Ezért van az a kis lyuk a vonalzók végén

A legtöbb vonalzó végén van egy kis lyuk. Már amikor az ember elfogadja, hogy ez már csak így szokás a világban, akkor előkerül egy újabb változat, amin nyoma sincs az indokolatlannak tűnő, mégis megszokott valaminek. Mi lehet a funkciója annak a kis lyuknak a vonalzón, és miért nincs mindegyiken? Nyomozásba fogtunk, majdnem minden kiderült.

Az első jó állapotban maradt vonalzó feltehetően az a rézötvözetből készült mérőpálca volt, ami Kr. e. 2650-ből származik és Eckhard Unger német asszirológus találta meg. Ennek ellenére egyes feltételezések szerint már jóval ezelőtt szükség lehetett hasonló mérőeszközökre, sőt több mint 4 ezer éves nyomok is akadnak, amik a valamilyen vonalzófélék egykori használatát bizonyítják. 

Na de mikor került a vonalzókra az a kis lyuk?

Valaki aprócska köröket akart rajzolni vele? Netán azért van ott, hogy matekórán a ceruza körül pörgethessük, és így járjunk szokatlan táncot, vagy zavartassuk ki magunkat az óráról, miután lerepült?

Nem lesz nagy a meglepetés: a vonalzókon azért van lyuk, hogy fel lehessen akasztani őket. Ha pedig életünk a matek, esetleg össze is fűzhetünk néhányat, vagy nyakékként is viselhetjük a mini darabokat. 

Ha több lyuk van rajta, irattartóban is lefűzhető a vonalzó, ha pedig kisebbek és nagyobbak is akadnak, azokkal különböző méretű karikákat rajzolhatunk.

Érdekelnek még egyéb hasonlóan fontos kérdések is? Kattints ide:

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra