Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Gyömbért enni, azzal fűszerezni egyre jobb ötletnek tűnik, amióta sorra bukkannak fel a tanulmányok, amik igazolják előnyös hatását a vércukorszintre, köhögésre, fájdalmakra és gyulladásokra. Egy egyszerű limonádéba reszelve is remek, de ha még tovább fokoznád, figyeld e heti receptjeinket, amikben arra mutatunk tippeket, hogyan kerülhet a gyömbér még gyakrabban az asztalodra.

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalácsfűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák  közé.
Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák közé.Nataly Hanin

Hozzávalók:

  • 1 kiló felkockázott édesburgonya
  • 1 nagyobb teáskanál lereszelt gyömbér
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 felkockázott lila hagyma
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 5 deci tejszín
  • ízlés szerint Cayenne-bors, só és bors
  • 1 evőkanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a zöldségeket és a gyömbért a forró vajon legalább 5 percen át, majd szórd rá a lisztet , öntsd fel 1,5 liter vízzel, add hozzá a tejszínt és főzd puhára. Ha ezzel megvagy, pürésítsd botmixerrel, ízesítd sóval, borssal, a barna cukorral és ha szereted a csípőset, akkor egy kevés Cayenne-csilivel is. Ha turmixolás előtt kiveszel a zöldségekből, azokat is felhasználhatod levesbetétként. 

kapcsolódó Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség
Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te is imádod az olasz konyhát? Készíts tortellinilevest friss bazsalikommal a tetején

Egy nagy adag reszelt parmezán sem hiányozhat ennek a levesnek a tetejéről, és ha még egészségesebbre készítenéd, a legvégén apróra vágott, hámozott paradicsomot és egy kevés felkockázott zellerszárat is adj hozzá.

május23., 10:24

Tejszínes-fehérboros kacsa póréhagymával

Ha szereted a sűrű, tejszínes ragukat és az elegáns, de gyorsan összedobható fogásokat, jó helyen jársz. Ez a kacsás ragu isteni, főleg egy adag szarvasgombaolajjal meglocsolt házi, gyúrt tészta tetején.

szeptember14., 12:52

Gyors, hideg avokádóleves – nyári ebédként, fenyőmaggal lesz a legfinomabb

Nagyjából 30 másodperc alatt elkészül, ha már az előkészületek is megvannak, és a végeredmény egy egészséges és nagyon finom leves, ami téli és nyári fogások mellé is remekül illik.

június30., 10:24

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

Minestrone fehérbabból friss bazsalikommal és pecorino sajttal

Egy jó kis gyors, laktató leves – nincs is ennél tökéletesebb fogás, főleg, ha a neve olaszosan cseng. Ha imádod a sajtot, a pecorino mellett ne hagyj ki belőle néhány mozzarellagolyót sem.

augusztus17., 12:52

Kacsa stir-fry gyömbérrel és rengeteg zöldséggel

Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.

szeptember15., 10:24

Mustra