Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevelek – mintha a tengerparton lennél

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

A kertben grillezni még ezekben a napokban sem tilos, és ha már kint vagytok, tarthattok tematikus görög, török, horvát vagy olasz esteket. Előbbi kettő menüjébe tökéletesen illik majd ez a húsos szőlőlevél, na és persze egy-egy adag füstös szuvlaki.

Zsenge levelekből a legfinomabb.
Zsenge levelekből a legfinomabb.Fudio

Hozzávalók

  • 2 nagy csokor zsenge szőlőlevél leforrázva
  • 30 deka darált marha- vagy bárányhús
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 25 deka rizs
  • ízlés szerint só, bors, szegfűbors (és fahéj)
Recept idők

Elkészítés:

A rizst tedd egy tálba és öntsd le annyi forró vízzel, amennyi ellepi, majd 30 percig hagyd benne. Ha ezzel megvagy, szűrd le és add hozzá a húst, a vajat és az ízesítőket is. 

1-1 kanál tölteléket a közepére halmozva tekerd fel szorosan a leveleket, és rétegezd egy nagy lábosba. Öntsd fel 2 pohár forró vízzel és kis lángon főzd legalább 35 percen át. Olvasztott vajjal és citromlével meglocsolva tálald, és ha van otthon friss kapor, abból is mehet a tetejére.

 

 

kapcsolódó Különleges vacsora lesz: gyümölcsös rizs barna rizsből fahéjas pulykafasírttal
Különleges vacsora lesz: gyümölcsös rizs barna rizsből fahéjas pulykafasírttal

Az édes és a sós klasszikus páros együtt, tudja ezt mindenki, aki egy csipet sót is tesz a süteményekbe, szereti a húsokat gyümölcsraguval, vagy az amerikai palacsintát sós vajjal. Éppen ettől lesz nagyon finom ez az egyszerű fogás is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

február23., 10:08

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

február12., 06:24

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

február8., 07:24

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

február18., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

február14., 06:24

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Mustra