Hogyan fertőtlenítsük szakszerűen a gyümölcsöket?

Még mindig tart a koronavírus-járvány, de ha elkerültük volna, akkor is adott a kérdés: vajon hogyan lesz a legtisztább az a boltban vásárolt gyümölcs és a zöldség, amit már jó sokan összefogdoshattak előttünk. Vegyszerből nyilván nem teszünk rá, de vajon elég neki a hideg víz, vagy épp a meleg?

A hivatalos ajánlás szerint jó, ha naponta ötször eszünk gyümölcsöt és zöldséget, és ha van is éppen kiskert a ház mellett, akkora kapacitással azért kevesen rendelkeznek, hogy a természetes vitaminadagot ne kelljen pótolni az üzletekből. A boltokban viszont ki tudja, ki járt előttünk, nem is beszélve a termelőről, aki jó eséllyel kezelte valamivel a salátánk alapanyagait a kártevők és betegségek ellen. 

Van tehát mitől megszabadulnunk a konyhai mosogató csapjánál, mielőtt összedobjuk az ebédet és a vacsorát. A Nébih illetékeseit ezért arról kérdeztük, vajon mit kezdjünk a gyümölcsökkel fogyasztás előtt annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabbak legyenek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogyan tisztítsuk megfelelően a gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt?

A hivatalos álláspont szerint a csomagolatlan zöldséget, gyümölcsöt hazaérkezést követően és felhasználás, fogyasztás előtt javasolt folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az új típusú koronavírus élelmiszer útján terjed – áll a szakértői válaszban, amelyben azt is kiemelik, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik.

Emiatt, illetve a termékek jellegéből adódóan a zöldségeket és gyümölcsöket bő vizes mosás, esetleg hámozás után ajánlott fogyasztani.

További jó megoldás, ha a terméket hőkezelést követően fogyasztjuk, például gyümölcsök esetében befőttként vagy süteménybe sütve.

A fertőtlenítőszeres kezelést semmi esetre sem javasoljuk friss zöldség-gyümölcs esetében – hangsúlyozzák a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai, akik részletes tájékoztató anyagot is készítettek a témában

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek