10 nagyon fura kajás érdekesség, amikről szerintünk nem tudtál

Az ember munkaideje véges, azon kívül viszont nem érdemes fura kajás érdekességes cikkeket olvasni, ám két feladat között annál inkább. Mi is így tettünk, akkor bukkantunk az alábbi összeállításra, amiben olyan ételekkel kapcsolatos érdekességeket gyűjtött össze a szerző, amitől az ember szeme minimum tágra nyílik. Ha te is épp a munkaidőd pihenőidőnek kinevezett részét gyűröd macskás képek után kutatva, görgess, mert alább megtalálod a gasztronómia legizgalmasabb, legszórakoztatóbb haszontalanságait!

A TheFactSite arra vállalkozott, hogy 100 olyan, ételekkel kapcsolatos érdekességet gyűjt össze nekünk, amikről nem fogjuk elhinni, hogy igazak. Nagyjából el is találták: azt ugyan tudtuk, hogy a legtöbb boltban és étteremben kapható wasabi valójában színezett torma, de azt, hogy valaki képes 12 ezer dollárt adni egy kaviáros-homáros pizzáért, még mi sem gondoltuk volna.

1. A szerecsendió hallucinogén

Kis adagban klassz fűszere a krumplipürének, ám ha nagy adagokban veszed magadhoz a szerecsendiót, akkor hallucinogénként viselkedik. Testsúlykilogrammonként 1-2 milligramm szerecsendió már hat a központi idegrendszerre, egy evőkanálnyival pedig már nagyon rosszul járhatsz: a hallucinációk mellett hányás, szapora pulzus és kiszáradt száj is jelentkezhet.

2. A kekszeken nem véletlenül vannak azok a kis lyukak

Ha a kekszekben lyukak vannak, az a sütés során egyrészt megakadályozza, hogy a légbuborékok tönkretegyék, másrészt sokkal ropogósabb lesz a végeredmény. Lyukak nélkül a kekszek felpuffadnak, de vigyázat, túl sok sem lehet belőlük, mert akkor nem ropogósak, hanem szárazak, kemények lesznek. 

3. A tenyésztett lazac húsa rózsaszínre van festve

A vadlazac természetesen rózsaszínű, a garnélarákok miatt, amiket elfogyaszt. Ám a tenyésztett lazac étrendje más, így húsa fehérebb. Ezeket az állatokat speciális növényi színanyagokkal is etetik, hogy ugyanúgy nézzenek ki, mint a vadon élő társaik.

Egyesek csak szórakoznak az étellel...
Egyesek csak szórakoznak az étellel...Tara Moore / Getty Images Hungary

4. Oroszországban hosszú ideig nem számított alkoholos italnak a sör

Hihetetlen, de igaz: 2013-ig a sört és az egyéb, 10 százaléknál alacsonyabb alkoholtartalmú italokat az oroszok üdítőként osztályozták. Ma már viszont alkoholnak számít a sör is, így próbálja meg az orosz kormányzat felvenni a harcot az egyre terjedő alkoholizmussal.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján a túlzott alkoholfogyasztás jelentősen lecsökkenti a várható élettartamot, ami az orosz férfiak esetében az intézkedés bevezetésekor 60 év körül volt. 

5. A sajtok a világon a legtöbbször ellopott élelmiszerek

A sajtok körülbelül 4 százalékát végül ellopják – még feketepiaca is van ezeknek az élelmiszereknek. Az első tíz leggyakrabban lopott olasz termék ranglistáját a friss élelmiszerek vezetik, a sajt mellett leginkább a húsfélék, hal, felvágott és más tejtermékek kerülnek a tolvajok belső zsebébe. Kedvencnek számít a zacskós reszelt parmezán is, ami drága, ám könnyen elrejthető.

Korábban mi is írtunk arról, hogy amikor épp nem élelmiszer a bolti szarkák célpontja, akkor folttisztító, terhességi teszt és Nutella. 

Anya két gombócot engedett meg, köszi, hogy meg tetszett oldani, hogy ekkorát kapjak!
Anya két gombócot engedett meg, köszi, hogy meg tetszett oldani, hogy ekkorát kapjak!Klaus Vedfelt / Getty Images Hungary

6. Egyszer valaki marhahúsos szendvicset csempészett az űrbe

Egy űrhajós egyszer egy marhahúsos szendvicset csempészett fel űrhajójára – lett is belőle hatalmas balhé, amikor a felettesei megtudták. 

John Young és parancsnok társa, Gus Grissom, a Gemini-program első emberes űrrepülésére indultak 1965. március 23-án a Molly Brown űrhajóval. A pilóta egy alig ötórás, három Föld körüli keringésből álló útra csempészte fel uzsonnáját.  

7. Bizonyos zenék ösztönzik az italfogyasztást

A kutatók kísérletet végeztek annak érdekében, hogy megnézzék, hogyan változtat az emberek alkoholfogyasztási szokásain a zene, amit hallanak. Úgy tűnik, nagyon is sokat: a hangos zene hallatán az emberek többet és gyorsabban isznak. 

8. Néhány ember fél a mogyoróvajtól

Valóban kellemetlen ha a földimogyoró felragad a szájpadlásra, de az irracionális félelem, hogy ez megtörténik, már egy következő szint. Az arachibutirofóbia a mogyoróvajtól való félelem. Akik ebben szenvednek, attól tartanak, hogy felragad a szájpadlásukra. 

Mit néztek?
Mit néztek?Lwa / Getty Images Hungary

9. Az édesített italok demenciát okozhatnak

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik naponta egy vagy több mesterségesen édesített italt isznak, csaknem háromszor nagyobb a valószínűsége annak, hogy demencia alakul ki.

10. Az érett áfonya ugrál

Na jó, inkább pattog. Ha le akarod tesztelni, hogy érett-e a vörös áfonya, dobd a földre! Állítólag még a termelők is használják ezt a technikát, hogy megvizsgálják, az áfonya készen áll-e a szállításra. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek