Olívával és fahéjjal is feldobhatod a töltött szőlőleveleket

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Ha egy nagy adagot készítesz belőle, a vega vendégek is garantáltan jóllaknak. Ha még jobban lenyűgöznéd őket, egy kevés cukkinis lecsó tetején tálald.

Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.
Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.Tim E White

Hozzávalók

  • 3 csokor szőlőlevél leforrázva
  • 0.5 darab póréhagyma felaprítva
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 bögre rizs
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 bögre fekete olíva apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a rizst, olívát, fahéjat, sót és borsot, és tedd félre legalább egy negyedórára. Ha ezzel megvagy, forrázd le a leveleket, és kezdd el tölteni egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva.

Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha mindet megtöltötted, takard le egy sor szőlőlevéllel, öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35-40 percen át. Friss citrommal meglocsolva tálald. Szuper minden görög és török hangulatú, szabad tűzön sült hús mellett, egy-egy adag citrommal meglocsolt, citromhéjjal és reszelt sajttal megszórt, fűszeres csirkecomb mellett is tökéletes. 

kapcsolódó Hidegen és melegen is tökéletes: olasz csirkés-rizses saláta parmezánnal
Hidegen és melegen is tökéletes: olasz csirkés-rizses saláta parmezánnal

Akár háromperces konyhai rutinnal is nagyon könnyű készíteni.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Napi nosztalgia: a nagymamád tejes pitéjét te is könnyen összedobhatod

Gyümölcsraguval, fahájas porcukorral és fűszeres narancslekvárral is nagyon finom, de akkor sem tévedsz nagyot, ha sűrű csokiszósszal és tejszínnel tálalod.

2022. február8., 07:24

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Mutatjuk a legújabb kedvenced: csirkés wrap mogyorószósszal

Annyira finom és olyan egyszerű ez a fogás, hogy legszívesebben egész nap ezt falnánk!

2022. február12., 06:24

Mustra