Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevelek – mintha a tengerparton lennél

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

A kertben grillezni még ezekben a napokban sem tilos, és ha már kint vagytok, tarthattok tematikus görög, török, horvát vagy olasz esteket. Előbbi kettő menüjébe tökéletesen illik majd ez a húsos szőlőlevél, na és persze egy-egy adag füstös szuvlaki.

Zsenge levelekből a legfinomabb.
Zsenge levelekből a legfinomabb.Fudio

Hozzávalók

  • 2 nagy csokor zsenge szőlőlevél leforrázva
  • 30 deka darált marha- vagy bárányhús
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 25 deka rizs
  • ízlés szerint só, bors, szegfűbors (és fahéj)
Recept idők

Elkészítés:

A rizst tedd egy tálba és öntsd le annyi forró vízzel, amennyi ellepi, majd 30 percig hagyd benne. Ha ezzel megvagy, szűrd le és add hozzá a húst, a vajat és az ízesítőket is. 

1-1 kanál tölteléket a közepére halmozva tekerd fel szorosan a leveleket, és rétegezd egy nagy lábosba. Öntsd fel 2 pohár forró vízzel és kis lángon főzd legalább 35 percen át. Olvasztott vajjal és citromlével meglocsolva tálald, és ha van otthon friss kapor, abból is mehet a tetejére.

 

 

Különleges vacsora lesz: gyümölcsös rizs barna rizsből fahéjas pulykafasírttal Különleges vacsora lesz: gyümölcsös rizs barna rizsből fahéjas pulykafasírttal

Az édes és a sós klasszikus páros együtt, tudja ezt mindenki, aki egy csipet sót is tesz a süteményekbe, szereti a húsokat gyümölcsraguval, vagy az amerikai palacsintát sós vajjal. Éppen ettől lesz nagyon finom ez az egyszerű fogás is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Nyaralj itthon: töltött szőlőlevelek kaporral és citrommal

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes a tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

2020. május6., 06:00

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Olcsó, kiadós és isteni: tejszínes-tárkonyos burgonyaleves baconnel

Ha a magyaros változatot már próbáltad, itt az ideje annak, hogy ezt a francia hangulatút is összedobd!

2022. február9., 06:24

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

2022. február11., 06:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek