Görög hangulatú rizses fogás: újhagymás-mentás szőlőlevelek

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Tedd egy tálra egy adag görögsaláta és egy citromos grillezett hal mellé, és máris egy kicsit jobb hangulatban telnek a bezártságban töltött napok és hetek.

Gránátalmával tálalva igazán autentikus.
Gránátalmával tálalva igazán autentikus.Ezhukov

Hozzávalók

  • 3 nagy csokor szőlőlevél leforrázva
  • 1 csokor mentalevél apróra vágva
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 kisebb csokor zellerzöld apróra vágva
  • 1 bögre rizs
  • 3 szál újhagyma apróra vágva
  • 1 kisebb darab biocitrom héja és leve
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát egy kevés vajon, majd add hozzá a rizst, zöldfűszereket és az ízesítőket, majd tedd félre legalább egy negyedórára. 

Ha ezzel megvagy, forrázd le a leveleket, és kezdd el tölteni egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva. Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha elkészültél, takard le az egészet egy sor levéllel, öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35 percen át. Friss citrommal meglocsolva tálald. 

kapcsolódó Így lesz feleannyi kalória a rizsben
Így lesz feleannyi kalória a rizsben

A kókuszolajban és a hűtésben rejlik a megoldás, el is áruljuk, miért!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

február12., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

február15., 06:32

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Fokhagymás-citromos szőlőlevelek mentás joghurttal – grillezett zöldségekkel extrakönnyű vacsora lesz

Mi lenne, ha ma köretnek nem egyszerű rizs készülne a húsok mellé, hanem egy ilyen egzotikus kísérő néhány balzsamecettel meglocsolt, grillezett paradicsommal?

2020. május8., 07:32

Olívával és fahéjjal is feldobhatod a töltött szőlőleveleket

Ha egy nagy adagot készítesz belőle, a vega vendégek is garantáltan jóllaknak. Ha még jobban lenyűgöznéd őket, egy kevés cukkinis lecsó tetején tálald.

2020. május6., 06:00

Mustra