Olívával és fahéjjal is feldobhatod a töltött szőlőleveleket

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Ha egy nagy adagot készítesz belőle, a vega vendégek is garantáltan jóllaknak. Ha még jobban lenyűgöznéd őket, egy kevés cukkinis lecsó tetején tálald.

Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.
Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.Tim E White

Hozzávalók

  • 3 csokor szőlőlevél leforrázva
  • 0.5 darab póréhagyma felaprítva
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 bögre rizs
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 bögre fekete olíva apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a rizst, olívát, fahéjat, sót és borsot, és tedd félre legalább egy negyedórára. Ha ezzel megvagy, forrázd le a leveleket, és kezdd el tölteni egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva.

Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha mindet megtöltötted, takard le egy sor szőlőlevéllel, öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35-40 percen át. Friss citrommal meglocsolva tálald. Szuper minden görög és török hangulatú, szabad tűzön sült hús mellett, egy-egy adag citrommal meglocsolt, citromhéjjal és reszelt sajttal megszórt, fűszeres csirkecomb mellett is tökéletes. 

kapcsolódó Hidegen és melegen is tökéletes: olasz csirkés-rizses saláta parmezánnal
Hidegen és melegen is tökéletes: olasz csirkés-rizses saláta parmezánnal

Akár háromperces konyhai rutinnal is nagyon könnyű készíteni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Görög hangulatú rizses fogás: újhagymás-mentás szőlőlevelek

Tedd egy tálra egy adag görögsaláta és egy citromos grillezett hal mellé, és máris egy kicsit jobb hangulatban telnek a bezártságban töltött napok és hetek.

2020. május7., 06:00

Mustra