Fokhagymás-citromos szőlőlevelek mentás joghurttal – grillezett zöldségekkel extrakönnyű vacsora lesz

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Mi lenne, ha ma köretnek nem egyszerű rizs készülne a húsok mellé, hanem egy ilyen egzotikus kísérő néhány balzsamecettel meglocsolt, grillezett paradicsommal? Vegáknak tálald grillezett zöldségek mellé egy kis csokor felaprított mentával elkevert joghurttal. 

Már csak a joghurt hiányzik a tetejéről.
Már csak a joghurt hiányzik a tetejéről.vivoo

Hozzávalók:

  • 1 darab biocitrom héja
  • 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál puha vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 bögre rizs
  • 3 nagy csokor szőlőlevél leforrázva
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát a forró zsiradékok keverékében kis lángon, majd add hozzá a rizst, citromhéjat, sót és borsot, majd pihenjen legalább egy negyedórát a keverék. 

Ha ezzel megvagy, kezdd el tölteni a szőlőleveleket egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva.

Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha ezzel is megvagy, takard le az egészet egy sor levéllel, és öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35 percen át. Friss citrommal meglocsolva, a mentával elkevert joghurttal tálald. 

kapcsolódó Miért kell megpirítani a rizst? Van ennek értelme?
Miért kell megpirítani a rizst? Van ennek értelme?

Az egyik állandóan felmerülő konyhai kérdésre most megadjuk a választ.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Süss vaníliás céklát a forrólevegős sütőben, nem fogod megbánni!

Ha elkészült, locsold meg egy kevés balzsamecettel, mehet hozzá só és frissen tört rózsabors, és egy kevés vajban forgasd meg, amíg meleg. Így lesz igazán tökéletes. És természetes: a hagyományos sütőben is ugyanolyan finom lesz.

szeptember25., 12:52

Sajtos-mascarponés burgonya tárkonnyal és citrommal

A hagyományos burgonyaköret is lehet jóval finomabb a megszokottnál akkor, ha egy kis adag krémes mascarponét és egy-két izgalmas fűszert is hozzáadsz. Fehér húsok mellett a legtökéletesebb.

szeptember25., 10:24

Ez a zöldségkebab zöldborsós-mustáros mártogatóssal lesz a legfinomabb

Mutatós köret, ami tökéletes arra az esetre is, ha vendégeket vársz. Sokkal szebb, mint egy adag párolt zöldség, pedig lényegében erről van szó. Ha egy kevés sajtkrémbe keversz sült hagymát, mustárt, majd sóval és zöld borssal ízesíted, tökéletes mártogatóst készítettél a zöldségek mellé.

szeptember24., 11:24

Fokhagymás lazac – spenótos-paradicsomos csicseriborsóval lesz az igazi

Ez a isteni, ízesített csicseriborsó egy nagy adag zöldséggel salátává, egy kevés reszelt parmezánnal langyos köretté varázsolható. Ha pedig vegán vendégek jönnek, csak kanalazd egy nagy adag ananászos-citromfüves párolt rizsre és szórd meg egy kevés füstölt paprikaporral.

szeptember22., 12:52

Gyors, sáfrányos rizskrokett: tökéletes, ha izgalmas köretet keresel

Bármilyen ragu mellett isteni lesz ez a különleges fogás, ami még akkor is nagyon elegáns, ha épp maradék rizsből készült. Egy fűszeres, jó csípős indiai curry például verhetetlen vele.

szeptember26., 10:24

Citromos lazac vajban sült, zsályás gnocchival

Egy nagy halom gnocchi akár frissen is összedobható egy kis burgonyából és lisztből, de akár tökös és édesburgonyás változatban is kipróbálhatod az olasz hangulatú nudlikat. Paradicsomos szószban, de egyszerűen, vajban sütve is tökéletes. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle lazaccal egy remek, gyors, mediterrán hangulatú vacsora.

szeptember20., 12:52

Mustra