Talán mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki nem iszik csapvizet, mert nem találja tisztának, vagy mert azt hallotta, hogy abban a városban, régióban jobb a palackozottat választani. Lehet, hogy mindenhol iható a víz, csak mi vagyunk finnyásak? Vagy tényleg akad terület, ahol biztonságosabb a palackozott víz?
Annak igyekeztünk utánajárni, hogy egyszerű halandóként vajon hogyan tudjuk kinyomozni, hogy a víz, ami nálunk a lakásban a csapból folyik, vajon biztonsággal iható-e.
Akkor most hol iható a csapvíz, és hol nem?
A választ a Nébih szakemberei mondták meg, akik azt is elárulták, mit jelent, ha a víz ivóvízminőségű.
Mint kiderült, az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek az élelmiszerláncon belül felhasznált ivóvíz minőségét is ellenőrzik. A lakossági ivóvíz minőségét a népegészségügyi szakigazgatási szervek ellenőrzik.
Az emberi fogyasztásra szánt víz, azaz az ivóvíz minőségi követelményeiről és ellenőrzésének folyamatáról külön rendelet van hatályban hazánkban. Eszerint a víz kizárólag akkor felel meg az ivóvízminőségnek, ha nem tartalmaz olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust, parazitát, kémiai vagy fizikai anyagot, amely az emberi egészségre veszélyt jelenthet, illetve a rendelet mellékletében meghatározott követelményeknek megfelel.

A víziközmű-szolgáltatóknak az illetékes népegészségügyi szerv által évente határozatban jóváhagyott vizsgálati program szerint kell ellenőrzéseket végezniük. A vezetékes ivóvíz minőségét alapvetően a népegészségügyi szakigazgatás szervek (az NNK és a kormány- és járási hivatalok népegészségügyi szakemberei) ellenőrzik, így vizsgálati tapasztalatokkal ők rendelkeznek. Ők tehát az illetékesek abban, hogy vajon a városban, ahová éppen költözni készülünk, vajon milyen minőségű a csapvíz.
És mi a helyzet az éttermekkel, ők vajon mindig jó minőségű vizet használnak?
Igen, nekik nincs más választásuk. A hazai és uniós jogszabályok egyértelműen rögzítik, hogy élelmiszeripari vállalkozás csak ivóvízminőségű vízzel üzemelhet. Ennek elsődleges felelőssége a vállalkozásoké, önellenőrzés során jogszabályban meghatározott gyakorisággal vízvizsgálatokat kell végeztetniük akkreditált laboratóriumban is.
Ha a víz minősége nem felel meg az ivóvíz minőségi kritériumainak, abban az esetben a vállalkozásnak azonnal intézkednie kell. Mindezek mellett az élelmiszer-vállalkozások az önellenőrzés során végzett vízvizsgálatok eredményeit is megküldik az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek, úgyhogy arra elméletben nem sok esély van, hogy ha egy étteremben vagy menzán kérünk egy kancsó csapvizet, abból bármilyen bajunk származhatna.

Egészségi, élvezeti és komoly környezetvédelmi szempontokat is mérlegelünk, amikor döntünk. Te hogy vagy vele? Szavazz!
Tovább olvasomA cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés