Fokhagymás-citromos szőlőlevelek mentás joghurttal – grillezett zöldségekkel extrakönnyű vacsora lesz

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Mi lenne, ha ma köretnek nem egyszerű rizs készülne a húsok mellé, hanem egy ilyen egzotikus kísérő néhány balzsamecettel meglocsolt, grillezett paradicsommal? Vegáknak tálald grillezett zöldségek mellé egy kis csokor felaprított mentával elkevert joghurttal. 

Már csak a joghurt hiányzik a tetejéről.
Már csak a joghurt hiányzik a tetejéről.vivoo

Hozzávalók

  • 1 darab biocitrom héja
  • 6 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 teáskanál puha vaj
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 bögre rizs
  • 3 nagy csokor szőlőlevél leforrázva
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát a forró zsiradékok keverékében kis lángon, majd add hozzá a rizst, citromhéjat, sót és borsot, majd pihenjen legalább egy negyedórát a keverék. 

Ha ezzel megvagy, kezdd el tölteni a szőlőleveleket egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva.

Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha ezzel is megvagy, takard le az egészet egy sor levéllel, és öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35 percen át. Friss citrommal meglocsolva, a mentával elkevert joghurttal tálald. 

kapcsolódó Miért kell megpirítani a rizst? Van ennek értelme?
Miért kell megpirítani a rizst? Van ennek értelme?

Az egyik állandóan felmerülő konyhai kérdésre most megadjuk a választ.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gofri mandulaliszttel és cukor nélkül – egy kevés tejszínhabbal és eperlekvárral a legfinomabb

Ha egy kicsit egészségesebben készítenéd kedvenced, ezt a receptet ajánljuk, ha pedig igazán finomra szeretnéd, a (cukormentes) eperlekvár se maradjon le a tetejéről.

február11., 06:32

Nyaralj itthon: töltött szőlőlevelek kaporral és citrommal

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes a tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

2020. május6., 06:00

Mikrós, mini csokitorta 3 perc alatt – egy nagy kanál mogyorókrémmel a tetején a legfinomabb!

Ha egyszemélyes desszertre vágysz, éppen elég egy mikrós bögresüti. Ha pedig igazán finomra szeretnéd készíteni, a Nutella mellé egy kevés tejszínhab is kerüljön a tetejére.

február10., 06:24

Olívával és fahéjjal is feldobhatod a töltött szőlőleveleket

Ha egy nagy adagot készítesz belőle, a vega vendégek is garantáltan jóllaknak. Ha még jobban lenyűgöznéd őket, egy kevés cukkinis lecsó tetején tálald.

2020. május6., 06:00

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

február8., 07:24

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

február16., 06:24

Mustra