Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Gyömbért enni, azzal fűszerezni egyre jobb ötletnek tűnik, amióta sorra bukkannak fel a tanulmányok, amik igazolják előnyös hatását a vércukorszintre, köhögésre, fájdalmakra és gyulladásokra. Egy egyszerű limonádéba reszelve is remek, de ha még tovább fokoznád, figyeld e heti receptjeinket, amikben arra mutatunk tippeket, hogyan kerülhet a gyömbér még gyakrabban az asztalodra.

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalácsfűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák  közé.
Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák közé.Fotó: Nataly Hanin

Hozzávalók:

  • 1 kiló felkockázott édesburgonya
  • 1 nagyobb teáskanál lereszelt gyömbér
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 felkockázott lila hagyma
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 5 deci tejszín
  • ízlés szerint Cayenne-bors, só és bors
  • 1 evőkanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a zöldségeket és a gyömbért a forró vajon legalább 5 percen át, majd szórd rá a lisztet , öntsd fel 1,5 liter vízzel, add hozzá a tejszínt és főzd puhára. Ha ezzel megvagy, pürésítsd botmixerrel, ízesítd sóval, borssal, a barna cukorral és ha szereted a csípőset, akkor egy kevés Cayenne-csilivel is. Ha turmixolás előtt kiveszel a zöldségekből, azokat is felhasználhatod levesbetétként. 

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség
Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

Tovább »

Még több recept

A gyömbér egészséges, és tökéletesen illik ebbe a házi narancslekvárba

Ez a dzsem van annyira univerzális, hogy a pácolt húsok mellett a pohárkrémekbe is jól illik. Nincs más dolgod, csak összedobni és kigondolni, hogy salátaöntetbe, vajas kekszek mellé vagy egy szelet piskóta tetejére kanalazod.

június3., 06:00

Ez a fokhagymás-gyömbéres pác a csirkét és a halakat is klasszul feldobja

Tényleg bármelyik húsfélének jól áll ez a pác, ami annyira izgalmassá teszi majd a legunalmasabb csirkemellet is, hogy nem is kell mellé más, csak egy kis édes-csípős szósszal leöntött uborka vagy egy adag coleslaw és néhány szelet grillezett barna kenyér.

május21., 06:00

Gyömbéres-citromos kekszek – egy kevés citrushéjjal készült cukormázzal lehetnek még különlegesebbek

Már a gyömbér is elég markáns ízt ad ennek az egyszerű sütinek, de még jobb, ha egy adag narancs- és lime-héjjal készült cukormázzal húzol csíkokat a tetejére.

május21., 06:00

Ha szereted a könnyű különlegességeket, ezt imádni fogod: mexikói bableves guacamoléval

Nem csak a pirítóson van helye az avokádókrémnek, jól kíséri ezt a mexikói hangulatú levest is, ami a hasznos, növényi eredetű fehérjék mellett az avokádónak köszönhetően A-, B-, C-, E- és D-vitaminnal is tele van.

január28., 09:24

Gyömbéres garnéla lime-mal és üvegtésztával – percek alatt összedobható, könnyű fogás

Ha még egészségesebbre szeretnéd, vágj extra vékony csíkokra szárzellert, répát és káposztát, hagyd őket negyedórára egy szójaszószos-balzsamecetes-mézes keverékben, és ezt is keverd a frissen elkészült, garnélás tésztához.

május20., 06:04

A hideg, bolgár uborkaleves tetején a legfinomabb egy adag forró, pirított dió

A tarator is többféleképpen készülhet, mi most egy nagyon egyszerű változatban mutatjuk meg. Egy adag grillezett kebapcse és bánica előtt a legfinomabb.

június4., 06:04

Mustra