Honnan tudhatom, hogy iható-e a csapvíz a városomban?

Van olyan város, ahol nem iható? Vagy mindenhol az? Esetleg nem mondják, de néha jobb választás az ásványvíz? Hogyan tudna ennek az egésznek utánajárni az ember, ha épp új helyre költözik, vagy úgy dönt, hogy leszokik a műanyag palackokról?

Talán mindannyiunknak van olyan ismerőse, aki nem iszik csapvizet, mert nem találja tisztának, vagy mert azt hallotta, hogy abban a városban, régióban jobb a palackozottat választani. Lehet, hogy mindenhol iható a víz, csak mi vagyunk finnyásak? Vagy tényleg akad terület, ahol biztonságosabb a palackozott víz?

Annak igyekeztünk utánajárni, hogy egyszerű halandóként vajon hogyan tudjuk kinyomozni, hogy a víz, ami nálunk a lakásban a csapból folyik, vajon biztonsággal iható-e.

Akkor most hol iható a csapvíz, és hol nem?

A választ a Nébih szakemberei mondták meg, akik azt is elárulták, mit jelent, ha a víz ivóvízminőségű.

Mint kiderült, az élelmiszerlánc-felügyeleti szervek az élelmiszerláncon belül felhasznált ivóvíz minőségét is ellenőrzik. A lakossági ivóvíz minőségét a népegészségügyi szakigazgatási szervek ellenőrzik.

Az emberi fogyasztásra szánt víz, azaz az ivóvíz minőségi követelményeiről és ellenőrzésének folyamatáról külön rendelet van hatályban hazánkban. Eszerint a víz kizárólag akkor felel meg az ivóvízminőségnek, ha nem tartalmaz olyan mennyiségben vagy koncentrációban mikroorganizmust, parazitát, kémiai vagy fizikai anyagot, amely az emberi egészségre veszélyt jelenthet, illetve a rendelet mellékletében meghatározott követelményeknek megfelel.

Ahol jó minőségű, ott ne vásároljunk fölöslegesen műanyag palackokat
Ahol jó minőségű, ott ne vásároljunk fölöslegesen műanyag palackokatThanasis Zovoilis / Getty Images Hungary

A víziközmű-szolgáltatóknak az illetékes népegészségügyi szerv által évente határozatban jóváhagyott vizsgálati program szerint kell ellenőrzéseket végezniük. A vezetékes ivóvíz minőségét alapvetően a népegészségügyi szakigazgatás szervek (az NNK és a kormány- és járási hivatalok népegészségügyi szakemberei) ellenőrzik, így vizsgálati tapasztalatokkal ők rendelkeznek. Ők tehát az illetékesek abban, hogy vajon a városban, ahová éppen költözni készülünk, vajon milyen minőségű a csapvíz.

És mi a helyzet  az éttermekkel, ők vajon mindig jó minőségű vizet használnak?

Igen, nekik nincs más választásuk. A hazai és uniós jogszabályok egyértelműen rögzítik, hogy élelmiszeripari vállalkozás csak ivóvízminőségű vízzel üzemelhet. Ennek elsődleges felelőssége a vállalkozásoké, önellenőrzés során jogszabályban meghatározott gyakorisággal vízvizsgálatokat kell végeztetniük akkreditált laboratóriumban is.

Ha a víz minősége nem felel meg az ivóvíz minőségi kritériumainak, abban az esetben a vállalkozásnak azonnal intézkednie kell. Mindezek mellett az élelmiszer-vállalkozások az önellenőrzés során végzett vízvizsgálatok eredményeit is megküldik az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnek, úgyhogy arra elméletben nem sok esély van, hogy ha egy étteremben vagy menzán kérünk egy kancsó csapvizet, abból bármilyen bajunk származhatna. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra