Miért csíp a retek? És amelyik nem, az vajon miért nem?

Azért a retek elég gonosz tud lenni. Az ember néhány zsenge falatra vágyva kihúzza a földből óvatlanul, erre némelyik annyira csíp, hogy majd megbolondulunk, de amikor megsóztuk egy kicsit, az egész néhány perc alatt elillan. Mi ez az egész?

Ha jobban belemegyünk a retek-témába, ez a zöldség egy csomó meglepetést tartogat. Először is a levele is ehető, és kiváló alapanyag salátákba, krémleveshez és akár pestóhoz is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

A retek 10 dekájában csak 16 kalória van, vagyis egy átlagos felnőtt ha hat és fél kilót eszik meg, akkor is csak a napi kalóriamennyisége felét tudta le. Ezt ne tegyük, annyit viszont jó lehet tudni, hogy a természetes módszerek hívei ajánlják a retket ízületi gyulladások, köszvény és reuma ellen. Rengeteg A- és B-vitamint, ezenkívül káliumot és foszfort tartalmaz, és akkor is jól jöhet, ha előző este egy kicsit felöntöttünk a garatra, mivel a máj méregtelenítő munkáját segíti. 

Na de miért csíp a retek?

Azért, mert van benne egy olyan extra, ami csípőssé teszi. Az egészet a mustárolaj-tartalom (allil- és butil-mustárolaj) okozza. Ha termeszted, jó tudni, hogy szárazság hatására az arra hajlamos fajtáknál még jobban előjöhet a csípősség. 

És hogy mi a mustárolaj?

Barát, és nem ellenség. A retek többféle illóolaja serkenti az epe termelődését és kiürülését, ezenkívül máj- és epehólyag-gyulladás esetén is segít abban, hogy gyorsabban gyógyulj. És ez még nem minden: minél több mustárolaj található benne, annál többet tud segíteni egyes betegségek esetén. A mustárolaj-glikozid oldja a nyákot és csillapítja a köhögést is, így az azzal járó betegségek során is bevethető egy-egy nagy adag retek

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.