Görög hangulatú rizses fogás: újhagymás-mentás szőlőlevelek

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Tedd egy tálra egy adag görögsaláta és egy citromos grillezett hal mellé, és máris egy kicsit jobb hangulatban telnek a bezártságban töltött napok és hetek.

Gránátalmával tálalva igazán autentikus.
Gránátalmával tálalva igazán autentikus.Ezhukov

Hozzávalók:

  • 3 nagy csokor szőlőlevél leforrázva
  • 1 csokor mentalevél apróra vágva
  • 1 evőkanál puha vaj
  • 1 kisebb csokor zellerzöld apróra vágva
  • 1 bögre rizs
  • 3 szál újhagyma apróra vágva
  • 1 kisebb darab biocitrom héja és leve
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát egy kevés vajon, majd add hozzá a rizst, zöldfűszereket és az ízesítőket, majd tedd félre legalább egy negyedórára. 

Ha ezzel megvagy, forrázd le a leveleket, és kezdd el tölteni egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva. Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha elkészültél, takard le az egészet egy sor levéllel, öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35 percen át. Friss citrommal meglocsolva tálald. 

kapcsolódó Így lesz feleannyi kalória a rizsben
Így lesz feleannyi kalória a rizsben

A kókuszolajban és a hűtésben rejlik a megoldás, el is áruljuk, miért!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Sült tök fetával és gránátalmával, mediterrán hangulatban

Lassan érkezik a sült tök szezonja, és mi felkészülten várjuk. Ha már megcsípte az első dér, akkor biztosan elég édes, addig is próbáld ki fahéjjal, naranccsal és gesztenyemézzel, vagy ebben a remek, fetás változatban!

szeptember15., 11:24

Borsós-fetás frittata – egy kis tejszínnel és vajjal dobtuk fel

Nálunk zöldborsóval és újhagymával készül ez a remek fogás, amit édeskés, pirított kalácsszeletekkel tálalunk. Tökéletes hétvégi reggeli, de ebédre vagy vacsorára enni sem szentségtörés bevetni.

szeptember14., 10:24

Csilivel és lime-mal ízesített pattogatott kukorica

A kukoricát – legyen akár sima, akár sajtos változat – simán utólag is ízesítheted, és persze hogy a recept elkészítése nem nagy truváj, a lényeg inkább az, hogy tudd: a fantáziád bevethető egy ilyen egyszerű étel készítésénél is. Ha a csilis változatot megunod, készíts füstös-köményeset, kurkumás-fahéjasat, vagy akár kakaós-vaníliásat – mindegyik izgalmas nassolnivaló lesz egy filmezős estén.

szeptember10., 12:52

Olívával és fahéjjal is feldobhatod a töltött szőlőleveleket

Ha egy nagy adagot készítesz belőle, a vega vendégek is garantáltan jóllaknak. Ha még jobban lenyűgöznéd őket, egy kevés cukkinis lecsó tetején tálald.

2020. május6., 06:00

Íme egy klassz datolyás-csokis sütemény, ami hűtőben készül

Utazás közben, gyors reggeliként és desszertként is bevethető ez az egyszerű finomság, amiből dupla adagot is simán összedobhatsz, mert felolvasztás után is nagyon finom.

szeptember11., 10:24

Mangó-kacsa saláta – ezt egy hosszú nap után is könnyen összedobod

Főleg akkor remek ez a recept, ha épp van otthon a tegnapi kacsasültből egy kis maradék, ami egy-két tejes fogást már nem ad ki. Ezekkel a remek hozzávalókkal felturbózva hamar menő ebéd vagy vacsora kerekedik belőle.

szeptember13., 12:52

Mustra