5 extra trükk, amitől a legegyszerűbb étel is tökéletes lesz

Persze hogy sokféleképpen lehet világbajnok egy rántotta, nem beszélve arról, hogy eleve rengeteg ízben és változatban szeretjük. Mégis akad néhány okosság, amikkel a leggyakrabban készített ételeinket formálhatjuk kicsit még zamatosabbra, még krémesebbre, még harmonikusabb ízlvilágúra. Ezekből gyűjtöttük össze az öt kedvencünket.

Nincs is annál jobb gasztroötlet, mint a leggyakrabban készített, egyszerű ételek még tökéletesebb elkészítését megtanulni, így soha nem lesz szükség arra, hogy leveskockával helyettesítsük az alaplevet, nem eszünk majd szottyos sült krumplit, és a tojásrántottánk is világbajnok lehet. A Lovefood összeállításában a leggyakrabban készített ételek tökéletes receptjének jártak utána. 

#1 A tökéletes tojásrántotta

Mindannyian jártunk már olyan svédasztalos büfénél, ahol a rántotta csak egy-egy kissé kiszáradt sült tojás volt, gazdag ízek és igazán jó, krémes állag nélkül. Reggeli kedvencünk sokféleképpen lehet még finomabb, és ha nem akarsz extra hozzávalókkal dolgozni, sokszor az is elég, hogy kissé felvered a tojást és nem sütöd túl sok ideig és magas hőfokon. A tökéletes eredményért a lap azt javasolja: sütés előtt és az étel elkészülte után is keverj el benne egy kevés vajat, így még aromásabb lesz, az állaga pedig sokkal krémesebb. Egyesek egy kis tejszínt is adnak hozzá, ám az alapszabály mindig ugyanaz: amikor elkészült, azonnal vedd le a tűzről, mert a túlsütés a legfinomabb extra hozzávalók mellett sem tesz jót neki. 

#2 Ropogós, de belül puha sült krumpli

Több módja is van annak, hogy tökéletes burgonyaköretet készítsünk, és egyik sem szükségszerűen bonyolultabb, mint ha olajban sütnénk meg a hasábokat. Gyakran elég, ha a hús mellett sült, és megszívja magát egy kis zamatos zsírral, mások egy kevés pluszzsiradékon pirítanak rá puhulás után, hogy a külseje ropogósabb legyen. De itt van egy újabb módszer: a megfőtt burgonyát kevés lisztbe forgatjuk, sózzuk és valamilyen zsiradékkal sütjük ropogósra, ami az olívaolajtól a libazsírig bármi lehet. 

A tökéletes sült krumpli.
A tökéletes sült krumpli.Ever / Getty Images Hungary

#3 Néhány extra ízesítő mindig jól jön

Mindig érdemes néhány extra szószt és fűszert szerepeltetni a konyhai repertoárban, amiktől a legegyszerűbb zöldség-hús párosok is egzotikus ételekké válhatnak. Ilyen lehet a szójaszósz, a szezámolaj, a halszósz vagy a teriyaki szósz. Ezekkel halas és csirkés ételeket is feldobhatsz, és ha még extrább fogást szeretnél, keverj a zöldségek mellé gyümölcsöket vagy egy kevés csilit. Wokban percek alatt egzotikus fogást készíthetsz néhány nem mindennapi szósszal. 

#4 A legfinomabb alaplé   

Alaplevet maradék zöldségekből és húsokból készíthetsz, amivel kapcsolatban általában azt javasolják: mehet bele mindenféle konyhai zöldség- és húsmaradék. Ha viszont a legfinomabbra szeretnéd, semmiképpen ne hagyd ki a csontokat, és a lehető legtöbbféle zöldség kerüljön a későbbi krémleveseid alapjába. Mehet bele sárgarépa, hagyma, zeller, póréhagyma, babérlevél, petrezselyem és kakukkfű, só és bors. Főzd lassan, kis lángon, és ne spórolj a hozzávalókkal – így lesz a legtökéletesebb a végeredmény. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Az alapleveknek két fő fajtája van: a fehér és a barna. Előbbi úgy készül, mint egy könnyebb, nem túl ízes húsleves, a másikhoz előtte le kell pirítanod a hozzávalókat egy kevés zsiradékon. Többféle csonttal, egy kevés borral, paradicsommal, egy kis cukorral és extra fűszerekkel dobhatod fel.

Ilyeneket azért nem csinál az alaplé.
Ilyeneket azért nem csinál az alaplé.anton5146 / Getty Images Hungary

#5 Egyszerű, de mindenhez jó salátaöntet

A bolti salátaönteteknél azért a legtöbben el tudunk képzelni finomabbat, és szerencsére nem is szükséges csak fantáziálni róla, mert pillanatok alatt összedobható egy-egy izgalmas változat. Sokáig eláll: tartsd egy csavaros tetejű üvegben a hűtőszekrényben, és felrázás után már öntheted is a salátákra. Keverj össze zúzott fokhagymafejeket 1 adag tengeri sóval, majd adj hozzá 1 evőkanál dijoni mustárt és 1 evőkanál fehér- vagy vörösborecetet. Rázd jól össze, adj hozzá frissen őrölt fekete borsot, majd úgy 6 evőkanál olívaolajat. Arányosan és ízlés szerint fűszerezve készíthetsz belőle akár többet is, amiket felhasználáskor tovább ízesíthetsz paprikával, rózsaborssal, mézzel, mogyoróvajjal, szójaszósszal, parmezánnal vagy egy kevés szarvasgombával. 

De ha egy másik öntetet is kipróbálnál, arra is adunk tippet:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek