Hogyan fertőtlenítsük szakszerűen a gyümölcsöket?

Még mindig tart a koronavírus-járvány, de ha elkerültük volna, akkor is adott a kérdés: vajon hogyan lesz a legtisztább az a boltban vásárolt gyümölcs és a zöldség, amit már jó sokan összefogdoshattak előttünk. Vegyszerből nyilván nem teszünk rá, de vajon elég neki a hideg víz, vagy épp a meleg?

A hivatalos ajánlás szerint jó, ha naponta ötször eszünk gyümölcsöt és zöldséget, és ha van is éppen kiskert a ház mellett, akkora kapacitással azért kevesen rendelkeznek, hogy a természetes vitaminadagot ne kelljen pótolni az üzletekből. A boltokban viszont ki tudja, ki járt előttünk, nem is beszélve a termelőről, aki jó eséllyel kezelte valamivel a salátánk alapanyagait a kártevők és betegségek ellen. 

Van tehát mitől megszabadulnunk a konyhai mosogató csapjánál, mielőtt összedobjuk az ebédet és a vacsorát. A Nébih illetékeseit ezért arról kérdeztük, vajon mit kezdjünk a gyümölcsökkel fogyasztás előtt annak érdekében, hogy a lehető legbiztonságosabbak legyenek. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Hogyan tisztítsuk megfelelően a gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztás előtt?

A hivatalos álláspont szerint a csomagolatlan zöldséget, gyümölcsöt hazaérkezést követően és felhasználás, fogyasztás előtt javasolt folyóvízzel alaposan lemosni, esetleg többször is átöblíteni. Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) szerint jelenleg nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az új típusú koronavírus élelmiszer útján terjed – áll a szakértői válaszban, amelyben azt is kiemelik, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel felületekre került vírus átvitelének lehetősége minimális, terjedése elsősorban cseppfertőzés útján történik.

Emiatt, illetve a termékek jellegéből adódóan a zöldségeket és gyümölcsöket bő vizes mosás, esetleg hámozás után ajánlott fogyasztani.

További jó megoldás, ha a terméket hőkezelést követően fogyasztjuk, például gyümölcsök esetében befőttként vagy süteménybe sütve.

A fertőtlenítőszeres kezelést semmi esetre sem javasoljuk friss zöldség-gyümölcs esetében – hangsúlyozzák a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai, akik részletes tájékoztató anyagot is készítettek a témában

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.