Olívával és fahéjjal is feldobhatod a töltött szőlőleveleket

A dolmades, becenevén dolma a szőlőlevelekbe tekert, legtöbbször kapros-rizses étel, aminek töltelékébe gyakran hús is kerül. Itthon viszonylag ritkán kerül az asztalra a leginkább a görögöktől, törököktől ismert finomság, pedig nagyon is megérné összedobni. Ha te is elkészíted, érdemes tavaszi, zsenge leveleket megtöltened.

Ha egy nagy adagot készítesz belőle, a vega vendégek is garantáltan jóllaknak. Ha még jobban lenyűgöznéd őket, egy kevés cukkinis lecsó tetején tálald.

Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.
Ha többen vagytok, dupla mennyiségben is készülhet.Fotó: Tim E White

Hozzávalók:

  • 3 csokor szőlőlevél leforrázva
  • 0.5 darab póréhagyma felaprítva
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 bögre rizs
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 0.5 bögre fekete olíva apróra vágva
Recept idők

Elkészítés:

Párold üvegesre a hagymát egy kevés olajon, majd add hozzá a rizst, olívát, fahéjat, sót és borsot, és tedd félre legalább egy negyedórára. Ha ezzel megvagy, forrázd le a leveleket, és kezdd el tölteni egy-egy kanálnyi rizzsel, jó szorosan, az oldalukat tekerés közben behajtogatva.

Az elkészült tekercseket tedd szorosan egymás mellé a tálba, majd a tetejükre a következő sort. Ha mindet megtöltötted, takard le egy sor szőlőlevéllel, öntsd le annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzd kis lángon még legalább 35-40 percen át. Friss citrommal meglocsolva tálald. Szuper minden görög és török hangulatú, szabad tűzön sült hús mellett, egy-egy adag citrommal meglocsolt, citromhéjjal és reszelt sajttal megszórt, fűszeres csirkecomb mellett is tökéletes. 

Hidegen és melegen is tökéletes: olasz csirkés-rizses saláta parmezánnal
Hidegen és melegen is tökéletes: olasz csirkés-rizses saláta parmezánnal

Akár háromperces konyhai rutinnal is nagyon könnyű készíteni.

Tovább »

Még több recept

Vegán hamis Mac&Cheese, ami tényleg sajtszószízű (glutén-, tej-, tojásmentes recept)

Amerika (és a fél világ) kedvenc sajtos tésztáját vegán verzióban is könnyű elkészíteni. Ráadásul még növényi sajt vagy más drága alapanyag sem kell hozzá. Glutén-, tej-, tojásmentes recept.

június29., 06:04

Kapros lazac dip – használd ki a friss fűszernövények szezonját!

Reggelire, könnyű vacsorához vagy vendégváró előételként is tálalhatod ezt az érdekes fogást, amit most a szezonban igazán friss kaporral tudsz elkészíteni.

június28., 06:27

A körte és a mascarpone a legjobb barátok lesznek egy rövid grillezés után

Már csak egy kevés pirított dió kell a tetejére, és megvan az egyik legfinomabb nyári desszert.

július3., 06:04

Hidegen és melegen is tökéletes: édes-csípős thai tésztasaláta

Ha szereted a csípőset, itt az idő, hogy bevállalj egy adagot ebből a tésztaételből, amihez vacsorára szerintünk nem is kell más, esetleg egy kis adag grillezett csípős-vajas garnélafarok.

július2., 06:04

Ebbe az ananászos-mangós cobblerbe nálunk egy kevés csili is került

Tálaláskor egy nagy adag tejszínnel és kókuszpehellyel a legfinomabb.

július1., 06:04

Még egy zseniális ötlet tonhalra: hideg tésztasaláta pecorino sajttal

Nálunk szénhidrátcsökentett tésztával készült ez a klassz és könnyen összeállítható vacsora, amire egy nagy adag pecorino sajt és egy kevés friss snidling is került.

július3., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.