Fűszeres darált hússal töltött szőlőlevelek – mintha a tengerparton lennél

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

A kertben grillezni még ezekben a napokban sem tilos, és ha már kint vagytok, tarthattok tematikus görög, török, horvát vagy olasz esteket. Előbbi kettő menüjébe tökéletesen illik majd ez a húsos szőlőlevél, na és persze egy-egy adag füstös szuvlaki.

Zsenge levelekből a legfinomabb.
Zsenge levelekből a legfinomabb.Fudio

Hozzávalók

  • 2 nagy csokor zsenge szőlőlevél leforrázva
  • 30 deka darált marha- vagy bárányhús
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál vaj
  • 25 deka rizs
  • ízlés szerint só, bors, szegfűbors (és fahéj)
Recept idők

Elkészítés:

A rizst tedd egy tálba és öntsd le annyi forró vízzel, amennyi ellepi, majd 30 percig hagyd benne. Ha ezzel megvagy, szűrd le és add hozzá a húst, a vajat és az ízesítőket is. 

1-1 kanál tölteléket a közepére halmozva tekerd fel szorosan a leveleket, és rétegezd egy nagy lábosba. Öntsd fel 2 pohár forró vízzel és kis lángon főzd legalább 35 percen át. Olvasztott vajjal és citromlével meglocsolva tálald, és ha van otthon friss kapor, abból is mehet a tetejére.

 

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek