Gyömbéres édesburgonya-leves – nyáron hidegen is finom

Gyömbért enni, azzal fűszerezni egyre jobb ötletnek tűnik, amióta sorra bukkannak fel a tanulmányok, amik igazolják előnyös hatását a vércukorszintre, köhögésre, fájdalmakra és gyulladásokra. Egy egyszerű limonádéba reszelve is remek, de ha még tovább fokoznád, figyeld e heti receptjeinket, amikben arra mutatunk tippeket, hogyan kerülhet a gyömbér még gyakrabban az asztalodra.

Nyáron egy kevés banáncsipsszel és grillezett ananásszal, télen mézeskalácsfűszerekkel és egy nagy adag almás raguval készítsd el. A meleg hónapokban hidegen tálalva is finom.

Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák  közé.
Egy kevés répa is kerülhet az édesburgonyák közé.Nataly Hanin

Hozzávalók

  • 1 kiló felkockázott édesburgonya
  • 1 nagyobb teáskanál lereszelt gyömbér
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 2 felkockázott lila hagyma
  • 2 púpozott evőkanál liszt
  • 5 deci tejszín
  • ízlés szerint cayenne-bors, só és bors
  • 1 evőkanál puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a zöldségeket és a gyömbért a forró vajon legalább 5 percen át, majd szórd rá a lisztet , öntsd fel 1,5 liter vízzel, add hozzá a tejszínt és főzd puhára. Ha ezzel megvagy, pürésítsd botmixerrel, ízesítd sóval, borssal, a barna cukorral és ha szereted a csípőset, akkor egy kevés Cayenne-csilivel is. Ha turmixolás előtt kiveszel a zöldségekből, azokat is felhasználhatod levesbetétként. 

Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség Gyömbérrel és mézzel grillezett lazac – néhány perc alatt elkészül ez az egészséges különlegesség

Egy nagy adag friss spenót, narancsszeletek és egy kis mézes-fehérborecetes öntet elég ahhoz, hogy egy tökéletes köretet kapjon ez a néhány perces fogás.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Gyors karfiolleves füstölt sajttal: egyszerű recept vacsorára

Egyik kedvenc alapanyagunk a karfiol, a fülstölt sajtot pedig azért szeretjük, mert bármelyik unalmas forgásból azonnal abbahagyhatatlan lesz, ha egy adagot rászórunk. Legyen szó párolt zöldségről, frissen kifőtt tésztáról vagy grillezett csirkemellről, egy indokolatlan adag alpesi füstölt azonnal tízpontossá varázsolja.

2021. október16., 06:24

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Isteni, őszi tökleves baconnel: gyors recept hétköznapokra

A sütőtök egy kisebb háztartásban megsütve általában annyi szeletet eredményez, amivel az ember nem biztos, hogy azonnal megbirkózik. Másnap még finom, de már nem sült tökként fogyasztanád, akkor jöhetnek a remek turmixok, sütemények, vagy ez a remek, őszi leves. Levesbetétként egy kis bacon és pirított dió keveréke került bele, de fűszeres tökmaggal is TÖKéletes.

2021. október15., 12:52

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Ezzel a minestrone levessel idézd meg Toscanát!

Az olasz konyhával nem tévedhetsz, a legtöbben szeretik, ráadásul általában egyszerűen összedobható fogásokat tartalmaz. Ez a leves is ilyen, és mivel ahány ház, annyi minestrone, a mi változatunkba ezúttal dupla adag sajt került.

2021. október10., 09:20

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek