakukkfű gyógyerejében: antiszeptikus, fájdalomcsökkentő és görcsoldó hatásában azóta is hisz a népgyógyászat. Köhögéscsillapító tulajdonságát különböző, erre kínált készítményekben is kihasználjuk, de akár magad is inhalálhatsz vele a tünetek enyhítéséért. Mindent a kakukkfűről.

Sokféle ételt feldobhatsz vele, tökéletes például egy citromos sült csirke tetején egy adag reszelt sajttal, ahogy grillzöldségekkel is remek, de még sült almaszeletekkel is. Egy-egy adag narancsmázas sertésborda tökéletes kiegészítője, de felbukkan házi kenyerek és paradicsomos-zöldséges piték receptjében is. Sós kekszekben is bevetheted, citromos limonádéba is illik, és egy egyszerű, olaszos paradicsomos penne is finomabb vele. De miért is érdemes használnod? Már mutatjuk is!

Ez a legjobb a kakukkfűben

A kakukkfűnek több, bizonyított egészségügyi előnye is van, össze is fésültük őket egy csokorba. 

Pattanások ellen

A kakukkfűtinktúrával végzett vizsgálatok során kiderült, hogy ez a természetesen készítmény hatékonyabban harcolt a pattanások ellen, mint a benzoil-peroxidot tartalmazó, kifejezetten a pattanások ellen előállított termékek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Magas vérnyomás ellen

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy kivonata jelentősen csökkentheti a magas vérnyomású patkányok pulzusát, és képes csökkenteni a koleszterinszintjüket is.

Köhögés ellen

A kakukkfű leveleiből nyert illóolajat gyakran használják köhögés elleni természetes gyógyszerként. Egy erről szóló tanulmány szerint a kakukkfű más gyógynövényekkel együtt enyhítette a köhögést és az akut hörghurut egyéb tüneteit.

Az erősebb immunrendszerért

Az immunitás fokozásáért is sokat tesz: van C-vitaminnal, és szintén jó forrása az A-vitaminnak is.  

Gombaölő

A kakukkfű timoltartalma számos gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. Kutatások szerint akár fertőtlenítőszerként is lehet használni olyan lakásokban, ahol penészedni kezdtek a falak. 

A vérszívók ellen is jó

Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy a kakukkfűkivonat taszítja a szúnyogokat, de a kertben történő termesztés nem elég. A legjobb, ha a kakukkfű leveleit a kezed között összedörzsölöd, így engeded szabadon az illóolajakat.

A jó hangulatért

Egy 2013-as vizsgálatban kimutatták, hogy a kakukkfűben megtalálható karvakrol befolyásolja az idegsejtek aktivitását, mégpedig oly módon, hogy a vizsgálatban részt vevők jó hangulata fokozódott.

Ez a fűszer- és gyógynövény bármilyen jó vízelvezetésű talajban megterem, az egyetlen gond az lehet vele, hogy viszonylag gyorsan szaporodik. Magról termeszteni a legegyszerűbb, és mivel vonzza a méheket, érdemes olyan helyre ültetni, ahol a beporzást is segítheti. 

Ha kedved támad a kakukkfűre, kezdheted ezzel a napot:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek