Ezért van az a kis lyuk a vonalzók végén

A legtöbb vonalzó végén van egy kis lyuk. Már amikor az ember elfogadja, hogy ez már csak így szokás a világban, akkor előkerül egy újabb változat, amin nyoma sincs az indokolatlannak tűnő, mégis megszokott valaminek. Mi lehet a funkciója annak a kis lyuknak a vonalzón, és miért nincs mindegyiken? Nyomozásba fogtunk, majdnem minden kiderült.

Az első jó állapotban maradt vonalzó feltehetően az a rézötvözetből készült mérőpálca volt, ami Kr. e. 2650-ből származik és Eckhard Unger német asszirológus találta meg. Ennek ellenére egyes feltételezések szerint már jóval ezelőtt szükség lehetett hasonló mérőeszközökre, sőt több mint 4 ezer éves nyomok is akadnak, amik a valamilyen vonalzófélék egykori használatát bizonyítják. 

Na de mikor került a vonalzókra az a kis lyuk?

Valaki aprócska köröket akart rajzolni vele? Netán azért van ott, hogy matekórán a ceruza körül pörgethessük, és így járjunk szokatlan táncot, vagy zavartassuk ki magunkat az óráról, miután lerepült?

Nem lesz nagy a meglepetés: a vonalzókon azért van lyuk, hogy fel lehessen akasztani őket. Ha pedig életünk a matek, esetleg össze is fűzhetünk néhányat, vagy nyakékként is viselhetjük a mini darabokat. 

Ha több lyuk van rajta, irattartóban is lefűzhető a vonalzó, ha pedig kisebbek és nagyobbak is akadnak, azokkal különböző méretű karikákat rajzolhatunk.

Érdekelnek még egyéb hasonlóan fontos kérdések is? Kattints ide:

A cikk az ajánló után folytatódik

Idén is keressük az Év Szupertanárát!

 

A Dívány és a Lidl 2020-ban negyedik alkalommal hirdeti meg pályázatát, mely idén a járványhelyzetre és digitális oktatásra utalva az Év online Szupertanára címet viseli. 

 

A verseny fődíja:

  • egy vadiúj iPad Pro,
  • egy 100 000 forintos Lidl vásárlási utalvány,
  • valamint 1 millió forint értékű egészséges élelmiszer az iskolának, ahol tanítasz

 

Ha te is jelentkeznél a Szupertanár pályázatra, annyi csak a teendőd, hogy egy oldalban leírd nekünk, milyen kreatív és egyedi módszereket vetsz be, hogy a gyerekeknek élmény legyen a tanulás. Ha van, bátran csatolj az anyag mellé képet vagy videót is. A pályázatokat a szupertanar@divany.hu címre várjuk 2020. július 20-ig. További részleteket a pályázati felhívásban találsz. 

 

Promóció

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.