Miért olcsóbb az éjszakai áram? És miért nem csak éjszaka juthatunk hozzá?

Gonosz, ártó szándékú háttérhatalmak gonosz össszeesküvése lenne, akik így akarják elérni, hogy éjjelente mossunk és porszívózzunk, és végül emiatt essen egymásnak az emberiség? Vagy kevésbé paranoid válasz is létezik a kérdésre?

A mai napon annak a rejtélynek jártunk utána, vajon miért olcsóbb az éjszakai áram. Miért nem lehet olyan olcsó nappal is? Miért nem hagyják meg a nappali árat éjjel? Megannyi kérdés, amelyek mindegyikét megválaszoljuk, alább. 

Ezért olcsóbb az éjszakai áram

Éjjel jóval kevesebb a fogyasztó, ám az emiatt kialakuló ingadozás nagyon nem gazdaságos az erőműveknek. Célszerűbb tehát olcsóbban adni az áramot, hogy minél többen használják, így mindenki jobban jár. 

Az Energiapedia hozzáteszi: az a fő ok, hogy az erőművek termelését nem lehet leállítani vagy újraindítani a lakosság igényei szerint, így a fogyasztást kell a termeléshez közelíteni. Mivel az áramfelvétel éjszaka a legkisebb, az éjszakai áram bevezetésével oldották meg, hogy csúcsidőszak és völgyidőszak fogyasztása közelítsen egymáshoz, és kevésbé legyen ingadozó a fogyasztás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Korábban ez a szó szoros értelmében éjszakaiáram-szolgáltatást jelentett, ami a legtöbb háztartásban a bojlert és a hőtároló kályhát működtette. Ma már külön rendelet írja elő a szolgáltató számára az egyes napszakokban alkalmazható fűtési időtartamokat, ami annyiban változott, hogy nem kizárólag éjszaka, hanem a nap bármely szakaszában sor kerülhet az éjszakai áram bekapcsolására. Éppen ezért a neve is megváltozott: már nem éjszakai, hanem vezérelt áramnak hívják.

Teszt: kiadnál 250 ezer forintot egy közepesen jó légkondiért? Teszt: kiadnál 250 ezer forintot egy közepesen jó légkondiért?

Ennél olcsóbban sajnos nem fogod megúszni, ha nem csak dísznek használnád a klímát.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek