Ezekkel a trükkökkel választhatod ki a legfinomabb gyümölcsöket a boltban

Amikor az ember szezonban válogat a helyi termelők illatos portékái közül, akkor könnyű észrevenni, melyik a legfinomabb. De mi a helyzet szezonon kívül, az áruházakban? Ilyenkor is akad néhány jó trükk a legzamatosabb darabok kiszúrására, már mutatjuk is, melyek azok.

Noha látszólag végtelen lehetőségek állnak rendelkezésre az élelmiszerboltban egész évben, mégsem annyira egyszerű megmondani, hogy mikor vannak a polcokon valóban érett gyümölcsök. Hazavinni egy nagy adag vízízű sárgadinnyét vagy egy kosárka ehetetlen epret nem a legjobb élmény. A FoodNetwork oldalán ezért összegyűjtötték, mit tehetünk annak érdekében, hogy a legnagyobb eséllyel válasszunk igazán finom gyümölcsöket az üzletekben.

Citrusfélék

Vérnarancsból, pomelóból, grépfrútból decembertől márciusig van lehetőségünk a legfinomabbakat kifogni, ekkor a legédesebbek és a leglédúsabbak. Figyeld, hogy a gyümölcsök héja feszes legyen. Nyugodtan nyomkodd meg egy kicsit, hogy lásd, mennyire tömör és rugalmas a héja – így választhatod ki a legfrissebbeket. Mindig ügyelj arra, hogy jó illata legyen, a legérettebb citrusféléken érezni lehet illóolajaik erős illatát. 

Ananász

A tökéletes ananász kiválasztása bonyolultnak tűnhet, ám valójában a legegyszerűbb dolog, ha tudod, mit kell figyelned. Nézd a gyümölcs egészét: felső levelek legyenek mélyzöldek, ne legyenek túlzottan szárazak, barnásak. A gyümölcs felszíne legyen feszes, olyan állagú, ami csak kicsit adja meg magát akkor, ha az ujjaiddal enyhén összenyomod. A legfontosabb, hogy a teljesen érett ananász mindig szuper édes illatú, ezért mindenképpen szagold meg vásárlás előtt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Dinnye

A naranccsal és az ananásszal ellentétben nem minden dinnye bocsát ki erős illatokat annak érdekében, hogy már a boltban lecsekkolhassuk, igazán finom-e. De szerencsére vannak más egyszerű módok is arra, hogy kiderítsük, mennyire érett egy gyümölcs. Sárgadinnyéből olyat keress, amelyiknek egyenletes a bőre, repedésektől, foltoktól mentes. Ennek a fajtának gyakran illata is van, és színeiben sem árt, ha élénk. A görögöt már hiába szagolgatod, itt a legfontosabb a kopogtatásra öblösen, üregesen kongó hang és az, ha méretéhez képest nem tűnik túl könnyűnek. Nem árt, ha a dinnye alján lévő sárga folt megfelelően élék színű, és ha van rajta szár, az semmiképpen ne legyen zöld, mert akkor a gyümölcs még éretlen. 

Így sajnos csak tízet lehet megenni.
Így sajnos csak tízet lehet megenni.Tara Moore / Getty Images Hungary

Mangó

Jó mangót választani viszonylag könnyű: mindig a puhább lesz az érettebb, ebből kifolyólag az édesebb is. Fontos, hogy azért puhaságban sem mehetünk el akármeddig, mert a túlérett mangó is puha, így vásárláskor jó, ha azt is figyeled, hogy a héja egészségesnek, élettelinek tűnik-e. Ha ez találkozik a puhasággal a gyümölcsben, már kaphatod is ki a dobozból. 

Avokádó

Ez a gyümölcs akár otthon is képes finomra érni (és sajnos túlérni is), így vásárláskor azt is érdemes mérlegelned, hogy aznap szeretnéd-e elfogyasztani, vagy inkább a hétvégi vacsorához, vagy a jövő heti szendvicsekhez vásárolod. Ha még aznap rámennél, mélyzöld színűt válassz, akár feketébe hajlót, ami egy nagyon picit puha is. Ha túl könnyen összenyomható, az már arra utal, hogy túlérett, esetleg barna belül. Ha otthon leveszed a tetején lévő kis szárat, és alatta a gyümölcs zöldes színű, akkor még biztosan felhasználható. Ha a kis szár nem könnyen válik meg az egésztől, akkor még néhány napra szükség van a tökéletesen érett állapothoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek