Mit jelent valójában, ha a zöldségen bio felirat van?

Azt, hogy nem permetezték? Vagy ennél esetleg többet is? Vagy permetezhették, csak éppen nem túl veszélyes szerekkel? Esetleg az egésznek semmi köze a permetezéshez? Már mutatjuk is, mit takar pontosan a zöldségek és gyümölcsök bio megjelölése.

Azért azt nem árt tudni, jelent-e automatikusan jobb minőségű, egészségesebb alapanyagot a bio megjelölés, ha már jóval többet fizetünk ezekért a termékekért. A Nébihhez fordulunk a részletekért, akik mindent elárultak a bioságról

Mit jelent a bio jelzés a zöldségeken és gyümölcsökön?

A bio felirat a zöldségeken arra utal, hogy a termék ellenőrzött és tanúsított ökológiai (bio) gazdálkodásból származik – válaszolták a szakemberek, azaz a terméket az ökológiai gazdálkodásra vonatkozó jogszabályoknak megfelelően állították elő.

Mivel az ökológiai szemlélet középpontjában a természet megóvása áll, a bioélelmiszerek termelése során szintetikus készítmények egyáltalán nem használhatók, az alkalmazott növényvédő szerek és termésnövelő anyagok köre igen szűk. Ezt a szakminisztérium által elismert ellenőrző szervezetek felügyelik, a terméknek minden esetben rendelkeznie kell a származását bizonyító biotanúsítvánnyal.

A csomagolt biotermék úgy ismerhető fel, hogy a címkéjén szerepel a tanúsító szervezet száma is, például HU-ÖKO-01, az EU öko logó, valamint a termék származására vonatkozó információ.

A csomagolatlan termékeken természetesen nem kötelező az EU öko logó és a tanúsító szervezet feltüntetése. Neked viszont mint fogyasztónak vásárláskor jogod van kérni az eladótól a bio eredetet igazoló minősítő tanúsítványt, vagy informálódhatsz a jelölésen feltüntetett ellenőrző szervezetnél.

Ha a termék nem rendelkezik ezzel a tanúsítvánnyal, akkor a forgalmazó jogtalanul használja a terméken a bio jelzőt.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.