Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevelek – mintha a tengerparton lennél

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

A kertben grillezni még ezekben a napokban sem tilos, és ha már kint vagytok, tarthattok tematikus görög, török, horvát vagy olasz esteket. Előbbi kettő menüjébe tökéletesen illik majd ez a húsos szőlőlevél, na és persze egy-egy adag füstös szuvlaki.

Zsenge levelekből a legfinomabb.
Zsenge levelekből a legfinomabb.Fudio

Hozzávalók:

  • 2 nagy csokor zsenge szőlőlevél leforrázva
  • 30 deka darált marha- vagy bárányhús
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 25 deka rizs
  • ízlés szerint só, bors, szegfűbors (és fahéj)
Recept idők

Elkészítés:

A rizst tedd egy tálba és öntsd le annyi forró vízzel, amennyi ellepi, majd 30 percig hagyd benne. Ha ezzel megvagy, szűrd le és add hozzá a húst, a vajat és az ízesítőket is. 

1-1 kanál tölteléket a közepére halmozva tekerd fel szorosan a leveleket, és rétegezd egy nagy lábosba. Öntsd fel 2 pohár forró vízzel és kis lángon főzd legalább 35 percen át. Olvasztott vajjal és citromlével meglocsolva tálald, és ha van otthon friss kapor, abból is mehet a tetejére.

 

 

kapcsolódó Különleges vacsora lesz: gyümölcsös rizs barna rizsből fahéjas pulykafasírttal
Különleges vacsora lesz: gyümölcsös rizs barna rizsből fahéjas pulykafasírttal

Az édes és a sós klasszikus páros együtt, tudja ezt mindenki, aki egy csipet sót is tesz a süteményekbe, szereti a húsokat gyümölcsraguval, vagy az amerikai palacsintát sós vajjal. Éppen ettől lesz nagyon finom ez az egyszerű fogás is.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors vacsoratipp: kínai hangulatú kacsaragu egyszerűen

Ez a gyors curry nemcsak izgalmas, de a sok zöldségnek köszönhetően egészséges fogás is lesz. Már csak egy kis párolt rizs hiányzik alóla, egy nagy csokor friss petrezselyemmel elkeverve.

szeptember13., 10:24

Kacsa stir-fry gyömbérrel és rengeteg zöldséggel

Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.

szeptember15., 10:24

A fahéjas mázzal sült kacsacomb mellé a zöldhagymás uborkasaláta lesz a tökéletes köret

Jó csípősen, mézzel, fahéjjal és paprikával szeretjük a legjobban ezt a mázas kacsát, amihez a saláta mellé egy kis adag vörösboros-fűszeres szilvaragu is remekül illik, főleg az őszi hónapokban. Ha tovább fokoznád az izgalmas köretek számát, piríts meg néhány főtt céklát egy kevés vaníliás vajban.

szeptember16., 10:24

Íme egy klassz datolyás-csokis sütemény, ami hűtőben készül

Utazás közben, gyors reggeliként és desszertként is bevethető ez az egyszerű finomság, amiből dupla adagot is simán összedobhatsz, mert felolvasztás után is nagyon finom.

szeptember11., 10:24

Vegán szingapúri tészta – ha egy könnyű, húsmentes fogásra vágysz

Egy könnyű, tésztás fogásra bármikor vevők vagyunk, és bár a grízessel és a sajtos-tejfölössel sincs semmi baj, néha az ember inkább egy-egy izgalmas és pofonegyszerűen összerittyenthető különlegességre vágyik. Íme az egyik ilyen kedvencünk!

szeptember16., 11:24

Lencsés hummusz izgalmasan – zöldségek mellett és szendvicsekben is finom

Ha épp csicseriborsó nincs otthon, ezt a fehérbabos-lencsés mártogatóst érdemes elkészítened. Egy kis plusz fahéjjal, köménnyel, csilivel és olívaolajjal a tetején lesz igazán keleti.

szeptember11., 10:24

Mustra